Sedem strán v parlamente?

V parlamente by malo byť v ďalšom volebnom období sedem politických strán. Zhodujú sa na tom posledné prieskumy agentúr MVK, Focus a Polis, rozchádzajú sa však v zisteniach, ktoré to budú. Ako sa bude hýbať verejná mienka do 5. marca, keď sa voľby uskutočnia, sa už nedozvieme. Prieskumy je totiž od soboty zakázané zverejňovať.

19.02.2016 12:00
debata (160)

V parlamente by malo byť v ďalšom volebnom období sedem politických strán. Zhodujú sa na tom posledné prieskumy agentúr MVK, Focus a Polis, rozchádzajú sa však v zisteniach, ktoré to budú. Ako sa bude hýbať verejná mienka do 5. marca, keď sa voľby uskutočnia, sa už nedozvieme. Prieskumy je totiž od soboty zakázané zverejňovať.

zväčšiť Prieskum preferencií podľa agentúr Focus, MVK a... Foto: mbraunsteiner
Pravda_0219_04_XXXX0_CMYK.indd Prieskum preferencií podľa agentúr Focus, MVK a Polis v januári a februári 2016 (v percentách)

Posledné sondáže podľa politológa Michala Horského naznačujú, že v Národnej rade hrozí záplava strán, ktorá so sebou môže priniesť parlamentný nepokoj, destabilizáciu politickej scény a aj spoločnosti. „Nie je vylúčené, že napokon môže byť v parlamente aj viac ako sedem subjektov. Svedčí to nielen o fragmentácii politického spektra, ale aj o názorovej roztrieštenosti spoločnosti,“ povedal politológ.

V zásade sú v hre tri možnosti vytvorenia budúcej vlády. Prvou je dvojkoalícia Smeru a jedného partnera alebo trojkoalícia Smeru s ďalšími dvomi stranami. Prípadne široká vláda pravice bez Smeru, ak sa však dostane do parlamentu SNS, táto možnosť je prakticky vylúčená, pretože by musela byť vo vláde s Mostom-Híd. Početná pravicová vláda by vznikla iba v prípade, ak by Smer a SNS mali menej ako 75 mandátov. Podľa Horského si široká vláda zložená z veľkého počtu subjektov len veľmi ťažko zachová politickú stabilitu, čo „nevylučuje ani ďalšie predčasné voľby“.

„Či bude v parlamente päť, šesť, sedem subjektov, alebo viac, znamená výrazný zásah do možností, ako sformovať zmysluplnú koalíciu. Čím viac strán sa dostane do parlamentu, tým zložitejšie sa môže nová vláda zostavovať a ťažšie vytvárať funkčná nadpolovičná väčšina,“ uviedol sociológ Pavel Haulík z MVK. Hovorí, že istotu zostavenia vlády nemá ani Smer, ani pravica. Stále je však podľa neho najväčšia pravdepodobnosť vzniku koalície Smeru s jedným partnerom.

Prieskum MVK zo štvrtka znovu ukázal pokles Smeru, agentúra v rozmedzí niekoľkých týždňov dvakrát za sebou namerala podporu vládnej strany niečo vyše 32 percent. Naopak, agentúra Focus zistila zhruba o dve percentá vyššiu podporu, vyše 34 percent.

Čo sa týka SNS, Siete, Mostu-Híd, KDH, podľa prieskumov majú istú účasť v parlamente, otázkou je v akej sile. Veľká tlačenica je na hranici piatich percent, ktorá zaručuje strane vstup do parlamentu. Okolo tejto úrovne sa pohybujú OĽaNO-Nova, SaS, SMK.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Stranám zostávajú na mobilizáciu ich voličov už len necelé dva týždne. Aké nástroje zvolia? Len mítingy to nemôžu byť, pretože na ne chodia často presvedčení prívrženci. „Myslím si, že teraz to bude o televíznych debatách lídrov. Veľký rezervoár hlasov je medzi nerozhodnutými a je teraz na stranách, koľko z neho vyčerpajú dobrým zvládnutím záveru kampane," uviedol Haulík.

Novinkou je, že kým v roku 2012 nebolo možné zverejňovať prieskumy politických preferencii len v deň volieb, po novom zákon zakazuje prieskumy už 14 dní pred hlasovaním. Sociológ Haulík sa obáva, že sa môžu objaviť „kalné vody“, čo znamená, že prieskumy sa aj tak objavia a tie nemusia byť vždy férové.

Podľa neho sú kanály, ako ich zverejniť, či už na sociálnych sieťach, alebo v zahraničných médiách. Názory sa líšia aj v tom, či má mať občan právo na informácie vrátane prieskumov. Iné hovoria o tom, že prieskumy ľudí ovplyvňujú a občan by sa mal v pokoji rozhodovať. Haulík si však myslí, že zákaz prieskumov je krokom pred rok 1989. „Vtedy tiež politické špičky mali prieskumy, ale s pečiatkou prísne tajné,“ dodal sociológ.


Premiérov prvý krok - hlasujte!

Úrad vlády Slovenskej republiky Foto: Ivan Majerský, Pravda
úrad vlády Úrad vlády Slovenskej republiky

Pred pár dňami sme vás vyzvali, aby ste nám napísali, čo by bol váš prvý krok v úrade, ak by ste sa po voľbách stali premiérom Slovenskej republiky. Ďakujeme za odozvu, váš veľký záujem nás príjemne prekvapil.

