Lídri úspešných strán odmietajú Kotlebu, Sulík chce hľadať prieniky k spolupráci

Parlamentné voľby sa skončili patom. Lídri strán, ktorí sa dostali do parlamentu, sa vyjadrili v priebehu nedele k povolebnej situácii v televíznych diskusiách. Štatistický úrad zverejňoval výsledky s problémami, podvečer chýba ešte stále jedna zápisnica. Prezident Kiska sa k výsledkom vyjadrí v pondelok.

06.03.2016 07:00 , aktualizované: 21:53
Pellegrini, Sulík, Matovič, Danko, Uhrík,... Foto: ,
Podpredseda Smeru Peter Pellegrini, predseda SaS Richard Sulík, líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, predseda SNS Andrej Danko, člen Ľudovej stranu – Naše Slovensko Milan Uhrík, preseda SME RODINA Boris Kollár, predseda Most-Híd Béla Bugár a líder Siete Radoslav Procházka v povolebnej debate.
debata (569)

22.22: Pozrite si kompletné výsledky vrátane toho, ako sa hlasovalo vo vašom meste či obci.

21.50: Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko sa v pondelok 7. marca o 13:00 stretne s prezidentom Andrejom Kiskom. Ako dodal, na stretnutí bude Kiskovi tlmočiť všetky postoje v súvislosti so situáciou na Slovensku. (Čítajte viac)

19.49: Víťazom sobotňajších parlamentných volieb sa stal Smer so ziskom 28,28% odovzdaných hlasov. Oznámili to v nedeľu na tlačovej besede zástupcovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Účasť na voľbách podľa nich predstavuje 59,82%. To znamená, že na voľbách sa zúčastnilo 2 648 184 opráv­nených voličov. Spomedzi odovzdaných hlasov bolo 98,56% platných.

Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10% odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02%), SNS (8,64%), Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (8,04%), SME RODINA – Boris Kollár (6,62%), Most-Híd (6,50%) a #Sieť (5,60%). Menej ako päť percent hlasov získali KDH (4,94%), a SMK (4,04%). Ostatné politické subjekty nedosiahli ani jedno percento hlasov.

16.47: Povolebnú situáciu na Slovensku monitorujú zahraničné médiá. (Čítajte viac: Rakúske médiá si všímajú povolebný posun Slovenska a Guardian: Ficov strach z imigrantov prospel iným stranám.) O zemetrasení na Slovensku sa zmieňujú poľské médiá.

15.12: Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka zablahoželal Robertovi Ficovi k víťazstvu vo voľbách. Prvý muž českej vlády podobne však netajil, že rokovania o vytvorení budúcej vlády na Slovensku nebudú jednoduché. Prečítajte si názory aj ďalších českých politikov na situáciu v SR.

14.27: Polícia preveruje podozrenie z prečinu marenia prípravy a priebehu volieb, ktorého sa mala dopustiť žena z obce Borovce v okrese Piešťany. Práve z tohto dôvodu sa zrátavanie hlasov v tejto dedine pri Piešťanoch výrazne oneskoruje a Štatistickému úradu stále chýba jedna zápisnica. (Viac čítaj v správe: Zrátavanie hlasov sa oneskoruje pre preverovanie volieb pri Piešťanoch.)

14.10: Robert Fico podľa Roberta Kaliňáka plánuje ostať ďalšie štyri roky v politike.

14.07: Zároveň došlo k prestrelke aj medzi Bélom Bugárom a Igorom Matovičom, mierniť sa ich snažil Richard Sulík. Do volieb sme boli konkurenti, teraz urobme hrubú čiaru, odkázal Bugárovi. Na to, že treba urobiť za všetkým hrubú čiaru a sústrediť sa na to, čo bude, vyzval aj Matovič.

14.00: V debate došlo ku konfliktu medzi Borisom Kollárom a Radoslavom Procházkom. Ja nemám milenku na kandidátke, vyčítal Procházka Kollárovi.

13.57: Marian Kotleba sa v diskusii v televízii Markíza poďakoval aj Pánu Bohu. Vyjadril sa, že Či už budú vo vláde alebo v opozícii, urobia všetko preto, aby aspoň časť svojho programu naplnili. Výsledok volieb Kotleba považuje za začiatok novej éry pre Slovensko. Dúfa, že jeho strane sa ešte podarí Slovensko zachrániť. Ľudia sa čoraz menej cítia ako slušní v tomto štáte, vláda čoraz viac uprednostňuje zahraničné záujmy pred záujmami domácich obyvateľov, povedal.

