Fico: Viem, že voľby sú o Ficovi a Smere

Ľudia by sa mali podľa neho rozhodovať tak, či kandidáta poznajú a či si o ňom myslia, že bude dobrý prezident. Každý pozná moje názory, každý vie, čo som urobil, každý vie jednoducho všetko, hovorí. "Ale sú tu kandidáti, o ktorých nevieme nič. Keď sa začneme trošku pozerať do ich života, tak vychádzajú na povrch nepekné veci,“ uviedol v rozhovore pre Pravdu prezidentský kandidát Robert Fico.

12.03.2014 12:00
Robert Fico Foto: ,
Pokoj a stabilita je hlavná úloha prezidenta, tvrdí Robert Fico.
debata (238)

Neobávate sa, že tieto voľby budú referendom o Ficovi?
Neobávam sa. Viem, že sú referendom o Ficovi a Smere, ale to je na tom smutné. Myslím si, že je málo ísť do volebnej kampane s tým, že chcem poraziť Fica. Očakával som od kandidátov, že prídu s jasnou predstavou výkonu prezidentskej funkcie. Preukázateľne je to však o tom, ako poraziť Smer za každú cenu. Je im úplne jedno, kto bude prezident. Len nech to nie je Robert Fico.

Z ktorého protikandidáta máte najväčšiu obavu?
Takto to nestaviam. Budem rešpektovať rozhodnutie ľudí. Skôr ma mrzí tento štýl antikampane – všetci proti jednému za každú cenu.

Napovie vám výsledok prvého kola, aké sú vaše skutočné šance v druhom kole?
Tieto voľby sú absolútne nepredvídateľné. Toto sú voľby, kde neverím žiadnemu politológovi, žiadnemu prieskumu. Tieto voľby sú neuveriteľne postavené na emóciách, na tom, ako ľudia vnímajú kandidátov, ako ich nenávidia. Preto nemám vôbec žiadnu odvahu povedať, ako to dopadne v prvom a v druhom kole.

Oslovíte niektorého z neúspešných kandidátov po prvom kole a budete s ním rokovať o prípadnej podpore?
Pre mňa by podpora nejakého kandidáta tak či tak vyznela falošne, lebo všetci proti mne vykrikujú. Čo teraz pôjdem za niekým, keď všetci kandidáti hovoria – Fico nie. Pre mňa je dôležitejšie, že cítim podporu významných osobností na Slovensku a významných inštitúcií. Myslím si, že treba ešte tie dva týždne, ak postúpim do druhého kola, využiť na komunikáciu s takýmito osobnosťami a inštitúciami a ukázať verejnosti, že nie som nejaká bublina, ktorá sa objavila počas troch mesiacov.

Smer v posledných voľbách volila zhruba štvrtina všetkých oprávnených voličov. Ako chcete byť prezidentom všetkých občanov?
Smer získal vo voľbách vyše 44 percent zúčastnených voličov, ale rozumiem, na čo sa pýtate. Každý, kto sa stane prezidentom, musí všetky svoje skúsenosti, ktoré nadobudol v straníckom politickom živote, preniesť do výkonu funkcie prezidenta. Prezident musí opustiť stranícku politiku a musí začať spájať, pretože ako premiér som celkom pochopiteľne v konfliktoch. Na druhej strane mi nikto nemôže zobrať to obrovské množstvo skúseností, ktoré som nabral. Toto všetko by som jednoducho zobral a začal by som pracovať s tým tak, aby som všetku tú energiu a skúsenosti použil na spoluprácu a spájanie.

Vnímate, ako to rozdeľuje spoločnosť.
Spoločnosť vždy musí premiér rozdeľovať. Na Slovensku platí pravidlo, že vízie spájajú a rozhodnutia rozdeľujú. Ako predseda vlády som musel rozhodovať. Rozhodoval som, niekedy možno aj s chybami, nevylučujem to, a preto sa pred voličmi cítim veľmi komfortne. Každý pozná moje názory, každý vie, čo som urobil, kde mám chatu, s kým som sa objímal na letisku vo Viedni. Každý vie jednoducho všetko. Ale sú tu kandidáti, o ktorých nevieme nič. Keď sa začneme trošku pozerať do ich života, tak vychádzajú na povrch nepekné veci. Ľudia by mali rozhodovať podľa toho, či toho kandidáta poznajú a či si o ňom myslia, že bude dobrý prezident, a nie podľa toho, že sa nevolá Robert Fico.

