E.coli odráža odpor k moderným technológiám v produkcii potravín

Smrteľná nákaza spôsobená zeleninovými klíčkami zo severonemeckej biofarmy by mala upozorniť Nemcov na dôsledky zavrhovania vedeckého pokroku v produkcii a ochrane potravín, proti ktorému už dlho bojujú nemeckí Zelení a ich spojenci v Európskej únii.

14.06.2011 13:00 , aktualizované: 17:20
potraviny, fazuľové klíčky, zeleninové klíčky Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Prepuknutie epidémie je bolestivým dôkazom toho, že „prírodné“ potraviny nie sú pre spotrebiteľov vždy lepšie a bezpečnejšie, napísal The Wall Street Journal Europe.

Nemecké úrady cez víkend potvrdili, že nákaza pochádza z klíčkov pestovaných na biofarme pri Hamburgu. Vyžiadala si už 37 obetí na životoch a nakazilo sa vyše 3 200 ľudí. Naj­mladšou obeťou infekcie sa stal dvojročný chlapec, ktorý o život prišiel v noci z pondelka na utorok v nemocnici v spolkovom štáte Dolné Sasko.

Farmári medzitým žiadajú stámilióny eur odškodné a objavujú sa výzvy k celoeurópskemu certifikačnému systému bezpečnosti potravín. 

Podľa denníka však žiadna certifikácia E. coli z potravín neodstráni. Pripomína, že najlepší spôsob zničenia smrtiacich baktérií z jedla vedci už dávno uznávajú ošetrovanie pomocou ožarovania alebo ionizovania, ktorá deaktivuje takmer 100 percent takýchto baktérií.

Americký Úrad pre potraviny a liečivá ho označil za bezpečný už pred 50 rokmi, západné Nemecko však túto metódu zakázalo už v roku 1959 a povoľuje len niekoľko výnimiek.

Problém je v tom, že termín „ožarovanie“ znie ako niečo, čo sa stalo trojokej rybe Blinky v rieke pod jadrovou elektrárňou v Springfielde z obľúbeného seriálu Simpsonovci. Žiadna z mnohých desiatok štúdií však nenašla dôkaz, že by ošetrenie potravín nepatrnou dávkou radiácie malo nejaké účinky na ľudské zdravie. Na bezpečnosti tejto metódy sa zhodujú lekárske asociácie, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) alebo Organizácia spojených národov pre výživu a poľnohospodár­stva (FAO).

Bezpečnosť potravín je vraj v Európe oveľa slabšia ako v USA

To však nijako nebráni účinným mediálnym kampaniam nátlakových skupín, ktoré ešte nevideli žiadnu potravinársku technológiu, ktorej by sa nebáli. Strach ľudí z radiácie zneužíva vo svojich publikách aj s pomocou obrázkou Blinkyho Združenie spotrebiteľov biopotravín (Organic Consumers Association). Ich článok z marca v periodiku „Activist Post“ dokonca napriek všetkým vedeckým poznatkom tvrdí, že „zmutované“ ožiarené potraviny „sú príčinou mnohých foriem rakoviny a genetických zmien“.

Vo svete je pre povinnosť označovania a pre negatívne vnímanie v dôsledku nedostatočnej informovanosti ožarovaných len necelých desať percent potravín, najviac v USA, kde sa to týka mäsa, vajec a niektorých druhov ovocia a zeleniny. V Európe sa bezpečnosť všeobecne zaisťuje oveľa menej a do Európy sa môžu dovážať len ožiarené byliny a korenie.

The Wall Street Journal Europe však pripomína, že aj Simpsonovci sa od hysterického strachu posunuli k vnímaniu druhej stránky vzťahu potravín a technológií. Keď sa Marge v roku 2009 pokúšala prejsť na „bio“, mohla len sledovať, ako jej nakúpené potraviny bez „éčok“ a „chémie“ pri pokladni biopredajne zhnili a uschli skôr, ako ich stihla zabaliť.

8 debata chyba