V Aténach schválili prvé reformy, Tsiprasovi pomohla opozícia

Grécky parlament po polnoci zo stredy na štvrtok schválil prvé reformy, ktoré žiadajú od Atén veritelia. Súhlasila výrazná väčšina poslancov, ale časť poslancov Syrizy, strany premiéra Alexisa Tsiprasa, ich nepodporila. Zákonodarcovia hlasovali menovite.

15.07.2015 21:08 , aktualizované: 16.07.2015 01:30
Tsipras, Tsakalotos Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras (vpravo) a minister financií Euclid Tsakalotos počas zasadnutia parlamentu v Aténach z noci zo stredy na štvrtok 16. júla 2015.
debata (45)

Prijatie reforiem podporilo 229 poslancov v 300-člennom parlamente, 64 bolo proti a šesť sa zdržalo hlasovania. Z vládneho tábora, ktorý má 162 zákonodarcov, podporilo reformné zmeny len 124 z nich. Súhlas vyjadrilo všetkých 13 poslancov, ktorí patria k menšej koaličnej formácii Nezávislí Gréci. Vláde prišla na pomoc viac než stovka poslancov troch proeurópskych opozičných strán. Tradične proti boli komunisti a neonacisti zo strany Zlatý úsvit.

Napriek Tsiprasovej žiadosti prijatie noriem nepodporili štyri desiatky poslancov vládnej strany Syriza. Medzi poslancami, ktorí hlasovali proti, je bývalý minister financií Janis Varufakis alebo predsedníčka parlamentu Zoi Konstantopuluová. Tsipras pritom predtým vyzval svoj poslanecký klub, aby reformy, ktoré majú priniesť dohodu s medzinárodnými veriteľmi o novej záchrannej pôžičke, schválil jednomyseľne.

Tsipras im najprv pohrozil, že v opačnom prípade podá demisiu. Potom ale svoj výrok krátko pred hlasovaním zmiernil vyjadrením, že nebude utekať pred zodpovednosťou. Premiér povedal, že sa nebude vyhýbať svojim povinnostiam a bude sa usilovať o presadenie politických a sociálnych reforiem a bojovať proti korupcii.

Tiež upozornil, že neverí, že štrukturálne opatrenia, o ktorých sa hlasuje, budú prospešné pre grécku ekonomiku. „Som ale povinný ich realizovať,“ zdôraznil.

Grécky minister životného prostredia a energetiky a vodca ľavého krídla strany Syriza Panajotis Lafazanis po hlasovaní oznámil, že dá svoju funkciu k dispozícii, ak ho na to premiér vyzve. Lafazanis bol jedným z rebelov, ktorí sa postavili proti dohode alebo sa zdržali hlasovania.

„Ak ma v ktoromkoľvek okamihu vyzve, dám svoju funkciu premiérovi k dispozícii,“ konštatoval.

Minister neverí, že Grécko čakajú predčasné parlamentné voľby. „Sme zákonodarcovia tejto vlády, celým srdcom ju podporujeme. Podporujeme účasť hnutia Syriza vo vláde a podporujeme premiéra. Nepodporujeme záchranný balík,“ zhrnul Lafazanis stanovisko vnútrostraníckej opozície.

Francúzi odklepli pomoc Grékom

Francúzsky parlament v Paríži v stredu vyjadril podporu tretiemu balíku pomoci pre Grécko. Stalo sa tak veľkou väčšinou hlasov v oboch komorách zákonodarného zboru, čím sa krajina galského kohúta stala prvým z členských štátov únie, ktorý tak spravil.

V Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, hlasovalo za 412 poslancov, proti 69 a ďalších 49 sa hlasovania zdržalo. V Senáte, hornej komore zákonodarného zboru, vyjadrilo podporu 260 prítomných, proti bolo 23 senátorov a 60 ďalších sa hlasovania zdržalo.

Vo Francúzsku nemá hlasovanie parlamentu v tejto záležitosti záväznosť pre tamojšiu vládu na rozdiel od iných členských štátov únie, napríklad Nemecka, Estónska, Fínska, Lotyšska alebo Rakúska.

Tsipras hovoril o dôvere

Tsipras pôvodne spájal kľúčové hlasovanie parlamentu o reformách požadovaných veriteľmi s vyjadrením dôvery vláde. Pohrozil, že ak ho nepodporia všetci poslanci jeho ľavicovej strany Syriza, podá demisiu, napísal server denníka To Vima. Tsipras v stredu žiadal svoj poslanecký klub o podporu s tým, že by bolo pre neho ťažké zotrvať vo funkcii ministerského predsedu bez opory svojich poslancov. „Buď ma podporíte všetci, alebo zajtra (vo štvrtok) podám demisiu ako premiér,“ citoval ho To Vima.

V telefonickom rozhovore so šéfom proeurópskej liberálnej strany To Potami Stavrosom Theodorakisom, ktorý sa chystal so svojimi straníckymi kolegami podporiť reformy, potom vyhlásil, že vníma to, ako sa vo 300-člennom parlamente zachová 149 poslancov strany Syriza, ako hlasovanie o dôvere vláde.

„Som premiérom, pretože mám poslanecký klub, na ktorý sa môžem spoľahnúť a s ktorým môžem počítať. Ak nemám podporu tohto poslaneckého klubu, tak bude pre mňa ťažké byť premiérom už deň potom,“ varoval predtým Tsipras svojich spolustraníkov podľa serveru denníka Ta Nea.

Tsipras po prijatí tvrdých podmienok medzinárodných veriteľov na čele s eurozónou v pondelok narazil na odpor ľavého krídla svojej strany Syriza, ktorého predstavitelia sa vyhrážali jednoznačným odmietnutím reforiem. V priebehu posledných hodín ale svoje výroky zmierňovali a tvrdili, že tým neprestávajú podporovať vládu.

Viac ako polovica z dvoch stoviek členov ústredného výboru formácie Syriza, medzi ktorými sú aj poslanci, vyzvalo klub, aby hlasoval proti reformám. Podľa gréckych médií sa vzbúrenci chcú pred voličmi pokúsiť ukázať, že sa nespreneverili predvolebným sľubom, a budovať si tak pozície pre ďalšiu politickú kariéru.

Tsipras, ktorý Grékom pripravil v najlepšom prípade ďalšie tri roky tvrdých úspor s možným zotrvaním krajiny v eurozóne a ktorý tak úplne opustil hlavný predvolebný sľub, že sa opasky už uťahovať nebudú, dal v stredajšom televíznom rozhovore najavo, že by si chcel udržať vládny mandát počas celého štvorročného volebného obdobie. Syriza sa dostala k moci po januárových predčasných voľbách.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna