Štát bude analyzovať vplyv nižšieho výberu daní na obce

Vplyv nižšieho výberu daní na rozpočty miest a obcí sa bude ďalej analyzovať. Vyplynulo to z pondelňajšieho rokovania zástupcov ministerstva financií za účasti ministra a zástupcov Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS)

13.07.2009 16:56
Reality, stavba, vidiek, pole, satelit Foto:
Ilustračné foto
debata

Predstavitelia samospráv ministra Jána Počiatka informovali o dopade nižšieho výberu daní na situáciu v rozpočtoch miest a obcí, keďže tie sú po fiškálnej decentralizácii úzko späté predovšetkým s úrovňou výberu daní z príjmov fyzických osôb.

„Vznikne pracovná skupina, ktorá bude analyzovať možnosti riešenia negatívnej situácie miest a obcí,“ konštatoval hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.

Na nepriaznivú situáciu, ktorá môže v mestách a obciach nastať pri významnom zaostávaní v plnení rozpočtu daní z príjmov fyzických osôb upozornili začiatkom júla primátori miest Žilinského samosprávneho kraja. Podľa nich zníženie príjmov z týchto daní o viac ako 10 percent môže byť totiž pre obce a mestá likvidačné. V otvorenom liste ministrovi Počiatkovi preto vtedy odkázali, že sú ohrozené ich základné samosprávne funkcie, ktoré majú na základe zákona o obecnom zriadení povinnosť vykonávať.

Obce a mestá sú totiž prijímateľmi až 70,3 percenta z celkového výberu dane z príjmov fyzických osôb, ďalších 23,5 percenta smeruje vyšším územným celkom a len zvyšných 6,2 percenta putuje do štátneho rozpočtu.

Reakcia predstaviteľov samospráv pritom prichádza po aktualizácii daňových prognóz ministerstva financií z konca minulého mesiaca. V nich rezort financií odhaduje tohtoročnú úroveň výberu dane z príjmov fyzických osôb na úrovni 1,654 miliardy eur, čo je dokonca o vyše 9 percent menej, ako sa vybralo v roku 2008. V rozpočte verejnej správy na tento rok sa pôvodne počítalo s výberom dane z príjmov fyzických osôb na úrovni vyše 2 miliardy eur.

debata chyba