Kandidáti debatujú cez odkazy

Priamy súboj naživo môže byť jedným z najzaujímavejších momentov prezidentskej kampane. Aj preto sú momentálne témou vzájomné výčitky kandidátov, kto sa komu vyhýba a odkazy si posielajú cez médiá.

22.02.2014 17:00
VÚC, regionálne voľby Foto: ,
Ilustračné foto
debata (11)

Ako prvý sa príležitosti chopil kandidát Milan Kňažko. Na verejný duel vyzval Andreja Kisku, keď naňho apeloval, aby zostúpil z bilbordov. Kňažko reagoval na rozhodnutie Kisku nezúčastniť sa na debatách, pretože na ne nepríde ani kandidát Smeru Robert Fico. „Výhovorka, že tam nešiel Fico, nie je celkom adekvátna,“ mienil politológ Tomáš Koziak. Podľa neho Kiska ako málo poznaný kandidát by sa mal prezentovať aj v diskusiách.

Ku Kňažkovej výzve sa v piatok prihlásil ďalší kandidát Ján Čarnogurský a potom sa pridal aj Pavol Hrušovský. Podľa Čarnogurského by mohli diskutovať v trojici s Kiskom a Kňažkom a ak by mal rovnakú potrebu aj ďalší kandidát, tak je vítaný. Čarnogurský odmieta donekonečna riešiť Ficove sľuby a mocenské plány. Povedal, že vie ponúknuť viac ako iba ostrú kritiku premiéra a vládneho Smeru. „Pán Kiska, prečo diskusiu podmieňujete Ficovou účasťou? Prečo prijímate jeho diktát? Veď k polemike a k ponuke alternatívy pre Slovensko Fica nepotrebujeme. Či si azda myslíte niečo iné?“ adresoval Čarnogurský otázky Kiskovi.

Pavol Hrušovský zase povedal, že na stretnutiach s občanmi dostáva otázky, či je Kiska ľavičiar, pravičiar, konzervatívec alebo liberál a Hrušovskému vraj ľudia neveria, keď im to nevie povedať. Politológ Koziak usúdil, že Kňažko, Hrušovský i Čarnogurský sa vzhľadom na svoje zaostávajúce preferencie za Kiskom snažia chopiť príležitosti. „Čarnogurskému ani zázrak nepomôže, aby sa dostal na druhé miesto v prvom kole volieb. V prípade Kňažka, Hrušovského by som to však chápal,“ zhodnotil Koziak.

Kiska minulý týždeň zrušil svoju účasť na debate prezidentských kandidátov v Trende. Ako dôvod povedal, že bol pozvaný do diskusie relevantných kandidátov, ale dozvedel sa, že predseda vlády Robert Fico sa na diskusii nezúčastní. Podľa neho nedávalo zmysel diskutovať bez favorita prvého kola volieb.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014