Najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu. Spôsobili ho výhodné predčasné dôchodky

Výpadok a odliv pracovníkov aj po zrušení predčasných dôchodkov sa podľa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) prejaví v odbytových cenách chleba. Zväz uviedol, že uvítal zrušenie zvýhodnených predčasných dôchodkov, avšak akútny nedostatok pracovnej sily im spôsobil nárast personálnych nákladov.

29.04.2024 14:19
Mladi v akcii, pekári Foto:
Mladí pekári zo strednej odbornej potravinárskej školy v Nitre.
debata (4)

„Tento najväčší výpadok v histórii slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov. Získať pracovnú silu je totiž čoraz drahšie a napriek tomu sa to neraz nepodarí,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Výroba Škoda Superb Čítajte viac Naozaj stratil „tatranský tiger“ dych? EÚ dobiehame rýchlejšie ako Česi, držíme si svoj „biznis model“

Lapšanský uviedol, že ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer 47-tisíc žiadostí o predčasný dôchodok. Ďalšie tisícky to budú do mája roku 2024, kedy sa pravidlá zmenia. Predseda SZPCC dodal, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa pritom pohybuje len okolo 14 000 ľudí. Lapšanský konštatoval, že rok 2023 bol tak trojnásobný a významne poškodil produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva, či koláčov.

„V našom odvetví pracuje viac ako 12 000 zamestnancov po celom Slovensku a tvoríme viac ako tretinu slovenského potravinárstva. Je zrejmé, že zatiaľ neexistuje mechanizmus náhrady pracovnej sily. Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári, cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na pultových cenách, bude záležať od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú,“ zdôraznil M. Lapšanský.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Kamenický uvažuje o novej možnosti, ako zohnať peniaze. V hre je aj využitie úspor ľudí v bankách

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #Dôchodcovia #predčasné penzie