Pellegrini: Smer má ambíciu vyhrať voľby

Budúcoročné parlamentné voľby by mali byť o programoch, hodnotách a o návrhoch, ako riešiť problémy. Myslí si to predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer). Ako vyhlásil v nedeľnej relácii V politike televízie TA3, chcel by požiadať ľudí, aby dobre sledovali, s čim budú strany prichádzať. Ako niekoľkokrát zdôraznil, je dôležité, aby bola vláda, ktorá vzíde po voľbách 5. marca, stabilná.

22.11.2015 14:13
Peter Pellegrini Foto: ,
Predseda parlamentu Peter Pellegrini.
debata (46)

S tým súhlasí aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. V relácii potvrdil, že by mali začať rokovania so stranami KDH a Sieť o alternatíve voči vládnemu Smeru. „Vláda jednej strany nie je najlepším riešením, lebo nemá nad sebou kontrolu,“ uviedol Bugár.

V prípade strany Smer je podľa Pellegriniho skôr otázka, akým číslom ten dvojciferný výsledok bude začínať. „Našou ambíciou je vyhrať voľby,“ vyhlásil Pellegrini a dodal, že záleží na ľuďoch, či bude aj po marci pokračovať vláda jednej strany. Nevylúčil ale povolebnú spoluprácu so štandardnými stranami.

„Smer nevylučuje štandardné politické strany zo spolupráce. Viem si predstaviť koalíciu so stranou, ktorá vie garantovať stabilitu,“ povedal. To, že alternatívu k Smeru by mohli tvoriť strany Most-Híd, KDH a Sieť, tvrdí Bugár. Ako poznamenal, tieto strany sú si programovo aj hodnotovo blízke. Podľa Bugára ide hlavne o to, aby strany mali k zásadným otázkam, ako napríklad k otázke terorizmu, spoločné stanovisko, „aby ľudia videli, že vieme spolupracovať“.

Smer by mal kandidátku predstaviť 5. decembra. „Nebudeme robiť experimenty, chceme si zachovať to, čo potrebuje zodpovedná strana a krajina – stabilitu,“ povedal Pellegrini s tým, že je logické, že stranu do volieb povedie jej predseda, premiér Robert Fico.

Zároveň ale nechcel špekulovať, kto obsadí ďalšie miesta, alebo či bude mať svoje miesto na kandidátke bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. „Nechajme ešte chvíľu čas, nech strana urobí zoznam, tak, ako si myslí, že to bude najlepšie,“ dodal šéf parlamentu.

Strana Most-Híd už predstavila kandidátku do parlamentných volieb. Podľa Bugára je kombináciou skúseností a nových myšlienok. Strana sa podľa neho snažila zostaviť kandidátku proporčne z pohľadu pomeru Slovákov, Maďarov, Rómov či Rusínov, ale aj z pohľadu zastúpenia mužov a žien.

Na otázku, na aký výsledok vo voľbách si Bugár trúfa, uviedol, že by chceli dosiahnuť dvojciferný výsledok. „Ale odhadnúť sa to presne nedá. Sú oblasti, kde sme silnejší a sú oblasti, kde nás sporadicky volia,“ priznal šéf Mostu-Híd.

Bugár zároveň priznal, že za tri mesiace, ktoré do volieb ostávajú, budú musieť „sakramentsky robiť na tom, aby to aj občania vnímali ako alternatívu“. Priznal, že žiadna z týchto troch strán sama nedosiahne výsledok podobný Smeru. „Ani sama Sieť nedosiahne 35 percent, to aj traja budeme mať problém,“ povedal Bugár. Súhlasí ale s tým, že budúca vláda musí byť stabilná.

Dôvodov je niekoľko – migračná a utečenecká kríza, terorizmus, osud Grécka, eurozóny, Ukrajiny či predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie v druhom polroku 2016. Ak si výsledky volieb podľa Pellegriniho budú vyžadovať hľadanie koaličných dohôd, „budeme hľadať možnosti prieniku vzájomných požiadaviek,“ uviedol. Teraz však strana nemá čas na debaty „kto s kým a ako“ bude vládnuť. „Sme v turbulentnom období, potrebujeme stabilitu,“ zopakoval Pellegrini.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #Smer #parlamentné voľby #Peter Pellegrini