Prezident Kiska poverí zostavením vlády Roberta Fica, Kotlebu do paláca nepozve

„Som rozhodnutý poveriť predsedu strany Smer zostavením vlády a väčšinovej koalície, ktorá by za takouto vládou stála. Budem s ním diskutovať aj o termínoch tohto poverenia,” povedal prezident Andrej Kiska.

07.03.2016 09:45 , aktualizované: 16:48
Kiska, hodnotenie volieb Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas vyhlásenia k výsledkom volieb.
debata (1882)

Kiska v príhovore uviedol, že v pondelok a utorok sa postupne stretne s predsedami všetkých politických strán, ktoré v sobotňajších voľbách uspeli, okrem Mariana Kotlebu. Stihol už stretnutie s predsedami strán SaS, OĽANO-NOVA, Most-Híd, SNS, Sme rodina a Sieť – Richardom Sulíkom, Igorom Matovičom, Bélom Bugárom, Andrejom Dankom, Borisom Kollárom a Radoslavom Procházkom.

„Máme tu iné výsledky než predpokladala väčšina samotných politických strán. Budeme mať v parlamente aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách. V sobotu voliči rozhodli tak, že vznikla komplikovaná situácia,“ povedal Kiska.

Podľa neho vznikla po voľbách komplikovaná situácia, keď medzi zvolenými politickými stranami je viacero deliacich čiar. „Niektoré nie je možné prekonať, ani by to však nebolo správne, a niektoré nebude jednoduché prekonať, hoci to bude zrejme nevyhnutné,“ dodal.

„Dúfam, že sú si všetky politické strany vedomé toho, čo nám odkázali voliči. Že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát, tento raz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť,“ povedal Kiska a dodal, že podľa jeho názoru nie sú ohrozené hodnoty, ale ľudia očakávajú, že budú mať v ich živote konkrétne výsledky.

Sulík: Stále platí, že SaS so Smerom do vlády nepôjde

Pre stranu Sloboda a Solidarita naďalej platí, že nepôjde do vlády so stranou Smer. Povedal to predseda strany SaS Richard Sulík po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom. „Nevidím v tomto zmysel. To už neviem, aká katastrofa by sa musela na Slovensko rútiť. Smer je ľavicová strana. Táto ideológia je samozrejme dovolená, ale ja si myslím, že je celá pomýlená,“ povedal Sulík s tým, že takáto vláda by bola mačkopes.

Predseda strany SaS Richard Sulík počas... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kiska, Sulik, Predseda strany SaS Richard Sulík počas stretnutia s prezidentom Andrejom Kiskom.

O prípadnej spolupráci SaS so Slovenskou národnou stranou Sulík uviedol, že s predsedom SNS Andrejom Dankom sa zhodujú napríklad na nižších daniach. „Možno, že jeho detailné predstavy sú mierne iné, ale to je určite vec na rokovanie. Je za zlepšenie podnikateľského prostredia a za nižšie dane, tu sa dokážeme dohodnúť. On nie je ten, ktorý chce rozdávať sociálne balíčky,“ dodal Sulík.

Predseda SaS zároveň uviedol, že je priskoro odpovedať na otázku o šanci na zostavovanie novej vlády. Treba počkať na to, čo sa stane. Nateraz je podľa Sulíka správne, že prezident dá poverenie na zostavovanie vlády Robertovi Ficovi zo strany Smer, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov. Zostaviť vládu sa podľa neho nedá zo dňa na deň, ale naťahovať čas mesiac podľa Sulíka tiež nemá zmysel, 30 dní považuje za zbytočne dlhý čas.

