Radoslav Procházka: S vedením Penty som sa nestretol

Pred rokom sa pokúsil zmeniť KDH, jeho materská strana však o to nestála. Dnes sedí v parlamente ako nezaradený poslanec a s občianskou podporou ide do volieb o kreslo prezidenta. Radoslav Procházka tvrdí, že voľby nevyužíva na reklamu svojej budúcej strany. Hovorí, že žiadnu neplánuje založiť.

04.03.2014 12:00
Radoslav Procházka Foto: ,
Prezident má spolupracovať s vládou a kontrolovať, či naozaj funguje na prospech ľudí, tvrdí Radoslav Procházka.
debata (27)

Pôvodne ste chceli kandidovať ako človek novej pravice, nechceli ste byť občiansky kandidát. Hovorili ste, že nemusíte kandidovať za každú cenu. Prečo ste zmenili názor?
Hovoril som, že by som mal rád podporu aj od ľudí zdola a tiež od tých, o ktorých som si myslel, že zdieľame spoločnú predstavu o generačnej obnove verejnej služby na Slovensku. Postupne sa mi začalo zdať, že pre niektorých tých ľudí hlavným cieľom prezidentských volieb ani nie je niečo konkrétne dosiahnuť, teda víťazstvo, ale najmä zabrániť tomu, aby som bol úspešný ja a nestal sa tak pre nich priamou konkurenciou. Paralelne s tým mi začala významne rásť občianska podpora zdola. Na prvý petičný hárok sa mi podpísali významné osobnosti. Do volieb ma navrhlo približne 40-tisíc občanov Slovenska. Každý hlas si vážim rovnako. Je to pre mňa dosť silný záväzok a silná podpora na to, aby som sa s odhodlaním pustil do súboja.

Nie je za vašou prezidentskou kandidatúrou skôr snaha pomôcť prípadne svojej novej strane?
Mojou ambíciou je voľby vyhrať. Viem, že len vďaka víťazstvu budem môcť urobiť veci, ktoré urobiť chcem a o ktorých si myslím, že ich Slovensko potrebuje. V ostatných týždňoch som viackrát verejne povedal, že v prípade, ak by som nevyhral voľby a zostal v politike pôsobiť ako poslanec Národnej rady, nebudem zakladať novú politickú stranu.

Prečo vám podporu nevyslovila Nova Daniela Lipšica? Bol to on, ktorý vás do politiky dotiahol.
Myslím si, že tam je pocit urazenosti a ohrdnutia, keď som neodišiel z KDH spolu s Danielom Lipšicom. Doviedol som pokus o zmenu KDH až do konca. Prišiel som s návrhom na zásadnú zmenu stanov, ktorá by dala viac moci členskej základni na úkor vedenia, prišiel som s programovou iniciatívou. Hnutie o ňu nestálo. Ja som si svoju morálnu a politickú povinnosť splnil.

Ako vysvetlíte voličom, že v kauze Gorila ste vystupovali proti praktikám, ktoré opisuje, a pritom ste právne zastupovali finančnú skupinu a aj bývalého policajta, v ktorého byte na Vazovovej ulici sa stretávali politici s podnikateľom?
Nie je to pravda. Zastupoval som na Ústavnom súde účastníka konania, nejakú spoločnosť, kde malo dôjsť pri súdnom procese k porušeniu práva na spravodlivý súd. Mojou špecializáciou je ústavné právo, tým som sa aj ako advokát živil. Ústavný súd povedal, že právo na spravodlivý súdny proces tu bolo porušené preto, lebo neboli dodržané základné procesné pravidlá Občianskeho súdneho poriadku. Tým sa to pre mňa začalo aj skončilo. S vedením Penty som sa v takejto veci nikdy nestretol ani na seba nemáme telefónne čísla. Bolo to roku 2008 a nemal som poňatia, kto je pán Varga, ani som ho nikdy nevidel. Za mnou prišiel klient, že mu ublížili na súde a že počul v televízii, že som dobrý ústavný právnik a či by som ho ako klienta nezobral. Ako advokát som mal povinnosť pozrieť sa na tú vec a zistiť, či došlo k procesným porušeniam pravidiel.

