V prvej desiatke kandidátky Siete je päť žien

Predsedníctvo strany Sieť schválilo kandidačnú listinu do marcových parlamentných volieb. Tím Siete povedie jej predseda Radoslav Procházka spolu s trojicou tvorenou primátorkou Prievidze Katarínou Macháčkovou (2.), martinským primátorom Andrejom Hrnčiarom (3.) a poslancom Národnej rady SR Miroslavom Beblavým (4.).

30.11.2015 19:55
Radoslav Procházka Foto: ,
Predseda strany Sieť Radoslav Procházka.
debata (26)

Prvú desiatku dopĺňa prodekanka Fakulty medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity Katarína Cséfalvayová, šiesty je inžinier ekonómie Eduard Adamčík, siedma zakladateľka Platformy žien Slovenska Simona Petrík, ôsmy zakladateľ oravských záchranárov Igor Janckulík, deviata odborníčka na sociálnu ochranu Alena Bašistová a desiata odborníčka na školstvo Zuzana Zimenová. „Polovičný podiel žien na miestach v prvej desiatke nie je náhoda, ale prejav záujmu Siete dať výraznú príležitosť ženám so silnou odbornou aj životnou skúsenosťou,“ povedal Procházka.

Druhú desiatku kandidačnej listiny otvára renomovaný odborník na európske vzťahy Vladimír Bilčík a uzatvára riaditeľka základnej školy v Spišskom Bystrom Júlia Čurillová. Tretiu desiatku otvára podnikateľ v oblasti cestovného ruchu a tradičnej slovenskej gastronómie Ľubomír Kubla a uzatvára zdravotná sestra z Banskej Bystrice Renáta Popundová. Štvrtú desiatku otvára starosta Vajnôr Ján Mrva a uzatvára zakladateľka legendárneho žilinského centra voľného času Žirafa Ľudmila Chodelková. Posledné miesto na kandidátke obsadí známy evanjelický kazateľ Bohdan Hroboň.

„Sieť má ambíciu dostať pri svojom prvom pokuse príležitosť na aktívnu a kompetentnú službu prinajmenšom pre prvú štyridsiatku svojich kandidátov. Priemerný vek týchto kandidátov je 41 rokov, prevažná väčšina z nich je bez akejkoľvek straníckej minulosti a do služby sa hlásia aj v mene svojich regiónov, od Malaciek po Svidník a od Novohradu až po Oravu,“ vysvetlil Procházka. Pestré profesné a regionálne zázemie kandidátov podľa lídra Siete dokumentujú napríklad primárka hematológie v Národnom onkologickom ústave Lucia Copáková, dlhoročný odborník na energetiku Roman Brecely či starosta Cífera Maroš Sagan.

„Na tú partiu, ktorá sa dala dokopy, som hrdý. Cítim z nej zdravú energiu a odhodlanie,“ konštatoval na margo kandidátky Procházka. Cieľom preferenčne najsilnejšej opozičnej strany podľa Procházku je, aby stredná vrstva, ktorá sa živí prácou, mala v parlamente silného a súdržného zástupcu. Prioritou Siete zostáva hmotná zodpovednosť politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru, ako aj obnova krajiny a zanedbávaných rezortov, napríklad zdravotníctva.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Radoslav Procházka #Sieť