Ceny stúpnu, životná úroveň má tiež

Po dvoch rokoch zdražovania na Slovensku od januára vzrastú ceny už miernejšie. Drahšia bude najmä voda, ale aj plyn či teplo. Celkovo by spotrebitelia za svoje priemerné výdavky mali zaplatiť približne o 3,5 percenta viac ako v tomto roku. V roku 2003 bola pritom inflácia takmer trikrát vyššia a v tomto roku bude takmer dvojnásobná. Ekonómovia i ministerstvo financií preto očakávajú, že ľudia si na budúci rok v priemere reálne polepšia. Zmeny 2005:

21.12.2004 00:01
debata

Ekonómovia i ministerstvo financií preto očakávajú, že ľudia si na budúci rok v priemere reálne polepšia a viac peňazí by mali v skutočnosti na míňanie dostať aj dôchodcovia. Slovenská sporiteľňa očakáva až 4,3-percentný reálny rast miezd, rezort financií predpokladá, že platy po zohľadnení zdražovania stúpnu o 3,5 percenta.

„Reálne mzdy by sa mohli vyšplhať až o 4,8 percenta,“ upozorňuje hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth. „Je to veľmi výrazný skok. V tomto roku vzrástli reálne mzdy o 1,8 percenta,“ dodáva.

Viac peňazí by podľa Tótha mali na budúci rok dostať najmä zamestnanci firiem so zahraničným kapitálom, napríklad v telekomuniká­ciách, bankách a v informačných spoločnostiach. Platy by tiež mali rásť v automobilovom priemysle, v elektrotechnike a hutníctve. „Vláda konečne prudšie zvyšuje mzdy mladých pedagógov,“ hovorí Tóth.

Priemerná hrubá mzda v ekonomike by preto mala vzrásť až nad úroveň 17-tisíc korún. „Približne 760 korún z nárastu zhltne inflácia, 540 korún mesačne bude reálne zvýšenie,“ odhaduje Tóth. Pre nízke úročenie peňazí v bankách sa očakáva, že ľudia využijú vyššie príjmy na spotrebu a nie na rast úspor.

Okrem rastu platov by rýchlo mala rásť aj slovenská ekonomika. Hospodársky rast by mal prekročiť päťpercentnú hranicu, k čomu by mali prispieť aj ďalšie zahraničné investície na Slovensku. Vďaka prílevu zahraničného kapitálu analytici očakávajú ďalšie posilňovanie slovenskej koruny voči euru.

Slovenská sporiteľňa predpokladá, že kurz koruny voči euru môže na konci decembra 2005 dosiahnuť úroveň 38 korún za euro, ING Bank dokonca predpokladá posilnenie až na úroveň 37,50 koruny za euro. Slovenská koruna by mala ďalej posilňovať aj v roku 2006.

Na rozdiel od roku 2004 sa od januára výrazne nezmení daňový systém. Sadzby zostanú rovnaké, vyššia však bude odpočítateľná položka. Pri rovnakom príjme tak obyvatelia zaplatia štátu menej.

Viac si na daniach však vyberú mestá a obce, ktoré môžu od januára určovať sadzby daní z nehnuteľností tak firmám, ako aj obyvateľom. V najväčších mestách vzrastú niektoré dane až o 100 percent, v menších často zostanú nezmenené.

Obyvatelia však ušetria na daniach pri prechode a prevode nehnuteľností, pretože táto daň sa od januára ruší. Tento rok ju pritom ešte bolo treba pri predaji nehnuteľností odviesť vo výške troch percent.

**====== Aké zmeny prinesie rok 2005 ======

**

Ceny: Najviac zdražie od budúceho roka vodné a stočné, miernejšie plyn a teplo, takmer vôbec sa nezmenia ceny elektriny. Celkovo má inflácia klesnúť pod štyri percentá a ľudia si budú môcť za svoje príjmy kúpiť viac ako v tomto roku.

Dane: Dane z nehnuteľností budú určovať mestá a obce. Najmä väčšie mestá už ohlásili zvyšovanie daní, v Bratislave dokonca v niektorých prípadoch až o 100 percent. Pre obyvateľov sa zvyšuje počet príjmov, ktorými si možno znížiť daňový základ.

Dôchodky: Reforma dôchodkového systému, ktorá umožní obyvateľom sporiť si na vlastných dôchodkových účtoch, sa oficiálne spúšťa od 1. januára. Ľudia však už môžu mať uzavreté predbežné zmluvy o dôchodkovom sporení.

Cestovné: Cestovné v autobusoch budú určovať kraje, ceny sa však pravdepodobne od januára nezmenia. Očakáva sa, že nové cestovné poriadky sa dohodnú až v priebehu roka. Výhodné lístky na IC vlaky sa už nebudú dať kúpiť.

Diaľnice: Cestovanie po rýchlostných komunikáciách zdražie. Vodiči totiž musia od januára nakupovať drahšie diaľničné známky. Osobné autá tak zaplatia za ročnú nálepku 1100 korún, nákladné autá by mali platiť 7500 alebo 15-tisíc za ročnú nálepku, podľa váhy.

debata chyba