13.53: Smer vyhral voľby za cenu istej legitimizácie extrémnej pravice. Myslí si to Pieter Cleppe z bruselskej pobočky analytického strediska Open Europe. Predvolebná ostrá Ficova hádka s Gréckom podľa neho navyše nebola dobrou prípravou na slovenské predsedníctvo EÚ v druhej polovici tohto roka. Viac sa dozviete v článku Analytik: Slováci aj napriek volebnému výsledku vedenie EÚ zvládnu.

Predseda strany Sieť prichádza na televíznu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
voľby 20106, Radoslav Procházka Predseda strany Sieť prichádza na televíznu debatu RTVS.

13.40: Líder Siete Radoslav Procházka priznal, že ich volebné výsledky sú pod očakávaniami. „My sme neuspeli v týchto voľbách“, zhodnotil. Nevyjadril sa bližšie k možnej spolupráci so Smerom či pravicovými stranami. Koalícia podľa Procházku musí byť vládou reálnej dohody. Myslí si, že treba riešiť hlavné príčiny výsledkov volieb – nespokojnosť ľudí s nakladaním s ich peniazmi a zabezpečiť, aby postavenie Slovenska na medzinárodnej scéne neutrpelo domácimi udalosťami. Riešenie domácich problémov, školstva, zdravotníctva je podľa Procházku hlavnou povolebnou úlohou. Vyzval, aby sa politici venovali najmä tomu, čo by mala vláda urobiť, aby vydržala štyri roky.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a... Foto: Pravda, Ivan Majerský
volby 20106, Bugár, Kaliňák Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a podpredseda Smeru Robert Kaliňák pred debatou v Slovenskej televízii.

13.35: Lídri momentálne diskutujú v debate v televízii Markíza, za Smer prišiel Robert Kaliňák, dorazili aj Marian Kotleba a Jaroslav Paška za SNS. Ostatnými účastníkmi sú opäť Richard Sulík, Igor Matovič, Béla Bugár, Boris Kollár a Radoslav Procházka.

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza... Foto: Ivan Majerský, Pravda
voľby 2016, Bugár Predseda strany Most-Híd Béla Bugár prichádza na televíznu debatu.

13.11: Pellegrini reaguje, že teraz nie je témou, či by Miroslav Lajčák nemal byť predsedom úradníckej vlády. Treba počkať na poverenie na zostavenie vlády a výsledky rozhovorov lídrov strán.

13.06: Je zbytočné reagovať na pripomínanie, že SaS povalila vládu Radičovej, ohradil sa šéf SaS Richard Sulík s tm, že nie je nevypočitateľný. „Dvojnásobne väčší počet voličov nám vyjadril dôveru a teraz sme povinní hľadať kompromis,“ povedal.

12.47: Peter Pellegrini odmieta, že posledné aktivity Smeru v Banskej Bystrici, oznámenie investície, by súviseli s tým, že tak chceli odvrátiť dobrý volebný výsledok Kotlebovej strany. “Naša strana a naša vláda mala vždy proeurópske smerovanie, keby ste sa spýtali kolegu, aký má názor na NATO, tak by bolo jasné, či dokážeme spolupracovať,” povedal v narážke na zástupcu Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu.

12.39: Robert Fico má veľmi obmedzené možnosti na zostavenie vlády, preto určite zváži aj kompromis so stranou Mariána Kotlebu Ľudová strana naše Slovensko. „Bol by to kompromis už za hranou, ale Fico to naznačil,“ vyjadril sa k neoficiálnym priebežným výsledkom parlamentných volieb pre agentúru SITA politológ Miroslav Kusý. Podľa neho sa dramaticky mení situácia v možnosti zostaviť čisto pravicovú vládu práve tým, že sa objavil Kotleba. „Smer-SD sa stáva v tomto prípade menším zlom. Dá sa s ním spojiť proti Kotlebovi,“ povedal Kusý. Viac sa dočítate v článku Smer podľa politológa zváži aj kompromis s Kotlebom.

12.34: „My sa stretneme s každým. Keď nás niekto pozve na stretnutie, tak je našou psou povinnosťou sa stretnúť,“ povedal Boris Kollár. Povedal však, že vylúčuje spoluprácu s Kotlebovou stranou. My sme pravicová strana, budeme podporovať pravicovú vládu, uzavrel.