Prezident sa Sulíka pýtal aj na postoj k predsedníctvu Slovenska v EÚ. Sulík uviedol, že postoj SaS je vypočítateľný. Medzi priority predsedníctva mala podľa neho už dávno byť zaradená migračná kríza, ktorá bude tento rok top téma. Prezidenta tiež ubezpečil, že SaS nezmení pozíciu pri migračnej kríze. Sulík tiež uviedol, že do Európskeho parlamentu sa tento týždeň možno vracia poslednýkrát. Závisí to od toho, či vznikne vláda, ktorú bude viesť on. „Vždy som hovoril, že pre stranu urobíme to, čo pre ňu bude lepšie. Ukázalo sa, že strane neuškodilo, že som bol v Bruseli, ale strane to výrazne prospelo,“ povedal Sulík s tým, že ak SaS zostane v opozícii, Sulík zostane v Bruseli.

Matovič: Vláda závisí od vzťahu Danka a Bugára

Zloženie budúcej vlády závisí podľa predsedu OĽaNO-NOVA Igora Matoviča od vzťahu šéfa SNS Andreja Danka a šéfa Mosta-Híd Bélu Bugára. Uviedol po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom v Prezidentskom paláci. Išlo podľa jeho slov o stretnutie, na ktorom si povedali predbežné predstavy, ambície, názory.

Líder strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič s Danielom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kiska, Matovic, Lipsic Líder strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič s Danielom Lipšicom v prezidentskom paláci počas stretnutia s Andrejom Kiskom.

V prípade budúcej vlády je teda podľa Matoviča podstatný vzťah Bugár a Danko. „Ide o to, či si Bugár vyberie menšie zlo, čo znamená SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe, alebo si vyberie mega zlo, a teda Smer-SD,“ povedal šéf OĽaNO-NOVA. V parlamentnej demokracii si však podľa neho nemôžete vyberať partnerov, tých vám vyberajú voliči, ktorí takéto karty určili. „Toto je kľúčový bod. Keď bude tento uzol rozseknutý, môžeme sa pohnúť ďalej. Kľúčový je však Béla Bugár, pretože od Andreja Danka smerom k Mostu-Híd som nezaznamenal nejaké jednoznačné vyjadrenia,“ povedal Matovič. Treba však počkať pár dní, to strany potrebujú.

Matovič si zároveň myslí, že predčasné voľby sú lepšie ako vláda so Smerom. No ako pokračoval, „ treba si však povedať, že v predčasných voľbách Kotleba posilní a Sieť z parlamentu vypadne, pričom to môže byť ešte horšie.“ Na najbližšie dni má strana naplánované rokovania s koaličnými partnermi, s ktorými by vláda mohla vzniknúť.

„S Kotlebom sa netreba baviť, treba sa baviť s jeho voličmi, ktorí sú frustrovaní,“ uviedol Matovič s tým, že Kotlebu treba ignorovať. Ako na neho nadviazal Daniel Lipšic, „Marian Kotleba je fašista, prezident tak urobil správne rozhodnutie.“

Bugár: Hrubú čiaru môže urobiť aj Matovič či Sulík

Ak sa hovorí o hrubej čiare, môže ju urobiť predseda OĽaNO-NOVA Igor Matovič aj predseda SaS Richard Sulík, povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár po stretnutí s prezidentom. Bugár tak reagoval na slová Matoviča, podľa ktorého pravicová vláda vznikne, ak si Most-Híd vyberie menšie zlo, čiže SNS.

Prezident Andrej Kiska sa stretol s predsedom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kiska, Bugar Prezident Andrej Kiska sa stretol s predsedom strany Most-Híd Bélom Bugárom.

Bugár zdôraznil, že chce stabilnú vládu. Stabilná vláda podľa neho vzniká na základe stabilného poslaneckého klubu aj na základe dohôd o programe, no tam zatiaľ nie sú. „To, že vznikne nejaká menšinová vláda a bude visieť na šnúrke, povedzme Borisa Kollára, prepáčte, to nie je stabilná vláda,“ povedal Bugár.

