Dotácie na lacný plyn sa skončia, príde cenový skok. Analytici predpovedajú, čo čaká domácnosti

Takmer tri miliardy eur za dva roky. To je účet za plošnú energetickú pomoc, ktorá pomohla uchrániť pred masívnym nárastom cien energií na svetových trhoch.

15.04.2024 05:00
debata (387)
Video

Najviac peňazí, približne 1,24 miliardy eur, smerovalo na kompenzácie cien plynu v domácnostiach. Upozornil na to vo svojej správe Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), podľa ktorého sú takto nastavené pravidlá pomoci neefektívne a nehospodárne.

„Nejde pritom o konečný účet za kompenzačnú pomoc, keďže krízová regulácia v energetike pokračuje aj tento rok a jej ukončenie legislatíva vôbec neupravuje. Kompenzácie pomohli, ale už je čas zamyslieť sa nad ich pokračovaním,“ upozornil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

volkswagen spustenie výroby Škoda superb Čítajte viac V bratislavskom Volkswagene prudko vzrástli mzdy. Odtrhli sa od zvyšku Slovenska

Veľký balík pomoci v objeme 2,7 miliardy eur za drahé energie ešte nie je výsledná suma, na ktorú sa budú skladať všetci daňoví poplatníci. Súčasná vláda s plošnou pomocou pokračuje aj v tomto roku. Na to, koľko nakoniec bude stáť energopomoc celkovo, si ešte musíme počkať. Ozývajú sa však hlasy, že s plošnou pomocou je koniec a od budúceho roka sa bude pomáhať len adresne.

V praxi to znamená, že drahé dotovanie plynu pre väčšinu domácností sa skončí. Pri cenách elektriny by malo pomôcť schválené memorandum so Slovenskými elektrárňami, ktoré pomôže udržať cenu elektriny nižšie. Koniec drahým energetickým dotáciám má byť aj súčasťou konsolidačného balíčka, ktorý má priniesť úsporu v budúcom roku na úrovni jedného percenta hrubého domáceho produktu, čo je zhruba 1,4 miliardy eur.

Už teraz je zrejmé, že v roku 2025 nás vyššie ceny energií dobehnú a s vyššími faktúrami za energie sa nebude pomáhať všetkým domácnostiam. Zatiaľ nie je zrejmé, pre aký typ domácnosti bude pomoc určená. Energetickí analytici oslovení denníkom Pravda spravili prepočty, o koľko si budúci rok môžu niektoré domácnosti na účtoch za energie priplatiť. Keďže referenčné obdobie, od ktorého sa výsledné účty za energie odvíjajú, ešte prebieha, sú to len predbežné odhady, ktoré sa môžu v závislosti od cien na trhoch a iných poplatkov od výsledných účtov za energie líšiť.

Nárast účtov za plyn

Pripomeňme, že vlani boli pre domácnosti ceny energií zmrazené v dôsledku vládneho nariadenia, ktoré malo prednosť pred rozhodnutiami Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Krízová regulácia formou nariadenia vlády pokračuje aj v roku 2024. Znamená to, že spôsob poskytovania pomoci nebol pre tento rok zmenený. Ak sa zmrazené ceny energií uvoľnia, do hry opäť vstúpia regulované ceny, ktoré stanovuje ÚRSO. Stať by sa tak malo už od budúceho roka.

Pri určovaní regulovaných cien plynu na budúci rok je kľúčové takzvané referenčné obdobie, ktoré má vplyv na výslednú cenu plynu pre domácnosti na rok 2025. Referenčné obdobie momentálne stále prebieha, bude sa zohľadňovať 12-mesačné obdobie, konkrétne od 1. októbra 2023 až do konca septembra 2024. Nachádzame sa tak zhruba v polovici referenčného obdobia. Na jeseň sa budú podávať cenové návrhy, ktoré budú zohľadňovať ceny na trhoch počas tohto obdobia.

volkswagen spustenie výroby Škoda superb Čítajte viac V bratislavskom Volkswagene prudko vzrástli mzdy. Odtrhli sa od zvyšku Slovenska

Energetický analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX upozorňuje, že v súčasnosti by bol priemer cien pre plyn na úrovni 37,71 eura za megawatthodinu. Pripomína, že pre rok 2021, teda v čase pred energetickou krízou, boli koncové ceny plynu odvodené z ceny 21,56 eura za megawatthodnu. Posledné tri roky došlo k miernemu a riadenému navýšeniu ceny plynu pre domácnosti. Analytik predpokladá, že ak by aktuálna cena slúžila ako podklad pre výpočet koncových cien, tie by pre rok 2025 vzrástli asi o 20 až 30 percent.

Dohoda skreše nárast cien elektriny

Podobný vývoj je vidieť aj pri cenách elektriny, kde rovnako zohráva úlohu referenčné obdobie. Rovnako ako aj pri plyne, aj teraz sa referenčné obdobie pri elektrine nachádza približne v polovici. Priemer pre elektrinu vychádza v súčasnosti na takmer 100 eur za megawatthodinu. Analytik Ján Pišta porovnáva ceny pre rok 2024, ktoré vychádzajú z hodnoty vyše 61 eur za megawatthodinu, takže momentálne je trhová cena asi o 62 percent vyššia. V tejto súvislosti treba pripomenúť, že trhová cena elektriny tvorí len menej ako polovicu celkovej ceny elektriny. Počítajú sa do nej aj iné, napríklad distribučné poplatky.