12.30: Andrej Danko považuje za nevyhnutné, aby si sadol s lídrami politických strán a aby si vážne prebrali svoje politické programy. Predseda SNS si chce najskôr vypýtať v rámci strany mandát na ďalšie štyri roky. Vylúčil však „politickú stranu, ktorá patrí do minulého storočia“. Danko nechce, aby sa parlamentný boj zvrhol na tému Fico – Antifico, ak hrozí deštrukcia fungovania štátu. Zodpovedne si sadne s lídrom každej politickej strany a povedie odborný dialóg. Nebol by rád, ak by sa to skončilo tým, že „SNS má toho Čierneho Petra“.

12.24: Matovič pripomenul, že si nevedia predstaviť spoluprácu so Smerom a na základe volebných výsledkov ani so stranou Mariána Kotlebu – Ľudová strana Naše Slovensko. Jediná možnosť podľa Matoviča je, že strana Most-Híd a SNS sa dohodnú, zabudnú na staré škriepky a vznikne široká stredopravá koalícia. To, že strana Kotlebu je v parlamente, je dôsledkom arogancie politiky Roberta Fica, tvrdí Matovič.

12.21: Richard Sulík hovorí, že netreba pozerať do minulosti a „vyťahovať halušky z minulosti“. Podľa neho treba hľadať prieniky, kde sú možnosti spolupráce. Sulík súčasne vylúčil spoluprácu so Smerom, keď povedal, že na rokovanie so Smerom nepôjdu. Na otázku, či je podľa neho možný kompromis vlády so Smerom, odpovedal, že o tom sa nerozhoduje na verejnosti. Najskôr musia rokovať lídri strán. Do volieb boli všetci súpermi Smeru, po voľbách treba spraviť hrubú čiaru a pozerať sa na možnosti spolupráce, myslí si Sulík. Na vyjadrenia predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára o tom, že nebudú spolupracovať s Slovenskou národnou stranou, Richard Sulík konštatoval, že SNS prešla veľkými zmenami. Už ju nevedie človek, ktorý sám o sebe je mimoriadnym problémom. Podstatné podľa Sulíka je, „či páni Bugár a Danko dokážu spolupracovať. Ak áno, tak je možná ľavicová vláda, rovnako ako pravicová vláda, akurát ľavicová bude mať štyroch členov a pravicová bude mať päť,“ povedal v diskusii Sulík.

12.14: Peter Pellegrini zdôrazňuje, že Smer je víťazom volieb a očakáva poverenie od prezidenta na zostavenie vlády. Dôležité je, že Slovensko čaká predsedníctvo v Rade EÚ, takže reči o úradníckej vláde treba brať iba ako hypotézy. Smer osloví päť strán. Fico má podľa neho legitímne právo uchádzať sa o post premiéra.

12.12: Radoslav Procházka hovorí, že víťazom sú v istom zmysle ľudia, ktorí prišli voliť.

12.09: Béla Bugár opakuje, že si nevie predstaviť spoluprácu s SNS.

12.03: Milan Uhrík zo strany Mariana Kotlebu hovorí, že očakávali podobný výsledok. Naznačovali to anonymné prieskumy. Nemáme extra záujem kšeftovať, neustúpime zo svojich pozícií, reaguje na to, že ostatné strany sa od nich vymedzujú.

12.02: Lídri strán vo finálnej povolebnej debate v štúdiu Slovenskej televízie ďakujú voličom za podporu.

11.55: Komentátor denníka Pravda Peter Javůrek v diskusii RTVS upozorňuje, že žiadny z lídrov sa nestavia teraz za riešenie úradníckej vlády.

11.36: Miroslav Beblavý zo Siete si myslí, že najväčšie voličské presuny nastali v úplnom finiši predvolebnej kampane, čo mohlo Sieť zaskočiť. Podľa neho uspel najviac ten politický subjekt, ktorý najviac vyjadroval nespokojnosť so súčasným stavom krajiny. Sieť samozrejme vôbec neuvažuje o nijakej spolupráci s Kotlebovou stranou.

11.17: Most-Híd a Sieť sú naši partneri, boli tam síce nejaké nedorozumenia, ale nie sme malé deti, aby sme takéto škriepky dali nad záujem našej krajiny, povedal Lipšic.

My sme jednoznačne vylúčili Smer a Mariana Kotlebu, odpovedal na otázku, s kým si nevie predstaviť povolebnú spoluprácu.

Lipšic predpokladá, že žiadna strana nemá záujem rokovať s Kotlebovou stranou. Pre mňa je to neslušný človek, nemám s ním o čom hovoriť, vyjadril sa na adresu Kotlebu.

