Matovič: Procházka a Bugár majú dvojtvárne vyhlásenia

Ani "strana štyroch ľudí", ako politológovia označujú OĽaNO, netají záujem vstúpiť do budúcej vlády. Jej šéf Igor Matovič v nej mieni predovšetkým bojovať proti korupcii. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku bol pred minulými voľbami nosnou témou Smeru, no dnes, keď na to príde, stačí majetok prepísať na rodinu, zdôrazňuje politik, ktorý celý ten svoj prepísal na manželku.

02.03.2016 08:00
Igor Matovič Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič.
debata (359)

Platí váš sľub, že ak OĽaNO nezíska vo voľbách sedem percent, vzdáte sa vy aj Daniel Lipšic mandátu v Národnej rade?

Platí. Držať slovo je chlapské. Ak nedáme ani taký výsledok, vezmem to ako trest. Jasné, lídri iných strán si nič také sľúbiť netrúfnu. Ani napísať sa na koniec kandidátky.

Naposledy ste získali 8,55 percenta hlasov. S čím budete spokojný teraz?

Percentá nie sú dôležité. Dôležitý je výsledok opozície. Spokojný budem, ak nebudú vládnuť Smer a SNS.

Aj postoj tých dvoch strán k vám je jasný. Pre premiéra Fica ste „pošahanec“, podľa šéfa SNS Danka viete len rozbíjať, nie riadiť štát. No ste si istý, že by s vami spolupracovali pravicové strany?

Názor menovaných pánov ma absolútne nezaujíma. O účasť vo vláde bez nich však stojíme. Nechceme naveky z opozície kričať spoza plota. Ak máme Slovensko meniť k lepšiemu, bolo by chybou vzdať sa možnosti vstúpiť do exekutívy.

Aj KDH či Most-Híd vás odmietajú. A na šéfa Siete ste vytiahli podpásové nahrávky.

Chceme vládu zloženú zo strán, ktoré nebudú rozkrádať štát. Nie sú ideálne strany či ideálni koaliční partneri. Treba si vybrať podľa toho, ako rozhodnú voliči. Keď dajú dôveru Procházkovi, musím ich rešpektovať a skúsiť sa s ním dohodnúť. Ak som mu trochu „sekol po krížoch“ a upozornil na jeho falošnosť, hádam si vstúpil do svedomia a špinavosti už páchať nebude. Ďalšie strany opozície hrajú teraz typické predvolebné hry. Procházka aj Bugár majú dvojtvárne vyhlásenia, nevedia garantovať, že nepôjdu so Smerom. No ak sa bude dať po voľbách zostaviť reformná stredo-pravá vláda, netrúfnu si povedať jej „nie“ a skočiť do náručia Ficovi.

Nevzniklo by tak opäť len účelové spojenie? Nový zlepenec plný animozít, nedôvery, konfliktov?

V politike si nevyberiete. Keby som si mohol vybrať, iste si vyberiem.

Ale koho?

Vyberal by som z ľudí mimo politiky. V politike ich je primnoho skazených a niektorí roky presluhujú.

Vy ste si však už pohnevali aj ľudí, ktorých ste vyberali podľa svojho gusta: palkovci, Hlina, Kuffa…

Z Matoviča nech majú politici obavy vtedy, ak budú kradnúť. Pretože on každý ich podvod vytrúbi. Inak sa ho však nemusia báť. Jednoduché. S nami môže ísť len ten, kto sa nebojí a nekradne. Kto chce robiť kšefty s Ficom, nech ide s ním.

Ešte k Procházkovej nahrávke. Ak si chcel šéf Siete vo vašich regionovinách vyjednať „špeciálne podmienky“ pre politickú reklamu, nemal indície, že sa to prosto dá?

Asi mal informácie, že sa to dá všade. Preto mi cez poverenú osobu odkázal, že si praje inzerovať, ale „bez dokladu“. Poslal som ho do kelu. Za 19 rokov RegionPressu sme nikdy nevybrali peniaze načierno. Zdôrazňujem, s vedomím vedenia! Niekto vnútri si mohol urobiť čierny biznis, no nikdy to nebola firemná politika.

