Volebná noc v KDH: Kresťanskí demokrati visia nad priepasťou, no vieru nestrácajú

Nekonečné hodiny po uzavretí volebných miestností sa v ružinovskej centrále strany KDH niesli v napätej atmosfére, vo vzduchu bolo cítiť neistotu, ale aj nádej. Prítomní očami tlačili percentá na grafe predbežných volebných výsledkov, ba možno sa v duchu aj modlili. Štatistický úrad však prosby nie a nie vyslyšať a so zratúvaním percent si dával načas. Pred druhou hodinou nadránom preto strana volebný štáb bez komentára rozpustila.

06.03.2016 03:42
Ján Figeľ, voľby 2016, KDH Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ počas brífingu k výsledkom prieskumu Exit Poll Focus.
debata (15)

Prvé predbežné výsledky Exit Pollu sa nezhodovali s vytúženým dvojciferným výsledkom kresťanských demokratov, namerali im len 5 percent volebných hlasov. Predseda strany Ján Figeľ, ktorý pred novinárov predstúpil po posmelení od manželky, prvú štatistiku odmietol podrobne komentovať. V minulosti sa totiž podľa neho ukázalo, že skutočnosť môže byť nakoniec úplne odlišná. Napriek citeľnej obave prítomných o hraničnú hodnotu 5 percent Figeľ zdôraznil, že vieru v lepší výsledok majú stále. Kým na tvárach podpredsedov hnutia bolo vidieť veľké sklamanie, predseda nešetril úsmevmi a neistotu sa snažil skryť.

„Nechcem komentovať výsledky detailne, ale vyzerá to na politickú zmenu na Slovensku a zároveň na oveľa pestrejší parlament. Som presvedčený, že Slovensko končí obdobie vlády jednej strany, ktoré bolo výnimočné a bezprecedentné a ktorému chýbali tri deficity – zodpovednosti, spravodlivosti a kontroly,“ komentoval predbežný výsledok Figeľ a vyjadril potešenie z toho, že ľavica už viac nemá navrch. Neodpustil si komentár o nedôveryhodnosti vlády a narážku napríklad na kauzu tety Anky. Chce, aby vznikla zodpovedná a stabilná vláda. „Iba stabilita je však málo, dnes máme stabilné pomery aj v školstve a zdravotníctve, ale je v nich úpadok.“ Občanom tiež nezabudol poďakovať za podporu vo voľbách a veľkú volebnú účasť.

Hostia v centrále KDH si čas krátia pri teplom... Foto: Marianna Mikešová, Pravda.sk
centrála KDH, voľby 2016 Hostia v centrále KDH si čas krátia pri teplom bufete a neformálnych rozhovoroch.

Všeobecné prekvapenie v centrále KDH vyvolal okrem možných deviatich strán v parlamente tiež odhadovaný výsledok strany Mariána Kotlebu, ktorý Figeľ komentoval so slovami, že vždy rozhoduje ponuka a dopyt. „Na jednej strane je politické spektrum a situácia, ktorá nebola ľahká pred pádom vlády Radičovej ani následne po štyroch rokoch monopolu jednej strany, a na druhej strane je nastavenie spoločnosti. Ľudia si vyberajú, majú svoje očakávania a postoje,“ uviedol predseda KDH.

Kým v niektorých stranách nešetrili radosťou z predbežných výsledkov a niektorí oslavovali možno priskoro a priveľmi, v centrále KDH vládla opatrná a neistá atmosféra, bez hudby či tanca. Lídri strany sa utiahli do ústrania a prítomným neostalo nič iné, než sledovať online prenos z televízie, tipovať výsledky volieb a potenciálne koalície. „To čakanie je nekonečné,“ komentoval dianie podpredseda KDH Miloš Moravčík. Definitívny výsledok volieb sa ani o druhej hodine v noci nedostavil, problémom boli zrejme technické komplikácie na štatistickom úrade. Priestory centrály sa preto s ubúdajúcim občerstvením pomaly vyprázdňovali a vedenie hnutia sa rozhodlo volebný štáb rozpustiť s tým, že vyjadrenie poskytnú najskôr po zasadnutí o 9:30 ráno.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Ján Figeľ #voľby 2016