Štyri ostré dni

Nervozita stúpa, do parlamentných volieb zostáva ešte šesť dní, a už len štyri na ostrú kampaň. V noci zo stredy na štvrtok totiž politika stíchne, nastúpi moratórium. Centrály politických strán zrejme tušia, či v posledných dňoch strácajú, alebo, naopak, naberajú nových voličov. K dispozícii môžu mať nové interné údaje z prieskumov, ktoré však nie je možné zverejňovať 14 dní pred voľbami. Zákon to zakazuje. Napriek tomu, že to všetky kľúčové strany popierajú, dá sa predpokladať, že medzi nimi prebiehajú tajné konzultácie o podobe novej vlády.

28.02.2016 15:00
debata (7)

V zásade veľa možností vytvorenia budúcej vládnej koalície nie je. Buď Smer vytvorí dvojkoalíciu s jedným, či trojkoalíciu s dvomi partnermi, alebo vznikne pravicová vláda zložená z väčšieho počtu strán. Podľa politológa Michala Horského sú predvídateľné a absurdné riešenia. „Za predvídateľné považujem budúcu koalíciu Smeru s Mostom-Híd alebo so SNS alebo koalíciu Smeru s Mostom-Híd a KDH. Absurdným riešením je koalícia pravicového zlepenca,“ povedal politológ.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Smer si stanovil päť princípov na vytvorenie novej vlády. Je to odmietanie migračných kvót, ochrana strategických ekonomických záujmov, ako je voda, pôda a lesy. Ďalším je nerušiť sociálne balíčky, sociálny dialóg so zamestnancami a zamestnávateľmi a napokon zhoda na obsahu a výkone predsedníctva Slovenska v EÚ. Podľa Horského opozícia v zostávajúcich dňoch kampane môže akurát tak reagovať na podmienky Smeru. „Opozičné strany fakticky už nemajú inú agendu, iba sa vyrovnať s tým, za akých podmienok by vytvorili vládu so Smerom, prípadne útočiť na obrazotvornosť voliča, že si želajú zopakovanie bývalej vládnej pravicovej zostavy z čias Ivety Radičovej,“ mienil politológ.

Kampaň potrvá už len štyri dni, skončí sa v stredu o polnoci. Na politikov čakajú posledné stretnutia s občanmi a debaty v televíziách. Pre strany bude dôležité, ako sa postavia k viac ako miliónu nerozhodnutých a ako sa pokúsia osloviť mladých voličov. Parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 5. marca.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #moratórium #voľby 2016