11.13: Z výsledkov volieb vyplýva, že dve tretiny ľudí nechcú vládu Smeru, a my sa budeme snažiť, aby sme zložili alternatívnu vládu, aj keď to možno bude kostrbaté, vyhlásil líder Nova Daniel Lipšic.

11.03: Predseda KDH Ján Figeľ vyvodí zodpovednosť z výrazného volebného neúspechu. Spolu s vedením strany ponúkajú svoje funkcie na najbližšom zasadaní Rady KDH zvolanom na 19. marca. Neskôr by sa mal konať aj mimoriadny snem kresťanských demokratov, ktorý by mal zhodnotiť výsledky volieb a zvoliť nové vedenie.

Výsledky volieb, podľa ktorých KDH v novodobej histórii po prvýkrát nebude súčasťou parlamentu, považuje Figeľ za neúspech. Cieľom kresťanských demokratov je pri najbližšej možnej príležitosti vrátiť sa do parlamentných lavíc, kam KDH podľa Figeľa patrí.

Nepriaznivý výsledok Figeľ pripisuje sérii krokov vnútornej aj vonkajšej povahy, teda politickou ponukou aj nastavením spoločnosti. „Je zrejmé, že nám voliči prešli do iných zoskupení, či už nových, alebo doterajších,“ uzavrel Figeľ s tým, že nedokázali adekvátne osloviť skupiny, na ktorých kresťanským demokratom záleží, ako sú rodiny či zamestnaní.

Výsledky volieb považuje Ján Figeľ za neúspech. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ján Figeľ Výsledky volieb považuje Ján Figeľ za neúspech.

10.54: Teraz je podľa predsedu SaS Richarda Sulíka na ťahu Robert Fico, aby sa on najprv pokúsil o zostavenie spolupráce. Zároveň však vylúčil, že by išiel zo Smerom do vlády, takisto odmietol stranu Mariana Kotlebu. Inak sú pre SaS prijateľné všetky strany, vrátane SNS a strany Borisa Kollára.

10.36: Sny o proreformnej vláde, respektíve akejkoľvek vláde, ktorá by posilnila právny štát, boj proti korupcii a bola by pevnou súčasťou Európy v období, keď budeme predsedníckou krajinou, sa skončili. Dôvodom podľa predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára je to, že v parlamente sú antisystémové strany.

Bugár uviedol, že si nevie predstaviť, ako by mohla fungovať úradnícka vláda. Priznal, že takisto by bolo podľa neho katastrofou, ak by sme mali predčasné voľby práve vtedy, keď budeme predsedníckou krajinou.

„Predčasné voľby nemôžeme vylúčiť,“ povedal s tým, že si nevie predstaviť, ako môže vzniknúť stabilná proeurópska vláda. Odmietol spoluprácu s Kotlebom, SNS a nevie si predstaviť spoluprácu s hnutím SME RODINA – Boris Kollár. Bugár si nevie predstaviť byť závislý od človeka, ktorý by nebol priamo zodpovedný vo vláde a nebude priamo zodpovedný za plnenie programového vyhlásenia vlády. „Chcem vidieť toho premiéra, ktorý bude takto špekulovať,“ dodal Bugár.

„Naše očakávania boli väčšie, je to slabý výsledok, mali sme oveľa väčšie ambície,“ vyjadril sa k výsledku strany vo voľbách. Zároveň však odmietol vyvodzovanie dôsledkov v strane.

10.17: Predčasné voľby podľa Fica nie sú riešením. Jednou z piatich strán, z ktorých by sa podľa neho mohla vyberať vláda, by mohol byť Most-Híd.

10.0: „Béla Bugár asi málo spal, keď tvrdí, že Smer nevylúči spoluprácu s Marianom Kotlebom,“ povedal Fico. Na margo Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko uviedol, že sú „hodnotovo tak ďaleko, že neprichádzajú do úvahy“. Budúca vláda sa možno bude podľa neho vyberať z piatich strán, naznačil k smerovaniu koaličných rozhovorov.

10.07: Predseda Smeru Robert Fico v TA3 hovorí, že nie je správne hovoriť pár minút po volebných výsledkoch o zostavovaní vlády. „Našou povinnosťou je pokúsiť sa o zostavenie vlády. Bude to vláda kompromisov, ale neviem si predstaviť nejaké experimenty, alebo spoluprácu s niekým, kto je v rozpore s parlamentnou demokraciou,“ povedal Fico.

