Prezidentskí kandidáti by sa zaoberali zrušením Mečiarových amnestií

Kandidáti Andrej Kiska, Peter Osuský (SaS), Pavol Hrušovský (KDH), Radoslav Procházka by sa v prípade zvolenia za prezidenta zaoberali zrušením Mečiarových amnestií. Ján Čarnogurský by už vlastnú iniciatívu v tejto veci nevyvíjal. Pripomína, že už podnikol viaceré kroky, no doteraz amnestie zrušené nie sú. Ak by sa o to však pokúsil niekto iný, nebol by proti.

07.07.2013 10:27
Vladimír Mečiar Foto:
Vladimír Mečiar
debata (104)

„Mečiarove amnestie odsudzujem. Ich zrušenie by bol veľmi dôležitý signál od politikov pre slušných ľudí, ktorí stále stoja o spravodlivosť,“ uviedol pre TASR Kiska. Pripomenul, že kompetencie prezidenta na ich zrušenie nestačia, avšak aj jasný názor hlavy štátu k tejto téme je nevyhnutný.

Procházka upozornil, že Mečiarove amnestie sa dajú zrušiť výlučne ústavným zákonom. „Tým, že Ústavný súd už k Mečiarovým amnestiám podal záväzný výklad, nedajú sa zrušiť inak ako ústavným zákonom čiže iba v parlamente. Ja som za takýto zákon minulý rok hlasoval a ako prezident republiky by som ho určite podpísal,“ vyhlásil.

Osuský a Hrušovský považujú Mečiarove amnestie za hanebné. Osuský by sa o ich zrušení poradil s odborníkmi a na základe toho by ďalej konal. Hrušovský pripomenul, že KDH dlhodobo odmieta Mečiarove amnestie a nie raz sa pokúšalo o ich zrušenie v parlamente. Svoj názor na tieto amnestie Hrušovský nezmenil a neurobil by to ani v prípade zvolenia za prezidenta.

Vladimír Mečiar udelil amnestie v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Čarnogurský pripomenul, že ako minister spravodlivosti nechal vypracovať odborný posudok o tom, že amnestie je možné zrušiť, že podobné amnestie boli zrušené v iných štátoch a nevyvolávalo to žiadne pochybnosti o právnej platnosti zrušenia.

„Na základe toho sme dali aj návrh na zrušenie do parlamentu, ale parlament ich nezrušil. Takže ja by som už s iniciatívou v tejto veci nevychádzal, pretože to nepovažujem za vhodné. Ale pokiaľ by niekto iný vyšiel s iniciatívou, ja by som ju podporil,“ povedal Čarnogurský.

104 debata chyba