Parlamentné karty miešajú trójske kone

Boris Kollár (50) a Marian Kotleba (38). Dve nové tváre celoštátnej politiky, ktorých strany s názvami Sme rodina a Ľudová strana - Naše Slovensko skončené voľby vyniesli šokujúco až do parlamentu.

07.03.2016 13:00
volby 20106, Marian Kotleba, Foto: ,
Marian Kotleba.
debata (73)

Kým Kollára v minulosti podozrievali z kontaktov s mafiou, Kotleba permanentne žije z povesti pravicového radikála, extrémistu, neonacistu, fašistu.

„V politike mienim vydržať aspoň 20 rokov a dotiahnuť to až na premiéra,“ smelo hlásal Kollár pred voľbami. Po nich síce priznal, že očakával horší výsledok, no zisk 6,62 percenta, ktorému zodpovedá prienik do parlamentu s 11 poslaneckými mandátmi, mu nasadil krídla. Včera zopakoval, že neplánuje vstúpiť do vlády, ale ako šéf pravicovej strany by za istých podmienok z opozície podporoval pevnú pravicovú vládu. Tá však podľa neho z terajšej ponuky ani nevznikne. „Tichá podpora vlády so Smerom neprichádza do úvahy,“ zdôraznil zároveň Kollár. A sebavedome sľúbil, že z jeho poslaneckého klubu počas volebného obdobia nikto neodíde.

Kollárovo meno je verejnosti dobre známe, ale len vďaka tomu, že ho roky skloňovali bulvárne médiá. Zviditeľnil sa ako milovník žien a okázalého luxusu. Má dokopy deväť detí, s ôsmimi reprezentatívnymi partnerkami, často označovanými ako „zlatokopky“. Patrila medzi ne napríklad aj Petra Krištúfková. Tá má okrem Kollárovho dieťaťa tiež dcéru so zavraždeným bossom podsvetia Róbertom Diničom, no „randila“ aj s ďalšími mafiánmi Petrom Havašim, Jurajom Ondrejčákom či Martinom Rácom. Ako „päťka“ kandidátky si teraz Krištúfková vybojovala parlamentnú stoličku.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Priateľkami šéfa novej parlamentnej strany boli však aj bývalá učiteľka sexu Zuzana Belohorcová, moderátorka Stanislava Pavolová, herečky Karin Haydu a Kateřina Brožová a mnohé iné.

Kollár začal podnikať už za komunizmu, vraj najmä pre pocit nedostatku, ktorý mal ako dieťa pochádzajúce z chudobnej rodiny. Po zmene režimu v 90. rokoch sa vrhol na cestovný ruch. Kúpil hotel a lyžiarske vleky na Donovaloch, založil akciovku 1. Tatranská, ktorá prevádzkuje rekreačné strediská ako Park Snow Donovaly, Vysoké Tatry a Liptovské Revúce. V roku 1999 kúpil komerčné Fun rádio. Vlastní aj viacero lukratívnych nehnuteľností či lietadiel. Aj jemu samému však vyčítajú niekdajšie podnikateľské kontakty s mafiou, najmä so zavraždeným Petrom Steinhübelom zvaným Žaluď.

Kotleba je pre budúci parlament, ale aj pre medzinárodný imidž krajiny, ktorá od júla prevezme predsedníctvo v Rade Európskej únie, katastrofou, časovanou bombou. Pocítiť jeho „kraľovanie“ už mohli obyvatelia Banskobystrického kraja, kde pôsobí ako župan. Vo svojom úrade zamestnal manželku a ďalších príslušníkov vlastnej rodiny, z ktorých napríklad jeho brat Martin sa po novom stane aj poslancom parlamentu. Blokovaním eurofondov zamedzil opravám zariadení sociálnych služieb, odmietol dať dotácie na činnosť župných kultúrnych organizácií, pri jubileu SNP vyvesil na župu dve čierne vlajky a nápis „Yankees go home! Stop NATO!" Už v rámci regionálnej kampane lákal voličov na leták s heslom, že „odstráni nespravodlivé zvýhodňovanie nielen cigánskych parazitov“. Prokurátor naňho podal obžalobu za prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, no stíhanie bolo neskôr zastavené.

Boris Kollár. Foto: Ivan Majerský, Pravda
volby 20106, Kollar Boris Boris Kollár.

Do verejného povedomia sa Kotleba dostal už vďaka svojej pôvodnej strane Slovenská pospolitosť. V marci 2009, pri oslavách 70. výročia založenia vojnového slovenského štátu, v prejave v Bratislave vyhlásil: „Vyskúšajme si teraz demokraciu v praxi!". A zakričal: „Na stráž!“. Vápätí ho zadržala polícia, stíhali ho na slobode a obvinili z trestného činu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Stíhanie však tiež nakoniec bolo zastavené.

„My sme takýto výsledok očakávali,“ tvrdil včera vo verejnoprávnej televízii člen Kotlebovej strany Milan Uhrík. Účasť Kotlebu vo vláde zatiaľ nepripustila žiadna relevantná strana. V stanovisku, ktoré zaslala jeho strana médiám, sa opäť ocitol dehonestujúci výraz – parazity v osadách. Vďaka zisku 8,04 percenta hlasov už poslanci Ľudovej strany – Naše Slovensko budú smieť svoje názory v parlamente slobodne vyslovovať chránení poslaneckou imunitou.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #ĽSNS #Boris Kollár #Sme rodina