Nemecké reaktory sa odpoja postupne, termíny sú záväzné, prisľúbila Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pristúpila na požiadavky spolkových krajín týkajúce sa plánovaného odklonu krajiny od jadrovej energetiky.

03.06.2011 17:26
Angela Merkelová Foto:
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (5)

S ich premiérmi sa v piatok dohodla, že atómové elektrárne, ktoré majú ešte zostať v prevádzke, sa budú odpájať postupne podľa pridelených rokov. Posledná sa uzavrie do konca roka 2022, ubezpečila krajinských premiérov Merkelová.

Okrem plánovaného odpájania jadrových elektrární a nemenného termínu konca jadrovej energetiky v Nemecku požadovali krajinskí šéfovia, aby utlmený reaktor, určený ako pohotovostná rezerva pre prípad nedostatku elektriny, nebol nukleárny, ale ako zdroj využíval plyn alebo uhlie. Merkelová regionálnym premiérom prisľúbila, že táto „studená rezerva“ bude využívať konvenčné zdroje, „ak to bude technicky možné“.

Kancelárka potvrdila, že na pondelkovom zasadnutí svojej vlády počíta so schválením balíka energetických zákonov, vrátane novely zákona o jadrovej energetike s termínom konečného odklonu od tohto zdroja. Dolná komora parlamentu, Spolkový snem, by podľa nej mala ich prejednávanie uzavrieť 30. júna. Horná komora, Spolková rada, by ju mala nasledovať 8. júla.

V Spolkovej rade zasadajú zástupcovia krajinských vlád a koalícia kancelárky tam nemá väčšinu. Potrebovala preto dohodu s regionálnymi premiérmi.

Dohoda predpokladá, že sedem najstarších jadrových elektrární, postavených pred rokom 1980, ktoré vláda nechala dočasne odpojiť po havárii v japonskej elektrárni Fukušima, už nebude uvedených späť do chodu. To isté sa týka aj poruchového reaktora v Krümmeli, ktorý stojí už od roku 2007. Ďalších šesť atómových elektrární má ukončiť prevádzku do roku 2021 a tri najmodernejšie zariadenia by mohli dodávať prúd do siete o rok dlhšie. Namiesto jadra chce Nemecko v budúcnosti viac využívať energiu z obnoviteľných zdrojov.

5 debata chyba