Rezonuje kauza predaja vášho podniku, ktorú rozbehol premiér. Vysvetlite jasne: Prečo ste, povedané po vašom, nepredali svojmu zamestnancovi trezor prázdny, ale trezor so 122 miliónmi korún – z ktorých ste si 121 miliónov obratom previedli na svoj účet?

Spýtajte sa daňového poradcu. Keďže firma sa predávala počas zdaňovacieho obdobia, odporúčal presne takýto postup. Keby sa predávala po jeho skončení, bolo by to za reálnu cenu 20-tisíc eur. Štát však o nič neprišiel. Ak niekto legálne predá firmu a všetko zdaní, to nie je tunelovanie, to nie sú Ficove kauzy za 20 miliárd eur.

Zľahka žonglujete silnými slovami a obrovskými sumami. Vraj Smer rozkradol 20 miliárd, vraj vás kedysi lákali na úplatok 20 miliónov… Viete tie podozrivo okrúhle čísla doložiť rozpisom položiek, ak už nie dôkazmi?

Protikorupčné organizácie odhadujú priame škody z Ficových káuz ako „cétečká“, „masér“ či „nadmerné odpočty DPH“ na 500 miliónov až miliardu eur ročne. Ďalšie škody plynú z neschopnosti tejto vlády robiť reformy. A je tu odhad Európskej komisie, že vo výbere DPH Slovensko za rok prichádza o 2,8 miliardy eur, kým európsky priemer je asi miliarda. Niet divu, keď Smer si na daňové úrady dosadzuje „učiteľky zo škôlky“.

Bývalý kabinet s vašou účasťou odovzdal daňový systém v rozvrate.

V politike fungujú „veľkí čerti“ a „malí čertíci“. Za Radičovej vlády boli len dve väčšie kauzy: daňový úrad a platinové sitká. Dokopy za päť miliónov eur, čo Smer ukradne za predpoludnie. OĽaNO sa profiluje ako protikorupčné hnutie. V našej Zmluve so Slovenskom máme antikorupčný balíček, v ktorom riešime aj hmotnú zodpovednosť politikov či účinné preukazovanie pôvodu majetku. To bola pred minulými voľbami najväčšia Ficova téma. No dnes, keď sa o nejakého politika začne zaujímať polícia, stále stačí, aby prepísal majetok na rodinu a nikto už nič nezmôže.

Na manželku ste celý majetok prepísali aj vy, vraj ste sám s peniazmi nenarábali zodpovedne. Ako sa vám však podarilo z rozdávania tlačených novín, ktorým ste navyše živili 2 000 zamestnancov, zarobiť toľké milióny?

O môj majetok sa nikdy nezaujímal prokurátor. Nadobudol som ho férovo. Našli sme dieru na trhu. Každý týždeň sme pol druha milióna schránkových novín poctivo roznášali aj do najmenších obcí. Internet vtedy nemal tú silu, čo dnes. Pomaličky, po halieroch z každého výtlačku sme napokon dokázali zbohatnúť.

Vaša „strana štyroch“ získala od štátu za voľby 2012 päť miliónov eur. Čo je s nimi?

Všetko je vo výročných správach na – Ficovom – ministerstve financií. Ako prvé sme splatili dlh 550-tisíc eur za predošlú kampaň. Na začiatku tejto sme na účte mali asi tri milióny, časť ich tam zostáva. Minuli sme dramaticky menej, ako veľké strany, čo štátne prostriedky prežierajú na slávnostných snemoch.

Na premiéra nemáte pekné slovo, no OĽaNO prakticky so Smerom spolupracovalo cez rómskeho splnomocnenca Petra Polláka. Ak on dnes tvrdí, že všetky úlohy splnil, minister Maďarič hovorí o totálnej katastrofe. Ľudí, ktorí nepracujú vyše štyroch rokov, objektívne pribudlo.

Nevieme, či tí dlhodobo nezamestnaní sú iba Rómovia. Zaujímavé je, že Pollákov nadriadený, minister vnútra Kaliňák ho nedávno za jeho prácu vychválil do neba. Peter urobil to, čo mu Smer dovolil. Zaslúžil sa o výstavbu kontajnerových škôl, o zavedenie povinnosti odpracovať si dávku, o zmeny v zaraďovaní žiakov do špeciálnych škôl. Do odvážnejších projektov sa vláde nechcelo.

© Autorské práva vyhradené

359 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #voľby 2016