Procházka: Nebudeme do počtu

O vláde viacerých pravicových strán predseda Siete Radoslav Procházka hovorí, že vláda musí byť funkčná a že si nepreberie mandát pastiera mačiek, ktoré si budú robiť, čo chcú. Vyjadril sa aj k otázke, na aký výsledok si trúfa vo voľbách, či k financovaniu Siete.

02.03.2016 14:00
Radoslav Procházka Foto: ,
Predseda Siete Radoslav Procházka.
debata (44)

Prečo ste sa opakovane nedokázali jasne vyjadriť, či by Sieť išla so Smerom do vlády, alebo nie?

Je pravda, že sme sa v komunikácii sústredili na prípravu a predstavenie obsahu, plánu, ktorý sme pre Slovensko pripravili. Dva mesiace pred voľbami sme dospeli k presvedčeniu, že je potrebné obsahovú komunikáciu rozšíriť aj o politický rozmer a povedať, prečo si myslíme, že tento obsah sa v zostave s vládnou stranou v jej súčasnej podobe nedá naplniť.

Nezneisťovali ste tak voličov?

Voličov, ktorých zaujíma, kto s kým, kedy, ako, proti komu, sme možno neuspokojili v plnom rozsahu. Ale ľuďom, ktorých zaujíma, čo je obsahom nášho plánu a čo sme pripravení a schopní pre nich urobiť, tým sme dali jasnú odpoveď. Myslím si, že takých ľudí je väčšina.

Tie nejasné stanoviská pripomínajú prezidentské voľby, keď ste sa zdráhali na tlačovke Andreja Kisku po prvom kole predstúpiť pred mikrofóny.

Mohlo to tak pôsobiť na vás, to beriem.

Zvažujete aj možnosť, že sa vládu nebude dariť zostaviť Smeru a ani pravici?

Všetky možnosti sú otvorené. Práve preto nesedí, čo hovorí Smer občanom. Teda, že majú na výber len z dvoch možností. Buď vláda dominantného Smeru s nejakým malým partnerom do počtu, a my žiadnym malým partnerom do počtu nebudeme, alebo nejaký širokospektrálny pravicový roztrhanec. My sa uchádzame o poverenie zostaviť pevnú a súdržnú vládu. Ak ľudia budú chcieť pestrofarebnú škálu v parlamente, tak svoje hlasy porozdeľujú medzi veľa uchádzačov. Ak však budú chcieť efektívnu vládu na reálnu zmenu, tak aj ich výber bude kompaktnejší.

Ak by vládu vytvorila pravica, považovali by ste kabinet zostavený zo štyroch či z piatich strán za stabilný?

Neuchádzam sa o mandát na žiadne čudesné experimenty. Nepotrebujem mať v životopise napísané, že som bol šesť alebo 24 mesiacov predseda vlády a silou-mocou sa dostať do nejakej funkcie bez ohľadu na okolnosti. Nová vláda bude musieť byť poctivá a funkčná zároveň. Funkčná bude iba za predpokladu, že všetci budú ťahať za jedno lano a budú rešpektovať hierarchiu, ktorá v tej vláde bude musieť byť. Viem povedať veľmi zodpovedne, že si nepreberiem mandát pastiera mačiek, ktoré si budú robiť, čo chcú.

Viete si predstaviť spoluprácu s Igorom Matovičom či Richardom Sulíkom po všetkých tých konfliktoch a tom, čo o vás narozprávali?

Vydržal som byť rok a pol veľmi zdržanlivý, a nielen v tom, že sme žiadne útoky napravo od stredu neprodukovali, ale aj v tom, že sme na žiadne útoky neodpovedali. Vydržím tak až do volieb. Ľudia si sami najlepšie urobia úsudok.

Novým stranám sa zatiaľ darilo byť jazýčkom na váhach a išli do vlády. Je možné, že vám sa to nepodarí. Čo to bude znamenať pre Sieť?

Nemáme ambíciu byť jazýčkom na váhach a robiť niekomu stranu do počtu. Ak nemá napravo od stredu dostať nejaká strana silný premiérsky mandát, tak nemá takú zostavu ani skladať.

Označovali ste sa za gazdu pravice. Neboli vaše slová predčasné?

Neoznačoval. Dostal som otázku, či sa považujem za lídra pravice, odpovedal som, že sa mi to spojenie nepáči, že som naň alergický a že slovo líder považujem za oveľa škaredšie, ako je slovo gazda.

Na koľko percent si trúfate vo voľbách?

