Prieskum: Voľby vnímajú s optimizmom a nádejou najviac voliči Smeru

Marcové parlamentné voľby vnímajú s optimizmom a nádejou najčastejšie voliči vládnej strany Smer. Vyplýva to z prieskumu Agentúry MVK, v ktorom agentúra sledovala, s akými emóciami si ľudia spájajú voľby a volebnú kampaň.

20.01.2016 14:15
debata (17)

Respondenti odpovedali na otázku: „S akými pocitmi a očakávaniami sa Vám spájajú tohtoročné parlamentné voľby najsilnejšie?“

Z prieskumu vyplýva, že s optimizmom a nádejou očakávajú budúce voľby relatívne najčastejšie voliči Smeru (55,7 %), SNS (36,8 %) a SMK (34,1 %). Najväčšie obavy majú voliči OĽaNO-NOVA (55,8 %), SDKÚ (47,1 %) a KDH (46,7 %). Voľby najmenej citovo ovplyvňujú voličov KSS, z ktorých skoro tri pätiny (60 %) uviedli, že si s hlasovaním nespájajú žiadne emócie.

V odpovediach sa respondenti rozdelili na tri takmer vyrovnané skupiny, pričom mierne prevažovala skupina bez emocionálnych prejavov, ktorá tvorí 34,8 percenta. Necelá tretina, 31,9 percenta účastníkov výskumu, si predčasné voľby spája s negatívnymi emóciami – obavami až beznádejou.

Zvyšná tretina, 31,3 percenta opýtaných voličov, je pozitívne naladená a svoj dominantný pocit spätý s voľbami označila ako optimizmus alebo nádej.

Ako sa dodáva v tlačovej správe z prieskumu verejnej mienky Agentúry MVK, „pred minulými voľbami, v roku 2012 viac ako polovica (51,7 %) účastníkov obdobného výskumu si predčasné voľby spájala s negatívnymi emóciami, pozitívne naladená bola približne pätina (20,8 %) voličov a viac ako štvrtinu respondentov (27,4 %) nechávali parlamentné voľby ľahostajnými“.

Agentúra MVK uskutočnila reprezentatívny výskum predvolebných preferencií politických strán od 28. decembra 2015 do 8. januára 2016 na vzorke 1 089 respondentov, vo veku nad 18 rokov. Išlo o omnibusový výskum uskutočnený kvótnym výberom a technikou face-to-face interview (štandardizovaný rozhovor) prostredníctvom anketárskej siete.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #parlamentné voľby #voliči