Strany nechcú dráždiť, cez Vianoce stíchnu

Masívnu kampaň, ktorá sa začala dávno pred vyhlásením parlamentných volieb, plánujú politici na istý čas prerušiť. Nie je nič prekvapujúce, že sa tak stane cez Vianoce. Podľa analytikov je to logické, že si strany nechcú voličov pohnevať zaťahovaním politiky do obdobia sviatkov pokoja. Smer, Sieť, Most-Híd aj KDH oznámili, že sa na čas stiahnu z kultúrnych domov a zo spoločenských sál.

23.11.2015 12:00
parlament, budova parlamentu, nrsr Foto: ,
Politológovia predpokladajú, že kampaň pred marcovými voľbami do parlamentu strany počas vianočných sviatkov prerušia.
debata (6)

Verejnosť vníma podľa politického analytika Jána Baránka obdobie sviatkov minimálne od 23. decembra do 6. januára ako čas na oddych. „Asi by strany narobili viac zla, keby ľudí obťažovali politikou. Bude to také hluché obdobie na dynamickú kampaň,“ povedal Baránek. Podľa politológa Tomáša Koziaka je to síce od politikov gesto, aby Vianoce zostali pokojné, ale také jednoduché to podľa neho nebude. "Nie som si úplne istý, či to aj dodržia. Keď niektoré zo strán zakopú vojnovú sekeru a iné budú útočiť, tak sa budú musieť sekery znova vyťahovať,“ poznamenal Koziak.

Vládny Smer mieni mítingy s priaznivcami ukončiť už 29. novembra v Poprade. Ďalšiu vlnu plánuje od februára. Most-Híd od Mikuláša do Troch kráľov tiež nechystá žiadne stretnutia. Sieť skončí akcie s voličmi 12. decembra v Stropkove a začne rovnako po Troch kráľoch. KDH spustí mítingy v polovici januára. Vo vianočnom období budú mať kresťanskí demokrati len stretnutia pri kapustnici, ktoré každoročne organizujú.

Vládny Smer má už za sebou niekoľko mítingov. Foto: STRANA-SMER.SK
Smer, míting, predvolebná kampaň Vládny Smer má už za sebou niekoľko mítingov.

Viaceré strany stavili na stretnutia s voličmi už dávnejšie. Rovnako už rozvešali bilbordy po Slovensku. Nečakali na vyhlásenie volieb, odkedy je kampaň aj oficiálna. Tá sa začala pred viac ako týždňom po tom, čo šéf parlamentu Peter Pellegrini vypísal voľby na 5. marec.

Vládny Smer má už za sebou niekoľko mítingov s premiérom Robertom Ficom, prípadne ho zastupuje minister vnútra a podpredseda strany Robert Kaliňák. Most-Híd sa stretáva s voličmi už od začiatku októbra. Na juhu Slovenska je to v kultúrnych domoch aj s hudobnou produkciou a moderátorom. Ďalšie akcie organizuje v reštauráciách a kaviarňach, kde na kávu pozývajú predseda Béla Bugár a podpredsedníčka Lucia Žitňanská. SNS uviedla, že veľké mítingy robiť nebude. Zdroje na kampaň rozdelí medzi bilbordy, spoty a inzerciu na weboch a v printe.

Analytici sa zhodli, že práve mítingy budú jedným z dôležitých nástrojov, ktorými politické strany oslovia voličov. Okrem toho to budú aj sociálne siete, bilbordy, plagáty a vystúpenia v médiách. Kampaň ovplyvní zimné obdobie a tak sa osobné stretnutia s voličmi musia presúvať do uzatvorených priestorov.

Podľa Baránka zima bude komplikovať situáciu hlavne veľkým stranám. „Osobne si myslím, že najväčší dôraz sa bude klásť na osobný kontakt s voličmi. Fenomén sociálnych sietí sa nebude až tak dotýkať strán s vidieckymi a staršími voličmi. KDH a Smer budú asi využívať sociálne siete, ale s menším dosahom,“ povedal.

Táto predvolebná fáza nie je taká zlostná ako pred poslednými voľbami. Cez leto aj na jeseň sme mohli nadobudnúť pocit, akoby ani žiadne voľby nemali byť.
Ján Baránek, politický analytik

Kampaň pred voľbami v roku 2012 bola poznačená najmä kauzou Gorila. Aj teraz je vonku pokračovanie Gorily, nové záznamy, ktoré unikli na verejnosť, nemajú až taký silný obsah ako pred štyrmi rokmi. Nie je však vylúčené, že sa na verejnosť dostanú závažnejšie škandalózne dokumenty. V uliciach sa v roku 2012 konali občianske protesty a ľudia dávali najavo nespokojnosť a hnev voči politikom. Podľa Baránka je aspoň doteraz kampaň iná ako tá predošlá. „Táto predvolebná fáza nie je taká zlostná ako pred poslednými voľbami. Cez leto aj na jeseň sme mohli nadobudnúť pocit, akoby ani žiadne voľby nemali byť. Neviem, či je to tým, že to strany vzdali a Smer je natoľko dominantný,“ povedal Baránek. Podľa neho pravica medzi sebou viac bojovala ako so Smerom. Poukázal na spory Obyčajných ľudí a Siete a tiež Mostu-Híd a Obyčajných ľudí. Druhú odlišnosť vidí v tom, že prvýkrát v histórii sa domácou ťažiskovou témou stala zahraničnopolitická téma imigrantov.

Most-Híd sa stretáva s voličmi od začiatku... Foto: MOST-HID.SK
Most-Híd, míting, predvolebná kampaň Most-Híd sa stretáva s voličmi od začiatku októbra.

Podľa politológa Koziaka kampaň bude štandardne špinavá a emocionálne vypätejšia v súvislosti s utečeneckou krízou. Za ďalší silný emocionálny prvok kampane označil skutočnosť, že Smer sa bude usilovať o taký volebný výsledok, aby mohol vládnuť sám, ale opozícia bude chcieť tomu zabrániť. „Navyše viacerým menším pravicovým stranám pôjde o prežitie, tak aj táto indícia môže naznačovať, že kampaň bude intenzívnejšia a asi špinavšia,“ dodal Koziak.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebná kampaň #vianočné sviatky