Idem do toho s veľkým rešpektom, odhodlaný zabojovať o poverenie zostaviť vládu reálnej služby ľuďom, lebo dnešná vláda taká nie je. Mojím cieľom je dopriať príležitosť čo najväčšiemu počtu ľudí, ktorí sú na kandidačnej listine Siete. Budem vďačný a spokojný, ak sa nám podarí minimálne tri desiatky takýchto ľudí dostať do parlamentu.

Každá nová strana, ktorá sa chce výraznejšie presadiť, naráža pri svojom štarte na problém, ako financovať svoju činnosť. Prečo ste sa tomu nevyhli?

My sme sa tomu vyhli. Rozhodli sme sa, že sa pokúsime získať slušnú bázu cez nespochybniteľný bankový úver tak, aby sme nemuseli každý mesiac vysvetľovať, odkiaľ nám prišli peniaze. Máme 2,8 milióna eur z Fio banky, ktorá nám ich dala v troch tranžiach, sledujúc, či vývoj našich preferencií zodpovedá predpokladu, že úver budeme môcť vrátiť. Postupne, ako sa tie predpoklady napĺňali, sme úver dostali. Okrem toho máme členské príspevky v rádoch desiatok tisíc eur ročne a dary v rádoch tisícov eur od fyzických osôb. Na kampaň a prevádzku to stačí.

Kto zaisťuje úver od Fio banky?

Sieť svojimi budúcimi príjmami a ja ako ručiteľ ako fyzická osoba.

Vy ako osoba nemáte taký veľký majetok, aby ste ručili len ním, nezaisťuje ho niekto iný, o kom nechcete hovoriť?

Povedal som, že hodnota majetku, na ktorý je zriadené záložné právo, nedosahuje hodnotu toho úveru. To je zrejmé, preto tam musí byť ručenie všetkými budúcimi príjmami Siete, pri ktorej je dôvodný predpoklad, že jej budúce príjmy mnohonásobne prevýšia hodnotu jej záväzkov.

Čiže neručí niekto iný alebo firma, o ktorej nechcete hovoriť?

Nie.

V zákulisí sa hovorí, že by ručiteľom mal byť kráľ českého hazardu, senátor Ivo Valenta.

Bol by to najväčší paradox, aký si len viete predstaviť, pretože aj pán senátor Valenta, ak podniká aj na Slovensku, a predpokladám, že áno, musí vedieť, že to bol môj zákon, ktorý v roku 2011 významne obmedzil prevádzku hazardu, a že to bola smerácka vláda, ktorá hneď po nástupe v roku 2012 ten zákon zrušila. Za Sieť kandiduje tiež strojca petície proti hazardu, starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva.

Keď však bol podnikateľ Boris Kollár vo Fio banke, tak mu tam mali povedať, že na pohľadávku štátu, teda za príspevky štátu za hlasy vo voľbách, úver neposkytujú. Ako to teda je, že vo vašom prípade to banka zohľadnila?

Netuším, aké dôvody viedli banku k jednému alebo druhému rozhodnutiu. Možno v tom zohrala úlohu aj podnikateľská minulosť pána Kollára. Banka si vie prelustrovať, s kým pán Kollár začínal podnikanie a ako dopadli. Nemám právo ani možnosť za banku komunikovať jej rozhodnutia.

Po voľbách chcete presadiť hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov. Bude ten zákon vôbec fungovať?

Je našou vlajkovou loďou. Počul som už viacerých stredopravých lídrov vyjadrovať sa o tom s veľkým dešpektom, o Smere ani nehovoriac. Ale 25 rokov sa ľuďom hovorí, že keď sa niekde niečo ukradne, má im stačiť, že sa o tom tri dni píše v novinách a že minister už nie je minister a ocitne sa naspäť v parlamente.

Postihne teda váš návrh účinne členov vlády?

Tak je napísaný, už som ho v parlamente predkladal. V prvom rade sa vzťahuje na politikov a vysokých štátnych úradníkov. Vzťahovať by sa mal aj na spoločnosti s majetkovou účasťou štátu, lebo aj tam ide o verejné zdroje.

Ukázali by ste na poisťovňu, ktorá prevezme na seba riziko a poistí verejného činiteľa, ktorý spôsobí škodu v stovkách miliónov eur?

Neviem, aké je portfólio poistných produktov jednotlivých poisťovní. Štátni úradníci sú už dnes poistení zo zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej funkcie. Áno, pri politikoch by to riziko mohlo byť vyššie, ale že ten poistný produkt môže byť drahý, nemôže byť argumentom proti tomu, aby sme tu mali rovnosť pred zákonom aj v tejto veci.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Sieť #voľby 2016