Solárne panely, slnko, energia, elektrina, fotovoltika Čítajte viac Lacné solárne panely zaplavili trh. Sú také lacné, že si z nich ľudia robia ploty. Záujem narástol aj na Slovensku

Ak by podľa tejto ceny stanovili regulované ceny, dá sa očakávať zdraženie elektriny rovnako asi o 20 až 30 percent. Analytik Ján Pišta však upozorňuje na to, že v prípade elektriny je tu memorandum so Slovenskými elektrárňami, podľa ktorého by mali pre domácnosti pre rok 2025 dodať asi 5,5 terawatthodiny za 66,70 eura za megawatthodinu. „Pri tejto cene by došlo k rastu koncových cien elektriny asi o päť percent,“ dodáva.

O podobných cenových nárastoch v desiatkach percent pri plyne a silovej elektrine hovorí aj analytik Radovan Potočár z portálu energie-portal.sk. Upozorňuje, že do finálnych cien vstupujú aj ďalšie poplatky, napríklad za distribúciu. Znamená to, že finálny nárast cien môže byť menej výrazný.

Predpovede teda naznačujú, že účty za plyn môžu pre niektoré domácnosti vzrásť o 20 až 30 percent. Naopak, oveľa miernejší bude nárast cien elektriny pre domácnosti, teda na úrovni piatich percent, keďže bude stále v platnosti dohoda so Slovenskými elektrárňami o dodávkach zlacnenej elektriny. Vďaka memorandu budú Slovenské elektrárne dodávať domácnostiam na Slovensku zľavnenú elektrinu až do roku 2027.

Teraz bude záležať predovšetkým na tom, ako sa bude ďalej vyvíjať cena energií na trhoch. Dobrou správou je, že prakticky štyri mesiace ceny energií klesali. Pokles cien zastavili až udalosti zo sveta, konkrétne pokračujúca ruská agresia na Ukrajine či konflikt na Blízkom východe. „Trend sa zastavil v marci, keď ceny medzimesačne stúpli, hoci nie výrazne. Ak sa trhové ceny ustália na súčasnej úrovni alebo bude pokračovať iba ich mierny pokles, cenové indexy sa nedostanú na úroveň cien komodít, ktoré sú aktuálne účtované domácnostiam,“ tvrdí analytik Radovan Potočár pre Pravdu. To by podľa neho za inak nezmenených okolností a bez ďalších zásahov štátu znamenalo zdraženie energií pre domácnosti.

Analytik Pišta predpokladá, že aj na konci indexovacieho obdobia bude príslušný priemer trhových cien indikovať nárast koncových cien niekde v rozpätí medzi 20 až 30 percent. „Samozrejme, bude veľmi záležať na regulovaných cenách za distribúciu, tranzit, podporné služby, podporu obnoviteľných zdrojov energie a ostatné, ktoré tvoria väčšiu časť regulovaných cien a o ktorých rozhoduje ÚRSO na základe cenových dôkazov regulovaných subjektov,“ hovorí s tým, že tie môžu zdraženie ešte zvýšiť.

Ako pomáhať adresne

Koniec plošnej pomoci s energiami pre domácnosti avizuje súčasná ministerka hospodárstva Denisa Saková. Pomoc už podľa jej slov nebude plošná, ale adresná. Na jej rezorte už pracujú na tom, ako by táto adresná pomoc mala vyzerať. „Aby sme v prípade potreby vedeli pomáhať už iba tým, ktorí to naozaj potrebujú a nedotovali sme vykurovanie bazénov v bratislavských vilách,“ povedala ministerka Saková.

Analytik Pišta hovorí, že adresná pomoc je oveľa lacnejšia a účinnejšia. Pomoc by mala byť určená podľa neho tam, kde účty prevýšia určité percento príjmov domácnosti. „Typický účet za plyn pri vykurovaní staršieho domu s plynovým kúrením, ktorý obýva dôchodca alebo dôchodkyňa. Ak niekto nemá dostatok prostriedkov na živobytie, ide na sociálny úrad. Tak nech tam ide aj kvôli vysokým účtom za energie,“ navrhuje.

Ideálnym riešením je podľa Radovana Potočára vyselektovanie domácností, pre ktorých predstavujú drahé energie reálny problém. „Adresná pomoc pre vymedzený okruh domácností by mala mať formu špeciálnej sociálnej dávky na pokrytie časti výdavkov za energie,“ vysvetľuje. Podľa neho by nemalo ísť o dotovanie cien, pretože to by aj ďalej znižovalo motiváciu domácností zvyšovať svoju energetickú efektívnosť.

Do pozornosti dáva odporúčanie Európskej komisie, podľa ktorej má byť adresná pomoc len dočasnou záplatou. Pomoc pre domácnosti by sa mala orientovať na dlhodobé riešenia, aby sa domácnosti vymanili z energetickej chudoby a znížili spotrebu energií. Ako príklad Potočár uvádza český projekt Nová zelená úsporám light. Práve z neho sa „financujú pomerne malé investičné akcie v domácnostiach, ktoré však dokážu priniesť veľký efekt z hľadiska zvýšenia energetickej hospodárnosti“, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

387 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #energie #plyn #elektrina #2025