Do parlamentu pribudnú extrémisti aj čierna vdova

Striedanie na 150 parlamentných stoličkách. Kým niektorí poslanci si ich obhájili aj pre ďalšie volebné obdobie, iní ich musia prepustiť svojim nástupcom. Najviac z nich dodajú nováčikovia, teda strany Sme rodina, Ľudová strana - Naše Slovensko či Sieť.

07.03.2016 13:00
volby 20106, Marian Kotleba, Foto: ,
Marian Kotleba.
debata (22)

Za Kotlebovu stranu sa v parlamente ocitne napríklad predsedov brat Martin Kotleba, ale aj viacerí šéfovia z Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja. Doteraz ich verejnosť, ale aj polícia poznala ako organizátorov protestov, na ktorých zneli fašistické a rasistické heslá. Poslancom sa stane riaditeľ župného úradu a blízky Kotlebov spolupracovník Martin Beluský či šéf jeho odboru Rastislav Schlosár, ktorý zvolával pochody nacionalistov. Mandát tiež patrí vyše 60-ročnej bratislavskej kožnej lekárke Natálii Grausovej, ktorá o Tisovom režime tvrdila, že zastavil deportácie židov, keď zistil, že sú fyzicky likvidovaní.

Do parlamentu si sadnú aj ďalší ľudia blízki Kotlebovi, ktorí napriek nedostatočným kvalifikačným predpokladom získali posty na kraji či v jeho organizáciách. Medzi nimi Stanislav Mizík, ktorému prekážali „istoty iba pre vyvolených“. Alebo šéfka župného oddelenia zdravotníctva a komunálna poslankyňa Jana Nehézová. Či Milan Uhrín, ktorý za Kotlebu často hovorí pre médiá, a ktorý vlani v Gabčíkove spoluorganizoval protest proti umiestneniu migrantov, kde sa zúčastnili aj maďarskí extrémisti z Hnutia 64 žúp a strany Jobbik.

Z Kollárovej strany si sadne do Národnej rady bývalá televízna moderátorka Martina Šimkovičová, ktorá opustila súkromnú televíziu po rasistických výrokoch na adresu migrantov. Aj bývalá družka a matka jednej z Kollárových dcér Petra Krištúfková, preslávená partnerskými vzťahmi s bossmi podsvetia a heslom bratislavských zlatokopiek: Radšej budem sedieť smutná v mercedese ako veselá v autobuse. Vo svojich kruhoch dostala nelichotivú prezývku čierna vdova, keďže viacero jej priateľov už nežije a iní sedia v base.

Kollár dodá do snemovne aj ľudí, ktorí vzišli z prostredia kresťanských demokratov a odišli od nich spolu s Danielom Lipšicom. Peter Pčolinský patril napríklad k hlavným organizátorom protestov proti Gorile, Milan Krajniak bol Lipšicovým poradcom za druhej Dzurindovej vlády a za KDH sedel vo Fonde národného majetku.

Sieť bude v parlamente okrem štyroch poslancov známych predtým z iných strán reprezentovať aj šestica nových: primátorka Prievidze Katarína Macháčková, Alena Bašistová, ktorú Sieť postavila a neskôr stiahla v boji o primátorské kreslo v Košiciach, Katarína Cséfalvayová z akademického prostredia, riaditeľka súkromnej školy Simona Petrík či dvaja noví muži, podnikateľ z Oravy Igor Janckulík a bývalý šéf košického daňového úradu Eduard Adamčík.

Aj víťazný Smer bude mať v snemovni nových ľudí. Niektorí už síce v politike pôsobili, no v parlamentných laviciach sú prvýkrát. Poslanecký mandát napríklad po novom patrí Petrovi Chudíkovi, ktorého voliči už štyrikrát posadili do kresla župana Prešovského kraja. Takisto aj Erikovi Tomášovi, kedysi novinárovi, hovorcovi ministra vnútra Roberta Kaliňáka a naposledy šéfa tlačového oddelenia na Úrade vlády. Nová poslankyňa Denisa Saková zase šéfovala Kaliňákovmu služobnému úradu rezortu vnútra. Bývalá sudkyňa Monika Jankovská sa zase ako nominantka Smeru v politike objavila v roku 2012 na poste štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

S Matovičovým hnutím OĽaNO vstúpi do parlamentu až 13 nových tvárí. Medzi nimi sú dve ocenené Biele vrany: učiteľ Oto Žarnay, ktorého prepustili z košickej školy, keď upozornil na klientelistické praktiky jej vedenia, a tiež lekár Alan Suchánek, ktorý vytiahol kauzu nevýhodného nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Do snemovne sa cez OĽaNO vracia aj tribún novembra Ján Budaj, novinár Gábor Grendel či blogerka Veronika Remišová.

Za farby SaS sa na Vodný vrch prekrúžkovali aj staronoví poslanci predtým iných pravicových strán, ako Peter Osuský, Eugen Jurzyca či Ondrej Dostál, ale aj ďalších deväť úplne nových tvárí. Cez kandidátku Mostu-Híd sa tam zase opätovne prepracoval ústavný právnik Peter Kresák. SNS budú zastupovať niektorí staronoví poslanci, ako Anton Hrnko, Štefan Zelník či bývalá dvojka na kandidátke HZDS v roku 2002 Eva Antošová, ale tiež niekdajší televízny moderátor Karol Farkašovský či bývalý futbalový reprezentant Dušan Tittel.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémisti #čierna vdova #výsledky volieb