Danko: Iba variť kávu vo vláde nemienime

Po volebnom období mimo parlamentu má Slovenská národná strana znovu reálnu šancu vrátiť sa do neho. O vstupe do vlády hovorí jej predseda Andrej Danko opatrne - no v žiadnej vládnej koalícii nechce byť iba do počtu.

02.03.2016 10:00
Andrej Danko SNS predseda Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (115)

Smer by po voľbách najradšej zostavil silnú dvojkoalíciu. Nehnevá vás, že o SNS sa hovorí ako o Ficovej „koaličnej istote“?

Sledujem tie úvahy politológov s úsmevom. A beriem ako vyznamenanie, že o SNS, ktorú pred časom ani nechceli vziať do úst, zase hovoria s vážnosťou. Politika nemá byť osobná, no ak nás s niekým spájajú ako stranu, neprekáža mi to. Iba tvrdím, vyčkajme výsledok volieb.

Už ste sa však vyjadrili, že SNS by do vlády určite nešla len tak komusi variť kávu.

Áno – a stojím si za tým. Snažím sa získať pre našu stranu čo najväčší mandát, aby sme mohli presadzovať jej program. Hoci uznávam, že problémom menšieho partnera – nielen v politike, ale aj v podnikaní, odtiaľ to poznám – je známy fakt, že najlepší počet strán na vládnutie je nepárny, ale tri už je veľa… O možnej koaličnej dohode sa mienime porozprávať nielen so Smerom, ale s kýmkoľvek, kto vo voľbách prejde do Národnej rady. Nateraz to totiž vyzerá tak, že SNS bude v parlamente strategickým jazýčkom pri určovaní budúcej cesty Slovenska. Čo je vcelku dobrá pozícia na dosiahnutie našich cieľov.

Je tu však skúsenosť z vládnutia v rokoch 2006 až 2010. Po koalícii s dominantným Smerom sa najprv v roku 2010 HZDS a potom v roku 2012 ani SNS už nedostali do parlamentu. Čo by teraz muselo byť inak?

Muselo by sa zmeniť myslenie. Politika predsa nie je o vyvolávaní sporov a delení si rezortov, ale o programoch a ich presadzovaní. My chceme v prvom rade ponúknuť vlastné riešenia, čo najviac posunúť hranice pochopenia partnerov na našu stranu. Pritom vôbec nekľučkujeme pred zodpovednosťou, z hľadiska odbornosti sme pripravení prevziať akékoľvek ministerstvo vrátane tých „horľavých“, ako je rezort školstva či zdravotníctva.

V čom sa prípadne v rokovaniach so Smerom nemusíte zhodnúť?

Mienime najmä presadiť silný, až ústavný zákon, ktorý zastaví vstup megaoligarchickej spoločnosti EPH do ďalších energetických podnikov. Aj keď navonok sme v tom so Smerom zajedno, treba nájsť aj razantných ministerských úradníkov, ktorí sa len potichu nebudú prizerať, ako sa to doteraz reálne dialo. Chceme mať jasno, kto zanedbal postupy štátu pri predkupných právach na niektoré strategické spoločnosti – a chceme tiež vedieť, čo bude ďalej so štátnymi podielmi v nich. Rozchádzame sa v niektorých zahraničnopoli­tických otázkach, my napríklad tvrdíme: Turecko do EÚ nie! Nechceme tu ani tisícku vojenských radarov za 148 miliónov. Považujeme za choré, že štát predal 11-tisíc vagónov Cargo a teraz si ich spätne prenajíma. Máme iný názor na koncepciu zdravotníctva či školstva, ich základné siete musí opäť garantovať štát. Chceme znížiť daňové a odvodové zaťaženie a odmietame daňové licencie pre eseročky, ktoré zaviedol minister financií Kažimír.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Čo práva LGBTI? Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková Beňová vás za obhajobu vlaňajšieho referenda o rodine označila za „hlúpeho“ a SNS za „pseudostranu“.

