Fádna krajina ponúkne len fádne jedlo

Slovenské polia už nevytvárajú pestrofarebnú mozaiku, skladba pestovaných rastlín je čoraz monokultúrnejšia. Chotáre ovládli obilniny spolu s kukuricou, repkou a slnečnicou. Len tu a tam sa nájde pole cukrovej repy a tak, ako zredli stáda dobytka, zmenšili sa aj plochy lucerny či ďateliny. Čoraz vzácnejší je hrach. Fazuľa sa z polí úplne vyparila, rovnako ako ľan.

05.07.2011 08:00
Žatva Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Maliarom krajiniek je možno ľúto za miznúcou farebnosťou krajiny, ale záplava štyroch -piatich monokultúr, ktorá je dôsledkom globalizácie svetového poľnohospodárstva, sa nepáči ani vedcom.

„Monokultúrne pestovanie vytvára problémy v pôde i nad pôdou,“ upozorňuje profesor Ján Kraic, šéf Centra výskumu rastlinnej výroby v Piešťanoch. Dochádza k nadmernej koncentrácii niektorých druhov burín a škodcov, pretože pestovatelia ,,ušili" pôde rovnošatu zo zopár vybraných druhov plodín.

Poľnohospodárov k pestovaniu obilnín a olejnín, ktoré obsadili tri štvrtiny osevných plôch, dohnali ekonomické podmienky. Tak ako sa stáva fádnou vidiecka krajina, stáva sa fádnym aj naše jedlo. A keď si ho chceme spestriť, nakupujeme naše tradičné produkty buď u susedov, alebo rovno z druhého konca sveta, ako napríklad fazuľu či šošovicu.

Vlani doviezlo Slovensko potraviny za vyše tri miliardy eur. Väčšinu z nich sme si dokázali v 20. storočí vyrobiť sami. Mali sme skvelé odrody fazule, hrachu, šošovice. „Ak sa u nás nepestujú či prestávajú pestovať, prichádzame o sofistikovanú prácu šľachtiteľov, ktorí vyšľachtili odrody na mieru slovenských prírodných podmienok,“ upozorňuje profesor Kraic.

18 debata chyba