Obama chystá v Spojených štátoch šrotovné

Americký prezident Barack Obama sa v utorok dohodol s demokratickými kongresmanmi na návrhu šrotovného. Má podporiť klesajúci odbyt automobilov v krajine.

05.05.2009 20:34
Obama v Londýne Foto:
Americký prezident Barack Obama
debata

Vláda by ľuďom vyplácala počas jedného roka až 4500 dolárov, ak vymenia staré vozidlo za úspornejší model.

Vládnuci demokrati si od šrotovného sľubujú predaj jedného milióna vozidiel navyše. To je asi desatina súčasnej veľmi nízkej úrovne. V dobrých časoch sa v USA predáva ročne dvakrát viac áut, teda okolo 18 miliónov automobilov.

„Stimuláciou spotrebného dopytu po nových vozidlách tento návrh priamo prospeje domácim automobilovým výrobcom, ktorí boli súčasným ekonomickým poklesom najviac zasiahnutí,“ povedal poslanec John Dingell za štát Michigan a známy spojenec automobilového priemyslu.

Automobilový trh v Spojených štátoch sa v apríli medziročne prepadol o tretinu a pokles zažil už 18. mesiac za sebou. Predaje zráža dole ekonomická kríza a teraz aj obavy zákazníkov z bankrotov popredných domácich automobiliek General Motors a Chrysler.

Šrotovné v tomto roku zaviedli viaceré krajiny Európy, najmä tie, kde je silný automobilový priemysel. Niektoré automobilky opatrenia vítajú a zvyšujú vďaka nemu odbyt, iní výrobcovia to kritizujú. Ekonómovia to z celkového hladiska často hodnotia ako skôr kontraproduktív­ny krok.

debata chyba