Anton Hrnko: Po odchode Slotu nezostal v SNS kameň na kameni

Dnešná SNS je úplne iná. Po odchode Jána Slotu v nej nezostal ani kameň na kameni, presviedčal čitateľov Pravda.sk v online rozhovore podpredseda strany Anton Hrnko.

16.02.2016 01:00 , aktualizované: 11:43
Anton Hrnko Foto: ,
Podpredseda SNS Anton Hrnko počas online rozhovoru s čitateľmi Pravda.sk.
debata (107)

„Odišiel som z SNS, keď sa Ján Slota stal predsedom a vrátil som až vtedy, keď on a všetci jeho prívrženci z SNS odišli. Viete, ako na cirkev svätú vrhá tieň pápežstvo Borgiovcov alebo inkvizícia, tak určitým spôsobom aj na nás tento kameň bude vplývať,“ pokračoval v odpovedi na otázku, či meno Slota nevrhá na Slovenskú národnú stranu tieň ešte aj dnes.

O prípadnej povolebnej spolupráci Hrnko povedal: „SNS bude spolupracovať len s tými politickými silami, ktoré jasne preukážu, že im úprimne ide o Slovensko, o slovenského občana, takže neprichádza pre nás spolupracovať s akýmikoľvek gorilami, alebo inými živočíchmi, ktoré nemajú ľudský rozmer. Tým nechcem povedať, že to je KDH. A v žiadnom prípade nepojdeme do vlády len preto, aby sme v nej boli a mali ministerské kreslá. To nie je náš cieľ, náš cieľ je zmeniť Slovensko. Aspoň trochu.“

Čo ho hnevá? „Problém vidím v tom, že vlády nepotrebujú vzdelaných ľudí, že od roku 1989 sme sa prepadli znova niekde na začiatok 50. rokov, kde viac ako vzdelanie bola stranícka príslušnosť. Nedokázali sme urobiť ešte tú premenu, že strany dajú prednosť vzdelaniu pred straníckou knižkou. Žiaľ, je to tak a je množstvo slovenských ľudí schopných, skúsených, vzdelaných, ktorí v dôsledku svojho odlišného politického postoja nenachádzajú adekvátne uplatnenie v spoločnosti. Je to smutné, ale je to tak. Treba to zmeniť.“

Anton Hrnko je jedným zo zakladajúcich členov SNS, no roku 1994 z nej vystúpil. Svoje druhé volebné obdobie v parlamente (1994–1998) strávil v tričku Demokratickej únie. Roku 2014 sa vrátil do politiky, opäť vstúpil so Slovenskej národnej strany, stal sa jej podpredsedom a na kandidátnej listine SNS je na 4. mieste.

Podpredseda SNS Anton Hrnko počas online... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Anton Hrnko Podpredseda SNS Anton Hrnko počas online rozhovoru s čitateľmi Pravda.sk.

Slovenská národná strana v poslednom volebnom období v parlamente chýbala, pod vedením Jána Slotu získala roku 2012 4,55% hlasov. V rokoch 2006–2010 však bola spolu so Smerom a HZDS členom vládnej koalície.

Pozrite si výsledky SNS vo voľbách od roku 1990.

Aj aktuálne preferencie naznačujú, že by SNS v parlamente po 5. marci chýbať nemusela. Prieskum agentúry Polis z 15. februára jej nameral preferencie vo výške 9,1%.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #online rozhovor #voľby 2016 #Anton Hrnko