Poslanci odídu s notebookmi aj odstupným

Poslanci, ktorí po voľbách skončia, odídu z parlamentu so štedrým odstupným. Okrem toho si vezmú notebook a tlačiareň, ktoré používali počas svojho pôsobenia vo funkcii zákonodarcu. Tí, ktorých voliči opäť posunú do parlamentu, síce odstupné nedostanú, ale k použitým počítačom im pribudne nový.

05.03.2016 16:00
debata (17)

Poslanci počas štyroch rokov zarobili od 160 do 170-tisíc eur, Slovák s priemerným platom okolo 41-tisíc eur.

Odstupné závisí od počtu rokov, ktoré strávili poslanci v parlamente. Ak ich bolo viac ako päť, majú nárok na tri platy, čo je v súčasnosti takmer 6-tisíc eur. Dve výplaty navyše, čo je asi 4-tisíc eur, dostanú tí, ktorí boli vo funkcii zákonodarcu menej ako päť rokov.

Peniaze im však neprídu na účet naraz. „Bývalým zákonodarcom sa bude plat vyplácať postupne,“ spresnilo tlačové oddelenie parlamentu. Poslancom, ktorí strávili v poslaneckých laviciach menej ako päť mesiacov, odstupné neprináleží.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Plat poslanca sa počíta ako trojnásobok priemernej mesačnej mzdy spred dvoch rokov. Od roku 2012 sú tieto platy zmrazené, a preto sa stále rátajú od priemernej mzdy z roku 2010, tá vtedy bola 769 eur. Mesačne tak v hrubom dostávajú 1 961 eur plus nezdanené paušálne náhrady. Tie sú pre mimobratislavských zákonodarcov vo výške 1 615 eur, pre Bratislavčanov 1 385 eur.

Politológ Tomáš Koziak pripomína, že veľká časť poslancov je dosť majetná a poslanecký plat nie je ich hlavným príjmom. Aj preto Koziak zmrazovanie ich platov nepovažuje za významné gesto. Novozvolených poslancov čaká novinka.

Už nebudú môcť zastávať niekoľko verených funkcií a za každú brať plný plat. Týka sa to starostov, primátorov aj županov. Od nástupu do parlamentu budú môcť poberať riadny iba poslanecký plat, za ostatné verejné funkcie dostanú minimálnu mzdu. Tá je dnes 405 eur. Národná rada túto zmenu prijala vlani na jar.

V parlamente, ktorý končí, sedelo 20 poslancov, ktorí boli vo viacerých funkciách. Medzi nimi traja župani, piati primátori a desiati starostovia. Išlo väčšinou o mimobratislav­ských poslancov, každý mesačne spolu s náhradmi zarobil 3 576 eur.

Napríklad s platom župana 3 220 eur si prišli na slušné peniaze. Predbehli aj premiéra, ktorého mesačná mzda je 4 600 eur. Súčasní poslanci musia opustiť poslanecké kancelárie a ubytovanie do 11. marca.

Týka sa to aj tých, ktorí budú zvolení opätovne. V tomto roku v bytoch na Kohútovej ulici v širšom centre Bratislavy bývalo 33 poslancov. Z toho dve podpredsedníčky Národnej rady, v ubytovni pri parlamente bolo ubytovaných 52 zákonodarcov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #parlament #NR SR #parlamentné voľby #voľby 2016