Bárdos: Prezident nesmie byť ticho

Je si vedomý, že nie je favoritom prezidentských volieb a že prezidentom nebude. Chce však ľuďom ukázať, že predstaviteľov menšín sa netreba báť. Kandidát SMK Gyula Bárdos za pozitívne na svojej kandidatúre považuje aj to, že ak menšiny v prvom kole vyslovia svoj názor, je pravdepodobné, že tak spravia aj v druhom kole.

03.03.2014 12:00
Gyula Bárdos, kandidát na prezidenta,... Foto: ,
Gyula Bárdos chce ako prezidentský kandidát osloviť tých ľudí, čo žijú na južnom Slovensku od Bratislavy až po ukrajinské hranice.
debata

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?
Som presvedčený, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý nebol komunistom, má chrbticu a nie je spätý so žiadnymi oligarchami a finančnými skupinami. Prezidentská kancelária nie je cestovná kancelária. Hlava štátu musí mať na vážne spoločenské dianie názor. Súčasný prezident žiadny nemá, je ticho. Preto tu máme Kotlebu, preto tu máme extrémistov. Dôležitým momentom pri rozhodovaní o kandidatúre bolo, keď sa predseda SMK József Berényi dostal do druhého kola župných volieb a premiér Robert Fico vtedy povedal, že sa nesmie stať, že Maďar bude županom v Trnavskom kraji. To bola posledná kvapka. Povedali sme si, že teraz nastal ten čas, aby SMK postavila prezidentského kandidáta. Už neplatí ani biľag, že SMK rozbíja stredopravé strany, nakoľko stredopravý priestor je rozkúskovaný a je tam iks kandidátov.

Myslíte si, že v prvom kole získate hlasy aj od slovenských voličov?
Občania majoritnej väčšiny sa na mňa pozerajú opatrne, lebo som predstaviteľ maďarskej menšiny. Pod moju kandidatúru sa mi však podpísalo aj veľa Slovákov, najmä z miest a ich okolia, kde ma poznajú. Ja nechcem rozdeľovať, chcem spájať. Tým, že po prvýkrát kandiduje kandidát maďarskej menšiny, zmizol aj problém maďarskej karty, ktorý sa v predošlých voľbách zneužíval. Pozitívne na tom je tiež to, že ak menšiny v prvom kole vyslovia svoj názor, je pravdepodobné, že tak spravia aj v druhom kole. Asi sa do druhého kola nedostanem, ale môžem tých voličov, čo mi dali svoj hlas, poprosiť, aby v druhom kole podporili demokratického kandidáta, s ktorým budem súhlasiť. Som si vedomý, že nebudem prezidentom, lebo realita je iná. Moja kandidatúra môže byť však nápomocná, keď o päť či desať rokov príde príslušník národnostnej menšiny. Na neho sa už nebudú pozerať ako na mňa, že čo si to dovoľujem kandidovať na funkciu slovenského prezidenta. Budú tu už základy a na nich môže stavať.

Vyhlásili ste, že budete kandidátom všetkých menšín a všetkých demokraticky zmýšľajúcich a otvorených ľudí. Čakáte podporu od ostatných menšín?
Príslušníci národnostných menšín nie sú druhoradými občanmi. Chcem ukázať, že sú tu doma, tu je naša domovina, tu žijeme, žili tu naši rodičia, starí rodičia a dúfam, že raz tu budú aj naše vnúčatá. Nechcem byť len stranícky kandidát, ale aj kandidát ostatných menšín. V prvom rade chcem osloviť tých ľudí, čo žijú na južnom Slovensku od Bratislavy až po ukrajinské hranice, lebo zaostalosť tohto územia je oproti iným regiónom priepastná. Títo ľudia takisto platia dane, takisto by chceli prácu a mať také podmienky ako inde na Slovensku. Chcem byť preto kandidátom ľudí, ktorí žijú na južnom Slovensku, bez rozdielu národnosti, vierovyznania a politickej príslušnosti. To, že kandidujem, je aj pre zahraničie signál, že Slovensko je multikultúrny štát, čo je dobrá vizitka štátu.

Koľko sa chystáte minúť na kampaň?
Mám minimálny počet bilbordov v porovnaní s tým, že niektorí kandidáti majú bilbordovú kampaň aspoň rok. Na kampaň si prispejem aj sám neveľkou sumou, keďže som nikdy nepodnikal, nemám žiadnu fabriku ani ma nepodporujú žiadni oligarchovia ani finančné skupiny. Mám transparentný účet, tam to všetko je. Keď chodím po Slovensku, šoférujem si sám a vidím veľké volebné štáby iných kandidátov. V porovnaní s nimi je moja kampaň veľmi skromná.

Pôjdu peniaze zo straníckej kasy?
Keďže ma navrhla strana, peniaze pôjdu aj od nej, ale tým, že sme mimoparlamentný subjekt, aj tu sú možnosti ohraničené.

SMK hovorí o kultúrnej a školskej autonómii pre maďarskú menšinu. Presadzovali by ste túto požiadavku aj z funkcie prezidenta Slovenskej republiky?
Súčasné štatistické ukazovatele hovoria, že smer národnostnej politiky nie je dobrý. Samosprávny princíp by mal byť zavedený v oveľa širšom meradle. Samozrejme, že na to musí byť dohoda menšiny s väčšinou. Takýto dialóg by sa mal začať. Dúfam, že k tomu prispeje aj moja kandidatúra. Kultúrna a školská autonómia je dobrým riešením. Maďarskej menšiny sa netreba báť. Vždy sme stáli na správnej strane, aj za čias mečiarizmu, pri vstupe do Európskej únie či NATO alebo pri hlasovaní o Lisabonskej zmluve v parlamente, hoci sme boli v opozícii.

Na čo by ste ako hlava štátu upozorňovali prednostne vládu? Na riešenie nezamestnanosti alebo na problémy národnostných menšín?
Samozrejme, že by som začal nezamestnanosťou. To je najväčší problém všetkých občanov. V niektorých regiónoch sú počty nezamestnaných alarmujúce. Tí ľudia nemajú možnosť žiť dôstojný život. Prvoradé musí byť, aby mali prácu a dôstojné podmienky. Ale to neznamená, že by som neupriamoval pozornosť na ľudské práva. Treba sa vrátiť k ľudským hodnotám. To je spravodlivosť, úprimnosť, sloboda či sloboda názoru. Vytvoriť podmienky, aby ľudia mohli žiť dôstojný život. A do toho, samozrejme, zapadajú aj práva národnostných menšín.

Ktorú krajinu by ste ako prezident navštívili ako prvú?
Českú republiku. Je to dobrá tradícia, tie netreba meniť. Meniť treba veci, ktoré nefungujú.

Gyula Bárdos (55)

Gyula Bárdos vyštudoval na Univerzite J. A. Komenskeho odbor slovenčina a maďarčina. Pracoval ako redaktor v rôznych maďarských periodikách. Bol dlhoročným poslancom Národnej rady najprv za Maďarské kresťanskodemo­kratické hnutie, neskôr tri volebné obdobia do roku 2010 reprezentoval Stranu maďarskej koalície. Strana sa vo voľbách v roku 2010 nedostala do parlamentu, neskôr sa premenovala na Stranu maďarskej komunity. Bárdos je dnes radovým referentom na úrade bratislavskej župy a predsedom Csemadoku. Je prvým občanom maďarskej národnosti, ktorý sa uchádza o post prezidenta. Je ženatý a má dve dcéry. V prezidentských voľbách kandiduje za Stranu maďarskej komunity.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #prezidentské voľby 2014 #Gyula Bárdos