Rakúske médiá si všímajú povolebný posun Slovenska

Pod názvom Posun doprava po voľbách na Slovensku - Fico stratil absolútnu väčšinu priniesol v nedeľu materiál o výsledkoch sobotňajších parlamentných volieb rakúsky mienkotvorný denník Der Standard vo svojom internetovom vydaní.

06.03.2016 16:47
debata (11)

Materiál pripomína straty vládnucej strany Smer-SD a konštatuje, že odmietavý postoj jej lídra, premiéra Roberta Fica voči moslimským prisťahovalcom zdieľa väčšina opozičných strán. Súčasne konštatuje, že v utečeneckej politike zastávalo Slovensko podobný postoj ako jeho susedné štáty Poľsko a Maďarsko, vehementne sa brániace voči kvótam pre prerozdelenie utečencov v rámci členských štátov únie.

Veľmi podobne nazval svoje spravodajstvo aj iný viedenský mienkotvorný denník Die Presse. Kurier vo svojom internetovom vydaní zvolil titulok Sociálni demokrati stratili väčšinu.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Denník Kronen Zeitung si popri stratách vládnej strany všíma aj fakt, že v novom parlamente nebudú chýbať pravicoví radikáli, či neúspech KDH i prekvapujúco nízky zisk strany #Sieť bývalého prezidentského kandidáta Radoslava Procházku. Zmieňuje sa aj o pomalom zverejňovaní konkrétnych výsledkov Štatistickým úradom SR.

Na premiéra Roberta Fica, ktorý už po štvrtý raz bez prerušenia triumfoval so stranou Smer v parlamentných voľbách na Slovensku, čaká náročná úloha zostaviť stabilnú vládu v situácii, keď sa do parlamentu dostalo osem politických strán, vyplýva z materiálu rakúskej tlačovej agentúry APA.

Líder Smeru a predseda vlády SR nevylúčil žiadnu zo štandardných politických strán ako potenciálneho koaličného partnera, čo platí tak o strane Most-Híd, ako aj Slovenskej národnej strane (SNS), podčiarkuje APA.

Rakúska tlačová agentúra ponúkla odberateľom podrobný prierez politickou dráhou slovenského premiéra, ktorý podľa autorov vsadil v druhej polovici ostatného volebného obdobia na zastavenie pomaly klesajúcej popularity.

Realizovali sa tri sociálne balíčky, ktoré stáli štát stovky miliónov eur, konštatuje APA a pripomína kroky ako bezplatná železničná doprava pre dôchodcov a študentov či zníženie DPH na vybrané potraviny. Fico však skutočne bodoval až s tvrdým postojom v utečeneckej kríze, tvrdí APA.

Väčšina Slovákov, pokračuje, si neželá utečencov v krajine. Fico odmietol záväzné kvóty pre prerozdelenie utečencov v rámci únie a reagoval žalobou na Európskom súdnom dvore na predmetné závery.

Navyše svojim voličom prisľúbil stabilitu a pokračovanie sociálneho kurzu, tisícky nových pracovných miest, nové nájomné byty, ako aj zvýšenie minimálnej mzdy na 500 eur, pripomína materiál.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #parlamentné voľby #voľby 2016