Mestá chýbajúce peniaze riešia aj úvermi

Obce a mestá dostanú tento rok pre krízu z dane z príjmov ľudí o stámilióny eur menej, ako pôvodne rátali. Pred zatvorením škôlky, na ktorú obec nebude mať peniaze, by však mala zasiahnuť vláda, tvrdí Jozef Turčány, podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska.

14.07.2009 14:27
Rovinka Foto:
Ilustračné foto
debata

Kde výpadok príjmov cítia obce najviac?

Prvé mesiace roka mestá a obce dosah krízy ešte necítili. Najmä za posledné dva mesiace však priteká do rozpočtov menší balík. Najviac to obce cítia v prevádzkovej oblasti, niektoré aj v investičných činnostiach.

Kde by mohli šetriť?

Je to o prioritách konkrétnej samosprávy, kde peniaze škrtne a kde nie. Pre niekoho môže byť prioritou investičná aktivita, rekonštrukcia škôlky alebo vzdelávanie. A tam šetriť nebude.

Môže nedostatok peňazí spôsobiť, že napríklad v obci na konci roka zatvoria škôlku, lebo nebude na jej chod?

Ešte v januári sa obce a mestá s vládou dohodli, že zasiahne, ak by hrozilo zníženie kvality či rozsahu služieb poskytovaných samosprávou.

Hrozí, že výpadok príjmov vyriešia mestá napríklad zvýšením dane z nehnuteľnosti?

Je to samozrejme možné, ale až od budúceho roka. Nie je to však cesta, ktorou by sme odporúčali ísť mestám a obciam.Určite by to bol problém.

Nerieši samospráva nedostatok financií napríklad cez zadlžovanie sa a pôžičky v bankách?

Máme prvé signály, že obce k tomuto nástroju pristupujú. Určite to však nie je systémové opatrenie.

Čo žiadate od ministra financií?

Zatiaľ diskusia nesmerovala ku konkrétnym návrhom. Môžeme sa baviť o rozpustení 6,2 percenta z dane z príjmov fyzických osôb v prospech samosprávy, ktoré ešte tečú do štátneho rozpočtu. Tiež o vrátení časti peňazí, o ktoré samospráva prišla po zvýšení nezdaniteľného minima od marca.

debata chyba