Výťahom pre náboženskú pravicu už nie je KDH

Jeden výprask dostali pred rokom v referende namierenom proti homosexuálom. Tentoraz zas voliči rozhodli, že tesne pred bránami parlamentu zostane KDH a s ním aj niektorí aktivisti, ktorí pomáhali Aliancii za rodinu v neúspešnom referende.

07.03.2016 16:00
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ.
debata (46)

„Po referende je to ďalší signál, že spoločnosť sa v tomto smere posunula, keď odmieta ultrakonzervatívne názory v oblasti rodovej rovnosti, interrupcií či partnerstiev pre LGBTI ľudí,“ myslí si Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby.

Upozorňuje však, že agenda Aliancie za rodinu má svojich stúpencov aj v iných stranách, ktoré sa do parlamentu dostali. Kontroverznú deklaráciu, ktorú aliancia spísala, podpísalo pred voľbami viacero kandidátov za SNS, OĽaNO, Sieť a tiež z Kotlebovej strany a zo strany Borisa Kollára. Cez Obyčajných ľudí sa do parlamentu dostane jedna z hovorkýň aliancie a ďalší „kresťanskí aktivisti“, tiež niektorí poslanci, ktorí vlani hlasovali za úplný zákaz interrupcií, pričom aj za umelé oplodnenie malo žene hroziť väzenie. „Ich snaha preniknúť široko do politiky a dostať sa do parlamentu v rámci rôznych politických strán je jasná. Aj keď ich pozície sú teraz oslabené tým, že KDH zostalo pred bránami parlamentu,“ hovorí Mesochoritisová.

Podľa neoficiálnych výsledkov celkovo 22 budúcich poslancov podpísalo deklaráciu, ktorou sa zaväzujú, že budú v podstate porušovať medzinárodné záväzky Slovenska, ktoré sa týkajú ľudských práv. Tá totiž hovorí o tom, že budú presadzovať nielen návrhy z neúspešného referenda, ale aj odstránenie kvóra pre platnosť referenda a odmietať niektoré medzinárodné dohovory. Tŕňom v oku je im najmä Istanbulský dohovor, ktorý sa týka ochrany žien pred násilím a proti ktorému vystupuje aj Konferencia biskupov Slovenska.

KDH samo ponúklo aktivistom aliancie miesta na kandidátke a podľa Šarloty Pufflerovej teraz žne to, čo zasialo. „Celá akcia najviac poškodila KDH, ale samo má maslo na hlave. Vypustili z fľaše džina, ktorý tu bude ešte dlho šarapatiť,“ pripomenula Pufflerová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. Tiež si myslí, že aliancia sa bude snažiť svoju agendu presadzovať cez iné strany. Podotkla, že tým, že KDH nateraz opúšťa parlament, sa nedá povedať, že odchádza aj táto téma.

Pufflerová predpokladá, že v situácii, keď sa hľadá spôsob, ako zostaviť nejakú vládu, pôjde téma pro-life aktivistov nateraz do úzadia. „Strany budú hľadať, čo ich spája a na tomto by sa mohli nedohodnúť. Teraz pôjde táto téma bokom, ale to neznamená, že netreba byť v strehu. Môže byť otázkou času, kedy ju zas niekto vytiahne, aj keď to nie je agenda Smeru ani SaS,“ poznamenala.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Téma rodovej rovnosti a práv žien je podľa Pufflerovej na Slovensku zneužívaná. Upozorňuje, že to, k čomu sa budúci poslanci zaviazali v deklarácii, je v rozpore s poslaneckým sľubom, ktorý by pri vstupe do parlamentu mali zložiť. Preto by sa mali od tej deklarácie verejne dištancovať.

Podporu spornému vyhláseniu, ktoré podpísali pred voľbami, by aj podľa Mesochoritisovej budúci poslanci mali stiahnuť. Poukázala, že výsledky volieb sú zároveň aj istým varovaním, aby sa témy týkajúce sa ľudských práv prestali zneužívať. „Aj vzhľadom na výsledok volieb by bolo dobre, keby niekto tému ochrany ľudských práv zobral naozaj veľmi vážne. Neustále voláme po vzdelávaní v oblasti ľudských práv a teraz sa ukazuje, ako nevyhnutne to potrebujeme,“ uzatvorila.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Aliancia za rodinu