Z Košíc do Kyjeva po železnici? Vláda chce nové vlakové spojenie s Ukrajinou. Kedy sa ho dočkáme?

Slovensko by malo mať nové železničné osobné spojenie s Ukrajinou s využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev - Košice cez pohraničný priechod Pavlovo - Maťovské Vojkovce.

27.03.2024 11:26
ZSSK: Dostali príspevok 76 284 000 eur Foto:
Moderná dopravná elektrická jednotka.
debata (2)

Pre prepravu cestujúcich cez požadovaný hraničný priechod podľa plánu do konca tohto roka však nie je v súčasnosti vybudovaná žiadna infraštruktúra pre hraničné a colné orgány SR. Odhadované celkové náklady na dobudovanie železničnej infraštruktúry, infraštruktúry pre výkon hraničnej kontroly a colnej kontroly sú sedem miliónov eur.

Trio KISSov zadna cast v Rusnovom depe Nove Zamky Čítajte viac Slovákom sľubujú vysoký komfort a rýchlu jazdu. Po našich železniciach budú premávať nové vlaky za desiatky miliónov eur (galéria)

Vláda na výjazdovom rokovaní v stredu opäť schválila návrh Ministerstva dopravy SR s tým, že okrem zabezpečenia vlakovej linky je potrebné osobitne riešiť kontrolu štátnej hranice na úrovni Colnej správy a hraničnej kontroly, a to najmä v súvislosti s podmienkami Schengenského dohovoru. Potrebné je tiež zmeniť zmluvu medzi vládami SR a Ukrajiny o hraničných priechodoch na spoločných štátnych hraniciach, ktorá je v gescii ministerstva financií.

Úlohu zabezpečiť verejnú železničnú osobnú dopravu s Ukrajinou po novej trati využitím širokorozchodnej trate uložila vláda ministrovi dopravy Jozefovi Rážovi (nominant Smeru) už v januári tohto roka.

Leo Express, doprava, prepravca, vlak, cestovanie, Čítajte viac Vlaky začali po Slovensku jazdiť po novom. Prídu výluky, zmeny na juhu aj novinky v IC-čkach

Vzhľadom na to, že to presahuje kompetenciu rezortu dopravy vo viacerých oblastiach, vláda prijala nové uznesenie, ktorým uložila úlohy v jednotlivých oblastiach príslušným ministerstvám. Návrh na posilnenie železničnej osobnej dopravy z Ukrajiny na Slovensko závisí od rozsahu počtu spojov, pričom pre jeden pár vlakov sú odhadované náklady v tomto roku 60 tisíc eur a v celom budúcom roku zhruba jeden milión eur.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #Kyjev