V parlamente budeme mať prvýkrát fašistov, upozorňuje Matovič

Situácia vyzerá napätá a vážna. Slovensko prvýkrát zažije, že bude mať v parlamente fašistov. Na brífingu počas volebnej noci to po sčítaní necelej tretiny okrskov povedal predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s tým, že to núti všetky ostatné politické strany, aby sa správali zodpovedne. Počkať si však chcú na definitívne výsledky volieb.

06.03.2016 04:20
voľby 2016, Volebná noc v centrále strany... Foto: ,
Volebná noc v centrále OĽaNO-Nova. Zľava: predseda strany OĽaNO Igor Matovič, kandidátka za stranu OĽaNO Veronika Remišová, kandidát za stranu OĽaNO Ján Budaj a predseda strany Nova Daniel Lipšic počas volebnej noci 2016.
debata (80)

Líderka kandidátky Veronika Remišová sa poďakovala všetkým voličom. „Zároveň jedným dychom musím dodať, že človeku stíska srdce, keď vidí, koľko percent získali ľudia, ktorí na bilbordoch hovoria o niekom, že sú paraziti, rozsievajú strach a ktorí u nás na Slovensku tvoria nejakého triedneho nepriateľa,“ povedala Remišová.

Ján Budaj uviedol, že nech už sa vláda vytvorí akokoľvek, úspech hnutia OĽaNO-NOVA potvrdzuje, že Slovensko si praje silnú antikorupčnú kampaň. Budaj sa vyjadril aj k preferenciám Kotlebu – Ľudovej strany Naše Slovensko. Je presvedčený, že Kotlebu volili mnohí mladí a často aj vzdelaní ľudia, lebo boli znechutení pasivitou starých štandardných strán. Kotleba podľa neho získal množstvo protestných hlasov, ktoré však nie sú hlasmi ľudí, ktorí by si priali na Slovensku fašizmus. Sú to len ľudia nespokojní a takých chápe. Kotlebovci sú podľa Budaja incident a nič viac.

Ako povedal Daniel Lipšic, či sa nám výsledky volieb páčia viac alebo menej, boli to slobodné voľby a v princípe je to dobrý deň pre demokraciu. Lipšicovi sa zároveň zdá predčasné bez definitívnych výsledkov zostrojovať budúcu vládu. Ukazuje sa však podľa neho, že mnohé volebné prieskumy boli mylné. Lipšic hovorí, že musí nastať diskusia, aby sa nestávalo, že prieskumné agentúry či politológovia, ktorí predpovedajú úplný opak toho, čo sa udeje, sa stávali dôveryhodnými osobnosťami komentujúcimi politický vývoj. „Niekedy sa mi zdá, že prieskumy nemali za cieľ mapovať verejnú mienku, ale tvoriť verejnú mienku. Tieto voľby dokázali, že s tým niečo budeme musieť urobiť,“ dodal Lipšic.

Matovič uviedol, že nikdy neprial KDH, Mostu-Híd ani Sieti, aby sa nedostali do parlamentu. Aktuálne výsledky ho mrzia, lebo keby tieto strany mali každá aspoň o tri percentá viac, Slovensko by mohlo mať stredopravú vládu.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #výsledky volieb #voľby 2016