Podľa Bugára treba analyzovať, čo je dobré pre Slovensko. „Či môžete v jednej alebo v druhej vláde urobiť maximum, a čo to je maximum. Ak to bude veľmi široká vláda, či to vydrží štyri roky. Či budeme aj z programového hľadiska vedieť byť stabilní, alebo nie. Keď počúvam od niektorých ľudí, ktorí chcú zložiť vládu, že v niektorých otázkach budeme mať voľnú ruku, nemyslím si, že to bude stabilná vláda,“ dodal Bugár.

Predseda strany Most-Híd zároveň dodal, že vládu so SNS by ťažko vysvetľovali voličom. „Všetko sa dá vysvetliť, hlavne keď za štyri roky viete dokázať, že sa to dá robiť lepšie. Len určite by to bolo negatívne vnímané. Na začiatku určite,“ dodal Bugár.

Danko: V SNS je to medzi Ficom a Sulíkom pol na pol

Rozhodnutie medzi vládou šéfa Smeru Roberta Fica a vládou predsedu SaS Richarda Sulíka je v strane SNS pol na pol. Povedal to po stretnutí s prezidentom Kiskom predseda SNS Andrej Danko. V strane sa podľa neho diskutuje o rôznych veciach. „Do strany sa vrátili z čias, keď bola mimo parlamentu, aj ľudia zo Smeru, čiže naša základňa je posilnená aj o ľudí z ľavice, aj z pravice,“ vysvetlil s tým, že on je ten jazýček, ktorý je zodpovedný za rozhodnutie. Keď padne posledné slovo, bude o tom informovať, no chce sa rozhodnúť podľa rozumu, pričom sa „netrasie“ o žiadny post či pôsobenie vo vláde. Prípadnú spoluprácu so stranou Mariana Kotlebu jednoznačne vylúčil.

Predseda SNS Andrej Danko si podáva ruku s... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Danko, stretnutie s prezidentom Predseda SNS Andrej Danko si podáva ruku s prezidentom Kiskom.

Danko s Kiskom hovoril o politickej kultúre myslenia, ktorá by mala podľa neho slúžiť ľuďom na Slovensku. Chce preto rokovať so stranami, ktoré sa dostali do Národnej rady SR, no nie s tými, ktoré tam nepatria, ale patria do minulého storočia. Danko by chcel byť vo vláde, ktorá bude zodpovedne riešiť problémy ľudí. V politike však chce byť len vtedy, keď si bude môcť zachovať slobodu v rozhodovaní.

Na otázku, či má bližšie k vláde Roberta Fica alebo Richarda Sulíka však neodpovedal, resp. povedal, že nemá bližšie k nikomu a najbližšie má k voličom. K rozhodnutiu treba podľa neho pristupovať zodpovedne, pričom sa treba rozhodnúť tak, aby tu bola SNS aj naďalej. „Mám dnes komunikáciu s každým lídrom strany, ktorá sa dostala do parlamentu, pričom sa k tomu snažím pristupovať vyvážene,“ povedal Andrej Danko. Pokúsi sa tak presadiť svoj program a získať mandát od toho, kto bude ochotný počúvať. Najväčší problém existuje práve medzi stranou SNS a Mostom-Híd. Ako predseda SNS povedal, „tieto dve strany sa musia prekonať pre ľudí, ktorí tu žijú.“ Averziu Danko nemá voči nikomu a neposudzuje ľudí podľa národnosti či farby pleti.

Kollár: Podporíme pravicu, no do exekutívy nepôjdeme

Boris Kollár so svojou stranou Sme rodina chce podporiť pravicovú vládu, no do exekutívy nepôjde. Kollár chce byť stabilný prvok a tvrdí, že nepotrebuje ministerskú pozíciu. Povedal to na brífingu po stretnutí s prezidentom. „Ja som povedal na začiatku, ešte pred voľbami, že do vlády nepôjdem. My chceme bojovať proti tomuto systému. A ten systém som pomenoval jasne. Politici sú prepojení na nejakých sponzorov, podnikateľov, oligarchov. A toto nájdete aj v pravici. Ja mám zatiaľ ten papier čistý a nemám tam žiadnu ‚kaňku‘. Ani si tam nenechám urobiť a ani nepôjdem do pravicovej vlády,“ povedal Kollár.