Fico dodal, že minimálne pre rokovanie o fungovaní NR SR sa budú musieť zísť všetky strany. Podľa šéfa Smeru je 30-dňová lehota, dokedy bude ustanovujúca schôdza parlamentu, dostatočná na rokovania o podobe vlády. Fico zároveň uviedol, že každý nesie mieru zodpovednosti na výsledku volieb, vrátane prezidenta Andreja Kisku.

V pondelok by mal Fico cestovať na summit Európskej únie do Bruselu. V závislosti od rokovaní a vývoja situácie ešte zváži, či nepožiada českého premiéra Bohuslava Sobotku, aby ho na rokovaniach zastupoval. Fico v tejto chvíli nevie, čo by vyriešili predčasné voľby. Teraz je na politikoch, hlavne na tých, ktorí sú v politike dlhšie, hľadať riešenie, dodal.

10.04 Líder NOVA Daniel Lipšic, ktorý kandidoval na kandidačnej listine OĽANO, uviedol, že jednoznačný signál volieb je, že si ľudia neprajú vládu Roberta Fica. „Mandát a vôľa voliča je pomerne jasná,“ dodal. Nemyslí si, že v súčasnosti nejako akútne hrozia predčasné voľby.

9.30: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár vyjadril pochybnosť, že SaS pôjde do koalície so Smerom. Na adresu SaS sa vyjadril veľmi kriticky, namiesto toho, aby sa snažila zjednocovať pravicu, útočila proti nám, povedal v diskusii TA3.

9.02: Jedným z riešení je podľa sociológa Michala Vašečku úradnícka vláda. Ďalšími sú podľa neho menšinová vláda alebo predčasné voľby. Vyjadril sa tak vo volebnom štúdiu RTVS.

9.00: Boris Kollár sa v TA3 vyjadril, že keď ho Fico vyzve na rozhovor, pôjde, je to psia povinnosť, ale to neznamená, že sa dohodnú.

8.55: Predseda SNS Andrej Danko v povolebnej diskusii Rádia Expres a internetovej televízie Hospodárskych novín uviedol, že z povolebnej spolupráce vylučuje jedinú stranu, a to Kotlebovu Ľudovú stranu – Naše Slovensko. Priamo nechcel povedať, či si vie alebo nevie predstaviť spoluprácu s Mostom-Híd Bélu Bugára. Sú programové veci, v ktorých sa nevieme zhodnúť, dodal.

08.30: Na zložitú povolebnú situáciu reagujú aj médiá v zahraničí, ktoré si všímajú, že do slovenského parlamentu sa dostala krajne pravicová, extrémistická strana Mariana Kotlebu. Spravodajkyňa RTVS v Bruseli uviedla, že očakávania tam boli také, že vyhrá strana Smer, ktorá zostaví koaličnú vládu a upustí potom od ostrej rétoriky namierenej proti utečencom.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

08.00: Prezident Andrej Kiska v reakcii na výsledky volieb zrušil svoj nedeľný program v Jasnej, kde je Svetový pohár žien v alpskom lyžovaní.

07.30: „Úradnícku vládu si neviem rozumne predstaviť, zareagoval nadránom vo svojom volebnom štábe predseda strany SaS Richard Sulík. "Sme pripravení prevziať zodpovednosť a regulárne vládnuť. A to na základe programového vyhlásenia vlády, na ktorom sa musíme dohodnúť. Ak budeme presadzovať to isté, Agendu 2020, vtedy do toho ideme a nepotrebujeme žiadnu úradnícku vládu,“ dodal Sulík. Uviedol, že má korektný vzťah aj s lídrom SNS Andrejom Dankom. Tiež zdôraznil, že koalície nevznikajú deň po voľbách. Treba viesť rozhovor, potom „ak bude vôľa, tak bude cesta“. (Čítajte viac v reportáži z nočného volebného štábu SaS.)

07.00: „Vzniká nám povinnosť zostaviť zmysluplnú vládu, ale nebude to ľahké, aby nebola pravdepodobnosť predčasných volieb,“ uviedol predseda strany Smer Robert Fico. Zostavovanie vlády bude podľa neho teraz trvať dlhšie ako obyčajne. Pripomenul, že Smer nikdy žiadnu stranu nevylučoval zo spolupráce. „Našou povinnosťou je urobiť všetko pre to, aby neboli žiadne experimenty,“ vyhlásil. (Čítajte viac.)

569 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #voľby 2016