Parlament končí dňom volieb, nový odštartuje do 30 dní

Poslanci zvolení pred štyrmi rokmi dňom volieb 5. marca prídu o poslanecký mandát, zároveň sa voľbami skončí pôsobenie aktuálnej šiestej Národnej rady SR. Parlament a poslanci v zložení, o akom rozhodnú občania 5. marca, odštartuje svoju činnosť na ustanovujúcej schôdzi, ktorú musí podľa Ústavy SR zvolať prezident do 30 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov volieb.

04.03.2016 11:37
debata (3)

Noví, respektíve staronoví kandidáti na poslancov si niekoľko dní po voľbách prevezmú osvedčenie o zvolení za poslanca národnej rady, tento slávnostný akt sa zvyčajne koná v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave.

Na ustanovujúcej schôdzi potom poslanci a náhradníci za členov vlády zložia sľub, ktorý znie: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“. Sľub sa skladá tak, že po verejnom prečítaní textu položí poslanec pravú ruku na Ústavu SR a povie "sľubujem“. Zloženie sľubu potvrdí poslanec podpisom. Odmietnutie sľubu alebo sľub s výhradou má za následok stratu poslaneckého mandátu.

Nasledovať bude schvaľovanie volebného poriadku, podľa ktorého sa budú poslanci riadiť pri hlasovaní o obsadení postov v novom parlamente. Ako prvé orgány zákonodarcovia zriadia mandátový a imunitný výbor a výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Mandátový výbor overí platnosť mandátov zvolených poslancov, potom sa môžu utvoriť poslanecké kluby a plénum si zvolí vedenie.

Národná rada SR na ustanovujúcej schôdzi zvolí svojich overovateľov, predsedu a podpredsedov parlamentu, zriadi svoje výbory, zvolí ich predsedov a členov. Predsedu a štyroch podpredsedov parlamentu volia poslanci v tajných voľbách, na zvolenie treba nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov. Tajným hlasovaním sa volia aj predsedovia výborov.

Po ustanovujúcej schôdzi podáva demisiu vláda, čo je predpokladom menovania nového kabinetu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #voľby 2016