Líder strany Sme rodina - Boris Kollár na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Kollar, stretnutie s prezidentom Líder strany Sme rodina - Boris Kollár na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Cieľom Kollára je ísť do parlamentu a jednať konzistentne a štandardne tak, ako sľúbil voličom. „Politiku chcem robiť tak, aby som mohol nabrať takú silu, aby som jedného dňa mohol ísť do exekutívy ja a ja budem rozhodovať. A s tými ľuďmi sa už potom dokopy nedám,“ povedal Kollár.

Kollár zároveň uviedol, že má svoje požiadavky, ktoré chce presadiť do programového vyhlásenia vlády. „Chcem určite exekučnú amnestiu a chcem určite ľuďom zrušiť poplatky za lieky,“ povedal Kollár s tým, že to nebude vládu stáť enormné finančné prostriedky a nezaťaží to rozpočet. Do koalície nepôjde, ani ak by to mohlo spôsobiť predčasné voľby. Spoluprácu so stranou Smer úplne vylúčil. Premiérom by podľa Kollára mohol byť Richard Sulík zo strany SaS.

Procházka: Sieť na rokovania so Smerom nepríde

Strana Sieť sa na rokovaniach so Smerom-SD o zostavení vlády nezúčastní, vyhlásil po stretnutí s prezidentom predseda Siete Radoslav Procházka. O krokoch a neúčasti na rokovaniach s Ficovou stranou Procházka informoval aj prezidenta.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka na... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Procházka, Kiska Predseda strany Sieť Radoslav Procházka na stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

„Nemáme dôvod na rokovanie so Smerom-SD. Rešpektujeme fakt, že mandát zostaviť vládu Sieť nedostala a predsedníctvo strany dnes hovorilo aj o tom, že chce akýkoľvek svoj ďalší postoj prispôsobiť krokom prezidenta,“ povedal Procházka. Koalíciu so stranou SNS si šéf Siete predstaviť vie. No aj toto je podľa neho vec, pri ktorej potrebuje silnejší mandát, nielen svoju osobnú predstavu. „Predsedníctvo práve preto povedalo, že bude reagovať na vývoj situácie v závislosti od toho, aké rozhodnutia prijme Andrej Kiska,“ vysvetlil novinárom.

Slovensko potrebuje podľa Procházku v časoch, do ktorých sa blíži, vládu s pevnou väčšinou. Dodal, že všetko závisí od toho, kto bude rokovania viesť, a práve preto bude čakať na to, čo spraví prezident. „Pre nás priama účasť na vláde nemusí byť podmienkou podpory. Nemusíme byť súčasťou vlády, aby sme ju podporili. Nejde nám o to, aby sme mali nejaký rezort alebo kreslo, ale aby sme presadili nejaké veci navyše,“ priblížil. V prípade vyjadrení na adresu ďalších scenárov, ako je úradnícka vláda či predčasné voľby, si však musí pýtať mandát predsedníctva.

Sieť podľa Procházku určite nebude prekážkou pre vytvorenie stabilnej vlády. Avšak, akýkoľvek konkrétny postoj ku konkrétnej zostave si nechá až na čas, keď Andrej Kiska urobí iné rozhodnutie. „Podporíme stabilnú vládu, ktorá bude mať šancu tu reálne vládnuť,“ poznamenal. Na rokovaní s predsedom SaS Richardom Sulíkom sa Sieť určite zúčastní, pričom jej predseda si tiež vie predstaviť širokú pravicovú koalíciu. „Či to bude stabilná vláda, na to by sme potrebovali vešteckú guľu. No pre nás prichádza do úvahy akákoľvek účasť na vláde len vtedy, ak je nástrojom a prostriedkom na presadenie obsahu,“ dodal na záver Procházka.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #parlamentné voľby #Andrej Kiska #voľby 2016