Bugárova alternatíva vlády neprešla pre Procházku

Strane Most-Híd sa nepodarilo v utorok dosiahnuť očakávania, aby trojica pravicových strán Most-Híd, KDH a Sieť povedala, že chcú vytvoriť možnosť budúcej vlády bez Smeru, v ktorej by mali byť spolu.

01.12.2015 16:59
Béla Bugár Foto: ,
Podľa Bélu Bugára cieľom Mosta-Híd je, aby po voľbách vznikla vláda pravicových strán.
debata (96)

Ako povedal po stretnutí novinárom predseda Mosta-Híd Béla Bugár, táto alternatíva neprešla pre predsedu Siete Radoslava Procházku, ktorý má svoju predstavu. „My mu ju neberieme, len si myslíme, že to, čo bude po voľbách, musíme riešiť až po nich,“ povedal.

Podľa Bugára cieľom Mosta-Híd je, aby po voľbách vznikla vláda pravicových strán. „Nám ide o spoluprácu troch strán, ktorá by mohla byť základom budúcej stabilnej vlády a mohla by podnietiť voličov, aby išli k volebným urnám. Aby voliči začali veriť, že je tu alternatíva,“ vyhlásil. Podľa neho by mala vzniknúť vláda, ktorá by dokázala riešiť najdôležitejšie problémy v zdravotníctve a školstve, korupcie či schránkových firiem. Tri strany sa však podľa neho zhodli, že sa budú snažiť o čo najvyššiu volebnú účasť a snažiť sa, aby neprepadli voličské hlasy. Komunikácia medzi stranami bude naďalej trvať. „Budeme sa i stretávať, keď to bude treba,“ konštatoval.

Podľa Procházku je dôležité sa rozprávať. „Každú takúto príležitosť vnímame s pokorou. Využili sme možnosť sa porozprávať. Zopakoval som náš postoj, partneri zas svoj. Bolo to zmysluplné a konštruktívne. Cieľom nebolo dosiahnuť dohodu, ale povedať si do očí postoje, ktoré chceme dosiahnuť,“ povedal. Samotný fakt konverzácie je podľa neho dobrý signál, že pravicové strany nemajú medzi sebou zákopové vojny, ktoré by im bránili sa stretnúť. Na pohľade Siete dnešné rozhovory však nič nemenia. „Naším cieľom bude dostať pravý stred pod jednu strechu s jednou kúpeľňou, kuchyňou a obývačkou. Teda s jednotným velením, jednotným programom a ťahom na bránu. Máme túto ambíciu,“ vyhlásil. Sieť totiž zostáva presvedčená, že najlepšou cestou je pevná a súdržná zostava s jednotným velením a jednotným plánom dobrého štátu, ale s pokorou a rešpektom vníma potrebu ďalšej komunikácie.

Tri politické strany sa podľa predsedu KDH Jána Figeľa zhodli na dôležitom a spoločnom politickom cieli, a tým je účasť vo vláde, ktorá bude náhradou za dnešný Smer, v ktorej tieto tri strany môžu tvoriť rozhodujúci a dôležitý základ. „Zároveň sme vyjadrili, že cesty k tomuto cieľu môžu byť individuálne, dôležitý je cieľ. Predpokladom pre úspech takejto cesty je mobilizácia a motivácia voličov, aby sa vo väčšej miere ako doteraz zúčastnili vo voľbách. Je dôležité, aby čo najmenej pravicových hlasov prepadlo,“ povedal novinárom s tým, že je dôležité, aby každá strana priniesla čo najviac mandátov. Či však tieto tri strany dokážu skonkretizovať užšiu spoluprácu, je skôr podľa neho otázne, pretože predstava, že individuálne cesty sú tiež dôležitou realizáciou spoločného cieľa dnes prevládla. „Sám som čakal od stretnutia viac, ale to nič nemení na odhodlanosti KDH a blízkych strán dosiahnuť politickú zmenu na Slovensku,“ konštatoval. Podľa Figeľa trojica strán je odsúdená na spoluprácu, ak chce úprimne dosiahnuť politickú zmenu.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Most-Híd #Sieť