Za pomoc z eurovalu zaplatia Portugalci škrtmi v štedrom sociálnom systéme

Portugalsko bude musieť prijať prísne úsporné opatrenia, napriek tomu, že odchádzajúci portugalský premiér José Sócrates tvrdil opak. Odôvodnil to tým, že dohodnuté podmienky finančnej pomoci sú miernejšie než v prípade Grécka a Írska. Informoval o tom vo štvrtok denník Financial Times, ktorý sa odvolával na návrh textu dohody medzi portugalskou vládou a medzinárodným spoločenstvom.

05.05.2011 11:22 , aktualizované: 14:58
Portugalsko Foto:
Ilustračné foto
debata

Portugalci budú musieť zmraziť penzie a platy vo verejnom sektore až do roku 2013. Dôchodcovia, ktorí berú viac ako 1500 eur mesačne, budú musieť svojou penziu zdaniť. Zdaňovať bude musieť portugalská vláda aj sociálne dávky, pretože miestny sociálny systém patril v EÚ k tým veľmi štedrým.

Podporu v nezamestnanosti Portugalci poberali až tri roky, po novom to má byť maximálne 18 mesiacov a má sa znížiť vyplácaná čiastka. Z 30 na desať dní za každý odpracovaný rok sa zníži aj výška odstupného.

Dohoda o poskytnutí finančnej pomoci s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom Portugalsko núti znížiť rozpočtový deficit pod tri percentá HDP do roku 2013. To je síce o rok neskôr, než pôvodne počítala portugalská vláda, ale nakoniec pôjde o veľmi náročnú úlohu. Podľa poslednej revízie rozpočtový schodok dosiahol vlani 9,1 percenta HDP, čo je oveľa viac ako ekonómovia pôvodne očakávali.

Tretiu krajinu eurozóny, ktorú musí zachraňovať medzinárodné spoločenstvo, čaká aj rozsiahly predaj štátneho majetku. Počas nasledujúcich troch rokov by Portugalsko malo získať z privatizácie päť miliárd eur, vrátane príjmov z predaja štátnych aeroliniek TAP Portugal.

Z celkovej pomoci 78 miliárd eur Portugalsku prispeje EÚ 52 miliardami eur, ďalších 26 miliárd eur bude z Medzinárodného menového fondu.

debata chyba