Nočné hlasovanie parlamentu má v Grécku dlhú tradíciu

Grécki poslanci musia v prípade dôležitých zákonov alebo hlasovania o dôvere tradične čakať až do neskorej noci, aby mohli odovzdať svoj hlas. Inak tomu nebude aj v stredu, keď chce grécky premiér Alexis Tsipras presadiť kľúčové reformy, ktoré od Atén žiada eurozóna výmenou za finančnú pomoc.

15.07.2015 14:35
debata (2)

Obrniť trpezlivosťou sa musia nielen zákonodarcovia, ale aj novinári, ktorí o neskorých zasadnutiach podľa agentúry DPA hovoria ako o nočnej more.

Parlamentná debata pred hlasovaním o dôležitých veciach trvá podľa stanov zákonodarného zboru tri dni. Počas tretieho a posledného dňa sa potom musí najneskôr o polnoci začať hlasovať. V rámci zrýchleného konania sa postup skracuje na jeden deň, začať hlasovanie sa musí tiež najneskôr o polnoci. To je aj prípad schvaľovaného úsporného programu.

Teoreticky môžu poslanci o zákonoch a ďalších opatreniach rozhodovať oveľa skôr, ale má to jeden háčik. Mnoho poslancov vníma diskusiu ako príležitosť, ako v pléne hovoriť o ústredných témach, a tak sa prinajmenšom vo svojich volebných okrskoch dostať na televízne obrazovky. Preto sa o slovo pravidelne hlásia desiatky poslancov, čím sa rokovanie predlžuje.

Tesne cez polnocou miestneho času (23:00 SELČ) predseda parlamentu debatu ukončí a začne hlasovanie, čím sa splní podmienky parlamentných stanov. Len zriedkakedy sa stáva, že poslanci hlasujú už pred polnocou.

Menovité hlasovanie, ktoré je plánované aj na stredu, trvá 45 minút až hodinu. Každý poslanec je postupne vyzvaný, aby povstal a oznámil, či súhlasí s návrhom. Zákonodarcovia môžu povedať áno, nie, prípadne prítomný, čo je forma toho, ako sa hlasovania zdržať.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #parlament #hlasovanie