Po prudkom prepade prišiel rast. Ukrajinskej ekonomike sa darí, stále je však závislá na pomoci od Západu

Ukrajinská ekonomika vzrástla v roku 2023 o 5,3 % po tom, čo v predchádzajúcom roku, prvom roku rozsiahlej ruskej invázie, klesla takmer o tretinu. Oznámil to vo štvrtok štatistický úrad.

29.03.2024 10:33
Ukrajina, vlajka Foto:
Ukrajinská vlajka.
debata (5)

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) Ukrajiny v roku 2023 bolo tak o niečo vyššie než 5 %, ktoré v januári predpovedala ministerka hospodárstva Julia Svyrydenková.

Štatistický úrad počas vojny nezverejňuje ekonomické údaje. Vo štvrtok prvýkrát od invázie v jednoriadkovom vyhlásení poskytol číslo za minulý rok, ale bez podrobností o príčinách rastu.

Zvonec / Zvon / Vlajka / Zástava / Kompa / Nemecko / Čítajte viac Tlak na Nemecko rastie, ekonomika už "chorľavie", potvrdzujú významné ekonomické inštitúty. Čo za tým stojí?

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že HDP sa v roku 2022 prepadol o 28,8 %, a dúfajú, že tento rok vzrastie o 4,6 %.

Ukrajinská ekonomika je veľmi závislá od finančnej pomoci zo Západu. Životne dôležitá pomoc zo Spojených štátov však viazne v Kongrese už niekoľko mesiacov pre odpor republikánov.

Nemecko Berlín SR premiér Fico Scholz návšteva Čítajte viac Motor Európy sa zadrháva. Slovensko na to môže doplatiť. Čo sa deje v Nemecku?

Minister financií Serhij Marčenko v televízii uviedol, že je optimistický a verí, že balík pomoci z USA bude schválený v apríli.

„Sú na to všetky dôvody. Sme celkom optimistickí, hoci sa môžu vyskytnúť rôzne neočakávané veci,“ dodal.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #ukrajinská ekonomika