Figeľ: Ak KDH rásť nebude, viesť ho nebudem

Predseda KDH Ján Figeľ hovorí, že sa neobáva o percentá vo voľbách a tvrdí, že hnutie by mohlo zaznamenať výraznejšiu podporu občanov. Vracia sa aj k pádu Radičovej vlády a k odchodom niektorých tvárí z KDH.

02.03.2016 12:00
Ján Figeľ Foto: ,
Ján Figeľ.
debata (38)

KDH bolo štyri roky v opozícii, neskončí tam opäť?

Naším cieľom je účasť vo vláde, nie za každú cenu, ale na báze mandátu od voličov s cieľom zmeniť náš volebný program na vládny.

V prieskumoch ste mali okolo osem percent, v niektorých aj menej. Nebude problém tie percentá obhájiť?

Nejdeme do volieb ani prehrávať, ani remizovať, ale víťaziť. Dnešnému vládnutiu chýba kontrola, zodpovednosť i spravodlivosť. Hovorím to ako fakty, lebo kontrolu obsadil Smer neprijateľným spôsobom pre demokratické pomery. Zodpovednosti je veľmi málo, keď vidíme, čo sa deje v školstve a v zdravotníctve. O percentá KDH sa neobávam, skôr pokračovania trendov, ktoré som spomínal.

Ak KDH získa menej hlasov ako v roku 2012, aká bude vaša odpoveď?

Povedal som verejne a stojím si za svojimi slovami, ak KDH rásť nebude, ja ho viesť nebudem. Rast znamená kvalitu i kvantitu. Kvalitu v tom, že máme jeden z najlepších ekonomických programov, mladých vo vedení, na kandidátke, odborníkov okolo hnutia. Prišli nositelia mandátov na európskej, národnej, regionálnej aj komunálnej úrovni. To je rast, s ktorým prichádza očakávanie, že hnutie by mohlo zaznamenať aj výraznejšiu podporu od občanov.

Zvyknete hovoriť, že KDH má na viac. Prečo nedokáže osloviť viac voličov, najmä mladých?

Pozrite sa na ústredie, tu sú mladí ľudia, kresťanskodemo­kratická mládež Slovenska sú mladí, na našich mítingoch je prevaha žien a mix starších i mladých. Konzervatívna strana má mať zastúpené vnútri i v okolí všetky generácie. V tom je sila kontinuity aj rastu. Nie sme jednorazovka, ale hnutie novembra 89.

Z KDH odišli výrazné postavy Daniel Lipšic a Radoslav Procházka. Oni neboli mladí?

Relatívne. Vo vedení máme ľudí mladších, ako je Radoslav Procházka. Odkazy o generačnej výmene sú férovo a postupne realizované. A tí, ktorí v minulosti odišli, sú na okraji alebo mimo politiky.

Daniel Lipšic a Radoslav Procházka nie.

Strana Nova je kde? Čo to je za subjekt? Mnohí ľudia z Novy sú dnes v KDH, tiež mnohí z SDKÚ. Spomínam to preto, lebo KDH je základ, na ktorom sa dá stavať. KDH vytiahlo Slovensko zo závozu, keď vládol Mečiar, Slota s Ľuptákom a zastavili sme aj Mečiara, Slotu s Ficom. Teraz vládne Fico a bez KDH ho nikto nezastaví. To nie je exkluzivita, to je veľmi dôležitá skúsenosť a prínos KDH pre zodpovednú politiku.

Po voľbách má Procházka predstavu o spájaní pravice, o vytvorení jedného silného poslaneckého klubu. Vidíte to reálne?

Hovoriť je málo, treba reálne spájať. Na stretnutí 1. decembra sa vyjadril v prospech odlíšenia, v prospech samostatnej cesty. Sme pripravení na spoluprácu aj so stranou Sieť na základe našich hodnôt a programu.

Myslíte si, že najpravdepodob­nejšia vláda je dvojkoalícia Smeru s jedným partnerom?

Závisí to od voličov. Robert Fico štyrikrát nezískal 30 percent, prečo by mal mať teraz toľko percent, aby mal všetko v rukách alebo, aby potreboval len nejaký prívesok? Pred pol rokom bola jeho rétorika skôr o nastavení na absolútnu väčšinu, teraz hovorí o dvojiciach. Pred mesiacom nám verejne vyčítal, že našou DNA je rozbiť každú vládu, teraz spomína štandardné strany. Asi mu tečie do topánok a interné prieskumy mu hovoria, že to môže byť zložité. Už sa mu stalo, že vyhral de iure, ale de facto prehral.