Mnoho námetov – krokov – sa opakovalo a bolo z nich cítiť, že nie ste s politikmi spokojní a prekáža vám najmä korupcia. Mať menej, ale pracovitejších poslancov, menej ministerstiev, menej úradov, to bola téma, ktorá vo vašich mailoch rezonovala najviac.

Tu je 23 vašich prvých krokov. Mnohé sa opakovali, vybrali sme tie, ktoré prišli skôr.

Vaša úloha bola jednoduchá. Pozrieť si ponuku a vyjadriť, či s tým ktorým krokom súhlasíte, alebo nie. Mohli ste hlasovať za jeden, niekoľko, ale aj všetky a kliknúť na SÚHLASÍM či NESÚHLASÍM. Čím vyšší podiel súhlasných klikov, tým je jasnejšie, čo by sa malo v spoločnosti riešiť ako prvé.

Pozrite sa, čo vás ako voličov trápi najviac. Anketu sme uzavreli v stredu 24. februára o 15.00.

Zdieľaj hlasovanie na Facebooku

Absolútny zákaz účasti schránkových firiem s neznámymi vlastníkmi na zákazkách z verejných zdrojov.
Libor Řezníček, 52, Košice

Zaviedol by som trestnú zodpovednosť sudcov, vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí prostredníctvom širokého arzenálu pochybení, omeškaní a ďalších podvodov zabezpečujú beztrestnosť súdených.
Sasa, 22, Liptovský Mikuláš

Zaviedol by som hmotnú zodpovednosť všetkých ústavných činiteľov a štátnych úradníkov.
Juraj Voda, 58, Nitra

Okamžite by som prijala zákon o preukazovaní pôvodu majetku, aby všetkým, čo majú nejaký majetok zostal iba taký, ktorý preukázateľne zdanili.
Eva Sklová, 69, Bratislava

Zaviedol by som počnúc od premiéra, ministrov, poslancov atď., aby všetci mali len jednu jedinú funkciu!
Zoltán Borisza, 57, Veľké Kapušany

Zrušenie politického vplyvu pri obsadzovaní „všetkých“ pozícií v štátnej a verejnej správe a ich obsadzovanie len na základe odborných a morálnych vlastností žiadateľov.
Milan Olejár, 53, Veľký Šariš

Zákonom ustanovil, že kto dosiahne dôchodkový vek v štátnej resp. verejnej správe, automaticky končí. Žiadne poberanie dvoch platov zo štátnej kasy.
Štefan Petrík, 32, Vranov nad Topľou

Zrušila by som príspevky politickým stranám zo štátneho rozpočtu, nech žijú z členských príspevkov.
Jana Široká, 60, Gelnica

Odlúčil by som cirkev od štátu.
Ján Vronka, 20, Dubnica nad Váhom

Zakázal by som bilbordovú reklamu na celom Slovensku pri cestných komunikáciach.
Jan Ondruška, 54, Trenčín

Ako prvý krok by som zdanil banky aj zahraničných investorov, ktorí všetok zisk berú do zahraničia.
Martin Sýkora, 26, Poprad

Zrušila by som súbeh mzdy a výsluhového dôchodku.
Jarmila Bílešová, 57, Kysucké Nové Mesto

Obmedzil by som možnosť pôsobiť v parlamente na 3 volebné obdobia potom 1 volebné obdobie pauza.
Rastislav Čiernik, 64, Žiar nad Hronom

Vrátil rovnú daň na 15% a zaviedol jednotné odvody 15%.
Jozef Medvecký, 36, Bratislava

Zredukoval by som zdravotné poisťovne na jednu.
Bernard Hazda, 63, Žilina

Zmenu volebného zákona. Zastúpenie v parlamente za každý okres dvaja kandidáti.
Ján Kurimai, 54, Hažlín

Okamžite by som prijal zákon, aby referendum bolo vždy platné a aby ho nesmel parlament ešte schvaľovať.
František Kosál, 67, Košice

Zaviedol by som cirkevnú daň.
Jozef Múdry, 56, Martin

Navrhol by som ústavný zákon, aby všetky kontrolné posty patrili opozícii, vrátane generálneho prokurátora.
Pavel Juríček, 52, Rajec

Presadil by som zákon na podporu mladých rodín: 100-percentnú materskú dovolenku pre pracujúce mamičky, odpustenie platenia hypotéky počas materskej. Slavomír Berta, 53, Vranov nad Topľou

Ako prvé by som zrušil referendové kvórum potrebné na platnosť konania miestneho referenda a referenda na úrovni vyšších územných celkov a zároveň by som znížil počet potrebných podpisov na petícii na základe ktorej by sa referendum vyhlásilo.
Štefan Matejka, 35, Bratislava

Zrušil by som II. dôchodkový pilier, získané peniaze by som presunul do I. piliera.
Jozef Valo, 57, Bratislava

Okamžite by som zrušil hotovostné platby. A je po korupcii.
Juraj Citro, 47, Trnava

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #predvolebné prieskumy #MVK #Polis #Focus #voľby 2016