Nahradia chýbajúcich pracovníkov cudzinci? Vláda schválila viacero noviniek: zamestnávanie ľudí zo zahraničia bude jednoduchšie

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z tretích krajín sa zjednoduší. Vyplýva to z novely zákona o pobyte cudzincov, ktorú dnes schválila vláda.

27.03.2024 10:07
Cyber Monday, internet, Amazon Foto: ,
Pracovníci v sklade, ilustračný obrázok.
debata (11)

Novela mimo iného zavádza uznanie odbornej kvalifikácie (okrem vysokoškolského vzdelania) ako kritéria na vydanie modrej karty (typ prechodného pobytu v Európskej únii, ktorý sa vydáva štátnym príslušníkom tretích krajín na účel vysokokvalifi­kovaného zamestnania, pozn. SITA), čím rozširuje možnosti získania karty aj u zručných pracovníkov na základe ich vysokej kvalifikácie, resp. odbornej praxe.

autobusová stanica, Lučenec Čítajte viac Tisícka šoférov odišla do dôchodku, autobusy nemá kto riadiť. Kolaps majú odvrátiť cudzinci, tí však nechodia

„Návrh zákona ďalej upravuje výšku platového prahu v rámci mesačného príjmu vysokokvalifi­kovaného zamestnanca (znižuje ju), ktorý je potrebné dosiahnuť na získanie modrej karty, upravuje niektoré dôvody na zamietnutie žiadosti o modrú kartu, na odňatie modrej karty alebo na jej neobnovenie," uviedlo v tejto súvislosti ministerstvo vnútra. Návrh zákona tiež podľa rezortu uľahčuje podmienky mobility vysokokvalifi­kovaných zamestnancov a ich rodinných príslušníkov v rámci územia všetkých členských štátov a tiež upravuje podmienky na získanie dlhodobého pobytu na základe modrej karty.

Novela tiež mimo iného prináša skrátenie hornej hranice lehoty určenej na rozhodovanie správneho orgánu o žiadostiach o udelenie prechodného pobytu na účel zamestnania z doterajších 90 dní na 60 dní a zároveň zrušenie doterajšej povinnosti správneho orgánu vydávať doklad „Dodatočné údaje o zamestnaní“. Zároveň sa ruší povinnosť preukazovať finančné zabezpečenie pobytu pri podaní žiadosti o udelenie jednotného povolenia na pobyt a zamestnanie.

VW Čítajte viac Náš pracovný trh zaplavujú cudzinci. Tento rok ich je rekordne veľa

Osobám, ktorým bolo poskytnuté dočasné útočisko, poskytuje novela možnosť vykonávať samostatnú zárobkovú činnosť počas doby trvania dočasnej ochrany. V„ prípade žiadosti o dlhodobý pobyt sa zavádza podmienka splnenia tzv. integračných podmienok pre udelenie dlhodobého pobytu cudzincom," doplnilo ministerstvo vnútra.

Novela zároveň rozširuje dôvody, kedy policajný útvar nevydá potvrdenie o možnosti zotrvať na území SR, a to v prípade, ak nebude možné jednoznačne zistiť totožnosť nelegálneho migranta. „Týmto sa Slovenská republika z hľadiska migrácie stane menej atraktívna, čo by malo znížiť počet nelegálnych cudzincov a aj administratívnu záťaž policajných útvarov," dodal rezort vnútra.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #cudzinci #pracovníci zo zahraničia