Viete jednoznačne vylúčiť, že KDH nebude vo vláde so Smerom?

Tandem Široký – Fico je pre nás neprijateľný. Práve pre to spojenie, ktoré vyjadruje, a pre politiku, ktorá sa diala celé štyri roky, keď mnohé firmy určujú štátu cez vládu a parlament pravidlá pre verejné obstarávanie, ba aj výsledky tendrov. Dokonca aj na úpravu zákonov tak, aby vyhovovali firmám, ale nie občanom.

Čiže so Smerom vo vláde nebudete?

Ten tandem je pre nás neprijateľný, či ako téma spolupráce, či ako účasť vo vláde.

Nepýtam sa na tandem, ale na Smer?

Hovorím o osobách preto, lebo vyjadrujú charakter politiky, ba aj charakter subjektu, ktorým strana Smer je.

Čo ak bude vo vláde Smer s Mostom-Híd?

To je otázka na iných adresátov.

Keby iné riešenie nebolo, išli by ste do vlády s Mostom-Híd a so Smerom?

KDH a Most-Híd sú programom aj skúsenosťami blízke strany. Skôr vnímam šancu na neľavicovú alternatívu bez Smeru.

Zatiaľ to vyzerá, že pravicová vláda by mohla vzniknúť jedine so SNS až na to, že Most-Híd by s ňou nevládol.

Nechcel by som s neúctou voči voličom vopred zostavovať vládu, ale s vážnosťou tvrdím, že Slovensko potrebuje stabilnú a zodpovednú vládu. Dnes je stabilita tak veľká, že aj keď nefungujú rezorty a sú v uliciach učitelia a zdravotné sestry, aj keď sa darí tete Anke a masérovi Kostkovi, ministri zostávajú vo funkciách. To by sa v koaličnej vláde nemohlo stať. Na škodu Slovenska je tu až chorobná stabilita moci a nezodpovednosť voči ľuďom.

Čo sa stane s pravicou, ak zostane ďalšie štyri roky v opozícii?

Takzvaní pravicoví politici umožnili triumfálny návrat Roberta Fica k moci. Vlastné góly sa počítajú, lenže na druhú stranu. Tí, čo povalili Radičovej vládu, potopili Slovensko. Čo bude s pravicou, je v rukách občanov a, samozrejme, pravice, ale ja vidím stále viac v týchto týždňoch kontúry neľavicovej vlády.

Ak budete súčasťou vlády, rešpektovali by ste utečenecké kvóty, ktoré Slovensku určila EÚ?

Kvóty sme opakovane odmietli, nevidím dôvod na zmenu tohto postoja. Kvóty situáciu neriešia a nefungujú. Čo však budeme riešiť, je obnova a fungovanie Schengenu a zodpovedná migračná politika, ktorá znamená rešpektovanie pravidiel počnúc rozlišovaním medzi prenasledovanými utečencami a tými, ktorí idú len za ekonomickou víziou.

Rešpektovali by ste teda, že má SR zatiaľ prijať takmer 2 300 utečencov?

Už som odpovedal negatívne. Ak solidarita, tak rozumná a na dobrovoľnej báze. Dočasný azyl Slovensko môže poskytnúť prenasledovaným kresťanom s tým, že dnes už máme mimovládne organizácie, komunity, rodiny, cirkvi, ktoré sú pripravené na pomoc tým, ktorí ju potrebujú na prechodnú dobu. To je nielen môj postoj, ale aj KDH.

Ktoré rezorty budú pre KDH prioritou po voľbách a trúfne si ich riadiť?

Máme skúsených odborníkov a odhodlanie ísť do hospodárskej, sociálnej i silovej oblasti. Ľudia potrebujú zvýšiť príjmy, najlepšie cez rast zamestnanosti a cez podporu rodiny. Práve tam vidím rozdiely so Smerom. Chceme sa vrátiť k rovnej dani z príjmov na úrovni 18 percent. Robert Fico s Petrom Kažimírom ju nerozumne zaklali. Rovná daň pomohla Slovensku naštartovať ekonomiku, regióny, zamestnanosť a priniesla viac do štátneho rozpočtu. Zrušíme daňové licencie, lebo to je daň zo straty. Živnostníci, malí podnikatelia a zamestnanci si zaslúžia lepšie podmienky. Dnes im štát veľa berie a málo dáva. Chceme to zmeniť.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ #voľby 2016