Môžete sa vyjadriť k právnemu zastupovaniu nebankovky Provident na súdoch vašou advokátskou kanceláriou? Okolo tejto spoločnosti sa pohybujú ľudia blízki KDH. Vy ste za hnutie kandidovali ako poslanec, hoci ste ho neskôr opustili.
Výsledkom mojej roboty pre Provident za dva roky je nula žalôb na spotrebiteľa, nula exekúcií, nula záložných práv v spotrebiteľských zmluvách, nula zabezpečovacích prevodov vlastníckych práv, čo je v zmluvách najväčšie svinstvo, či nula rozhodcovských doložiek, ktoré znamenajú pre klienta rozhodcovský súd a rozhodnutie o exekúcii. Netuším, aké sú obchodné podmienky, ktoré táto spoločnosť ponúka svojim klientom. To ani nie je moja starosť. To je lepšie sa spýtať pánu Kisku, ako sa také obchodné podmienky tvoria. Ja som dostal zadanie zabezpečiť, aby zmluvná báza bola na úrovni ochrany spotrebiteľa, ktorú vyžaduje Európska únia. To zadanie som splnil. Výsledok mojej roboty je európska úroveň ochrany spotrebiteľa, kedykoľvek sa pod ňu podpíšem a hrdo sa k nej hlásim.

Vyhlásili ste, že chcete byť aktívnym prezidentom a dohliadať na to, ako vláda plní svoje sľuby. Umožňujú to právomoci prezidenta?
Nielenže to umožňujú, ale to od prezidenta vyžadujú. Hlava štátu zastupuje Slovensko nielen navonok, ale aj dovnútra. Zabezpečuje riadny chod všetkých ústavných orgánov vrátane vlády. Tá funguje riadne vtedy, ak plní sľuby, ktoré ľuďom dala a ku ktorým sa zaviazala aj v programovom vyhlásení vlády. Úlohou prezidenta republiky nie je nahrádzať vládu, ani jej hádzať polená pod nohy, ani trucovať. Má spolupracovať s vládou a kontrolovať, či naozaj funguje na prospech ľudí.

Ako to bude v praxi?
Ponúkam v rámci spolupráce aktívnu účasť, pracovne to nazývam veľká vláda raz mesačne. Zároveň v rámci kontroly ponúkam raz za tri mesiace hodnotenie toho, čo sa za uplynulé obdobie urobilo na poli plnenia programového vyhlásenia vlády. Mne ide o to, aby ľudia nezostali potom vonku trčať na mraze a pozerali sa na to, že vláda sa k niečomu zaviazala a nič z toho nie je. Prezident má nielen právo, ale aj morálnu povinnosť sa tých ľudí zastať a ozvať sa. Povedať – tak počkať, vy ste sľúbili v programovom vyhlásení vlády, že budete riešiť napríklad rómsku otázku. Máte tu tri vznešené odseky, nechali ste si postojačky tlieskať k programu a teraz hovoríte, že nič nebude, lebo sa to nedá. Treba si sadnúť a povedať si, ako sa to dá. O tom je aktívny vzťah s vládou.

Nebude potom prezidentský palác suplovať opozíciu?
Nikdy som nestaval na osobnej svojvôli. Každé rozhodnutie, ktoré som v politike robil, som sa snažil trpezlivo vysvetliť ľuďom a dať im argumenty. To nemá byť trucovité, ja som teraz prezident a budem vám robiť zle. Nemám čierno-biely pohľad na svet, vy ste dobrí, vy ste zlí. Chcem však vidieť, aby sa veci diali a hýbali dopredu.

Právomoci však nepustia. Ako prezident by ste vládu mohli skritizovať, nič viac by ste nemohli urobiť.
Vyslovene záleží na tom, akú autoritu si vo verejnom priestore urobíte. Jedna vec je povedať opozičnému politikovi neotravuj. Iná vec je povedať to prezidentovi republiky. Navyše ak bude cítiť podporu od ľudí zdola. Občiansky hlas nie je zanedbateľný, má svoju váhu a ľudia ho nechávajú zaznieť čoraz častejšie a čoraz hlasnejšie. Aj v dobrom, aj v zlom.

Vláda chystá veľké zmeny v justícii. Podporíte navrhované zmeny v ústave?
Ak ma to presvedčí, podporím to, aj keď je zjavné, že ide o predvolebnú kampaň predsedu Smeru. Opatrenia, o ktorých hovoria, ako bezpečnostné previerky sudcov či oddelenie funkcie predsedu Súdnej rady od predsedu Najvyššieho súdu, už v parlamente boli. A niektoré opakovane. Zakaždým to Smer nepodporil a protestoval. Ale v poriadku, ak sa tým podarí nejaký posun dopredu, pozitívna zmena, ja ju podporím.

Radoslav Procházka (41)
Radoslav Procházka je právnik, politik, vysokoškolský pedagóg. Pôsobil ako poradca Ústavného súdu, zastupoval Slovensko pred Európskym súdnym dvorom. Bol tiež mimoriadnym profesorom na Právnickej fakulte v Trnave. Druhé volebné obdobie je poslancom Národnej rady, najprv ako poslanec za KDH, vo februári 2013 z hnutia vystúpil. Dnes je v parlamente poslancom bez straníckej príslušnosti. Je ženatý a má dve deti. Na post prezidenta kandiduje ako občiansky kandidát.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014 #Radoslav Procházka