Na verdikte Nemcov zarobia energetici u nás

Postupné vypínanie atómok v Nemecku, ktoré sa chce do roku 2022 úplne vzdať jadra, môže zvýšiť prílev peňazí na Slovensko.

01.06.2011 15:14
Elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Na následnom zvyšovaní ceny elektriny a možnom vývoze elektriny by mohli profitovať Slovenské elektrárne. Po spustení nových atómových blokov v Mochovciach totiž Slovensko bude môcť časť elektriny vyvážať, pričom cena na medzinárodnom trhu je už v súčasnosti niekoľkonásobne vyššia ako náklady na výrobu.

Nemci môžu dať zarobiť aj slovenským plynárom. „Dá sa predpokladať, že v Nemecku stúpne spotreba plynu, pretože časť elektriny bude pochádzať z paroplynových zdrojov. Plyn by mohol tiecť napríklad aj cez Slovensko a krajina by tak na tranzite mohla zarábať,“ očakáva energetický expert Pricewaterhou­seCoopers Alexander Schrank.

Postupné ukončovanie činnosti atómových elektrární v Nemecku, o ktorom rozhodla Angela Merkelová po zničení elektrárne firmy Tepco v japonskej Fukušime vlnou cunami a následnom masívnom úniku rádioaktívnych častíc, však môže poškodiť obyvateľov Slovenska. „V dlhodobom horizonte môže spôsobiť rast ceny elektriny. Všetky ostatné druhy elektrární totiž produkujú drahšiu energiu,“ podotýka Schrank. „Napríklad paroplynová elektráreň vyrába násobne drahšiu energiu ako atómová. Energia z obnoviteľných zdrojov je ešte drahšia,“ dodáva analytik.

Aj po ohlásení postupného vypínania nemeckých atómok zostáva postoj predstaviteľov Slovenska nezmenený. „Slovensko nenapodobní Nemecko a nerozhodne sa zavrieť jadrové elektrárne. Energetická bezpečnosť je pre krajinu dôležitá,“ povedala agentúre SITA premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

O odklone Slovenska od energie z jadra sa podľa bývalého štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Martina Chrena (SaS) nediskutuje ani v kuloároch. „Neviem o tom, že by v politických kruhoch prebiehala takáto diskusia,“ hovorí Chren a dodáva, že atómová elektrina je pre Slovensko životne dôležitá. „Atómky zabezpečujú krajine viac ako polovicu elektriny,“ spresňuje Chren.

Ministerstvo hospodárstva, ktoré riadi energetickú politiku krajiny, aj naďalej pokračuje v príprave na stavbu novej atómky neďaleko Jaslovských Bohuníc. „V súčasnosti sa vykonávajú prípravné práce pre realizáciu štúdie uskutočniteľnosti novej atómovej elektrárne,“ spresňuje hovorkyňa rezortu Daniela Piršelová. Pokračovanie budovania tretieho a štvrtého bloku atómky v Mochovciach, ktoré sa majú spustiť v rokoch 2012 a 2013, avizujú aj Slovenské elektrárne ovládané talianskym Enelom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba