Predajte svoje obrovské zásoby zlata, vyzvali Portugalsko nemeckí politici

Niektorí európski politici by chceli, aby Portugalsko predalo časť svojich zlatých rezerv. Tie sú najväčšie v Európskej únii a rovnajú sa deviatich percentám hrubého domáceho produktu krajiny. Píše o tom finančný servis FT Alphaville s odvolaním sa na informácie obchodníka s cennými kovmi Goldcore.

05.05.2011 17:50
Zlato
Zlato
debata (2)

Podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) má Portugalsko celkovo 382,5 tony zlata v hodnote presahujúcej 20 miliárd dolárov. Portugalci si pritom od medzinárodného spoločenstva chcú požičať 78 miliárd eur. Predaj časti zlata by tak mohol predstavovať značnú výpomoc s financovaním štátneho dlhu.

Na predaj zlata už Portugalsko vyzvali nemeckí politici Norbert Bathle a Carsten Schneider. Prvý z nich pritom patrí do radov vládnych kresťanských demokratov a druhý je zase sociálnym demokratom, teda zástupcom najväčšej opozičnej strany. Podľa nich by akákoľvek dohoda s medzinárodným spoločenstvom o medzinárodnej pomoci mala obsahovať aj dohodu o predaji časti zlatých rezerv. Vyjednávači ich želanie asi nevypočuli, pretože návrh dohody žiadne zmienky o zlate neobsahuje.

Ak by sa Portugalsko predsa len odhodlalo časť zlatých rezerv predať, kupca by nepochybne našlo. Záujem by podľa FT Alphaville mala Európska centrálna banka aj nemecká Bundesbank. Cena zlata totiž v poslednej dobe stále rastie a pre investorov predstavuje pomerne zaujímavú alternatívu ku klasickým finančným produktom.

Kým v roku 2000 jedna trójska unca zlata stála asi 270 dolárov, za ďalších päť rokov sa zvýšila na zhruba 420 dolárov. Za ďalšie tri roky už stála 1000 dolárov a za ďalšie tri roky, čo je tento rok, sa cena tohto kovu zvýšila nad 1500 dolárov za trójsku uncu.

2 debata chyba