Pri žene sa občas musíte povzniesť. Ľudí nesúdim podľa národnosti či farby pleti, môj hodnotový postoj v otázkach, ktoré riešilo referendum, je však striktný a nemenný. Ak by Smer trval na názore europoslankyne, že štandard práv homosexuálov treba zvyšovať, možno až na úroveň adopcie detí, tak do takej spolupráce by sme určite nešli. Sme strana založená na úplne iných princípoch a hodnotách.

Spomína sa, že SNS by mohla byť aj súčasťou stredo-pravej vlády. Most-Híd vás síce odmieta, no napríklad pre KDH ste akceptovateľní.

Vznik takej vlády, to sú už naozaj vysoké teórie. Nechajme ich na politológov. Na osobné útoky Bélu Bugára nereagujem, on asi sám cíti, že v politike prichádza generačná výmena a nestačí sa už len hašteriť, kto je Slovák a kto Maďar. Bugár rieši politiku spôsobom z čias Mečiara, jeden proti všetkým a všetci proti jednému. Spomenul tiež, že chce predať podiely v štátnych podnikoch – tu mi svieti červená kontrolka. Nechcem už ani rozoberať otázky autonómie, národnostného školstva a iné body z programu Mostu-Híd. Predovšetkým však pán Bugár vo vzťahu k Smeru iné rozpráva národu a iné rokovania sa vedú v zákulisí. On sa toho očakávaného boja o nevestu Smeru zaiste zúčastní.

A vaša spolupráca s KDH, so Sieťou, s OĽaNO či SaS je možná?

S KDH máme veľa hodnotových prienikov, mnohé veci však dnes chápeme dynamickejšie a celkovo inak ako figeľovci. Sieť takisto nezaujala jasné postoje k viacerým problémom, ktoré sú pre nás prioritné. So SaS sa nám zhody hľadajú ťažko, ale musím priznať, že v ekonomickej oblasti sulíkovci presadzujú veci s ráciom. A napokon, „strana štyroch ľudí“ nemôže riadiť, nanajvýš rozbíjať štát. Čo by si asi počalo OĽaNO, keby vyhralo voľby s výsledkom Roberta Fica? Matovič navyše hovorí o Ficovi len ako o zlodejovi, no pritom so Smerom cez vládneho splnomocnenca Petra Polláka funguje na báze zvláštnej koaličnej dohody.

Tvrdíte, že ste postavili novú SNS. Na kandidátke ale ponúkate viacero mien starej éry: Anton Hrnko, Ján Sitek, Štefan Zelník, Marián Andel.

Prešli sme si pokorne svojou „trestnou lavicou“. Tri roky som sa ako predseda zodpovedne snažil vybudovať zo SNS štandardnú stranu so štruktúrami, vrátiť jej vysoký kredit, ktorý získala počas 145-ročnej histórie. Takže, či je teraz už iná, nech posúdia voliči. No keďže mám voči ľuďom úctu, pri reštarte strany som myslel aj na tých, ktorí jej v minulosti niečo dali a zachovali si tvár, keď sa rútila do vulgárnej rétoriky. Na kandidátke je pritom aj 146 iných mien. Je pestrou zmesou mladosti, dravosti, ale aj skúseností a politickej pamäti. Za každým menom si stojím.

Ako vnímate ostatné škandály vášho expredsedu Jána Slotu a jeho neustálu „beztrestnosť“?

Nemienim sa k nim vyjadrovať. Pred časom sme riešili otázku holej existencie, bankrotu SNS. Som hrdý, že sme sa jasne a tvrdo vysporiadali s minulým obdobím. Opakujem, v politike treba viesť dialóg o programových cieľoch, nie robiť „teátro“. Ak sa dnes politici nebavia o tom, ako nastaviť dane či penzijný systém, ale kto viac nakradol, voličov to už dostáva do zúfalstva. Občan sa predsa pýta: Platím štátu dane – a čo mi štát za to vlastne garantuje? Načo ho vôbec máme?! Speje to až k anarchii, keď ľudia nenávidia štátnych úradníkov, chápu štát len ako šikanu, vidia, že cesty sú rozbité, že nemajú kam ísť k lekárovi, že v škole sa deti na slovenčine učia pomaly len o Harry Potterovi… Toto treba riešiť!

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko #voľby 2016