Povedali ste, že ako prezident by ste boli zárukou stability. Prečo si myslíte, že s iným ako ľavicovým prezidentom by Slovensko stabilné nebolo?
Hovorím o sebe, nie o iných kandidátoch. Mám veľmi korektné vzťahy a myslím, že viem pracovať s významnými sociálnymi partnermi, ktorí môžu spôsobiť nestabilitu v krajine. Kto nezažil rokovania s mestami a obcami, odborármi alebo zamestnávateľmi, tak by nemal mať ani len odvahu vstupovať do politickej arény. Všetko, čo som sa naučil, vrátane toho, ako funguje politický život, mi dáva predpoklady na to, aby som udržiaval určitú rovnováhu medzi sociálnymi partnermi aj medzi politickými stranami.

Keby ste boli zvolený a bola by tu pravicová vláda, vtedy by nehrozila nestabilita pre vaše odlišné postoje?
Prezident by nemal zasahovať do programového vyhlásenia vlády. Toto je hrubý omyl kandidátov, ktorí rozprávajú, čo všetko budú robiť. Že budú znižovať nezamestnanosť, bojovať s kriminalitou. Jednoducho, už som počul všetko. Prezident na toto nemá žiadne právomoci. Ako prezident by som rešpektoval, že je tu nejaká vláda a že plní svoje programové vyhlásenie. Ako prezidentovi by mi záležalo na tom, aby v tejto krajine bol pokoj a stabilita. Toto je hlavná úloha prezidenta. Musel by si nájsť cestu k takejto vláde a ostatným politickým stranám. V tom je nadstraníckosť prezidenta.

Vyčíta sa vám, že vás funkcia premiéra v kampani zvýhodňuje. Čo hovoríte na to?
Som presvedčený, že ma absolútne znevýhodňuje.

Všetky vaše kroky a rozhodnutia vo funkcii premiéra sa vnímajú aj ako kroky prezidentského kandidáta. Používate vládny servis.
Bol by som tu opatrný. Automobil a telefón používam od Smeru. Ale. Nespájajme mandát predsedu vlády s tým, že sa ako akýkoľvek iný občan uchádzam o funkciu prezidenta. Odmietam myšlienku typu o koncentrácii moci. Smer má predsedu vlády a predsedu parlamentu, lebo vyhral voľby. Ponúkli sme vtedy vstup do vlády aj opozícii, ktorá to odmietla. Teraz sú prezidentské voľby a ja nemôžem byť diskriminovaný a ani ktokoľvek iný zo Smeru, keď sa uchádzame v priamych demokratických voľbách o hlavu štátu. Iné by bolo, keby mal Smer ústavnú väčšinu v parlamente a ešte by si zvolil v parlamente aj svojho prezidenta. Viete, keď sa stane niečo pozitívne, každý hovorí, že jasné, teraz zneužíva pozíciu premiéra a keď čelím odvolávaniu v parlamente, vtedy som premiér. Do posledného okamihu si budem vykonávať mandát predsedu vlády. Keď ľudia povedia 15. alebo 29. marca, že Fica nechcú, tak si zoberiem tri dni voľna, vyložím si nohu na stôl, lebo už si ju potrebujem kvôli zraneniu vyložiť, a potom sa vrátim naspäť k plneniu povinností premiéra.

Nezvažujete medzi prvým a druhým kolom volieb poveriť svojím zastupovaním niektorého z vicepremiérov?
Ale prečo? Veď nechodím od rána do včera po mítingoch. Ak postúpim do druhého kola, čaká ma Rada solidarity a rozvoja, ktorú musím zvolať, lebo ideme na summit do Bruselu. Bude veľmi významný o klimatických bodoch. Potom to vyzerá na návštevu Holandska. Čiže normálne si plním úlohu predsedu vlády.

Dali by ste tým najavo, že sa odpútavate od vlády a chcete byť prezidentom.
Ľudia predsa vedia, že som premiérom. Prečo by som hral takéto šaškárne.

Čo bude s vami a so Smerom, keby ste neboli zvolený za prezidenta?
Nič. Budeme robiť všetko preto, aby sme vyhrali voľby v roku 2016.

Robert Fico. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Robert Fico Robert Fico.

Jeden sociológ povedal, že ak by ste ako kandidát neuspeli, bol by z Roberta Fica politický lev bez zubov. Bude to tak?
Tieto vyjadrenia sociológov, politológov ma vôbec nezaujímajú. Smer je veľmi stabilná strana a stále si drží veľkú podporu verejnosti. Okamžite by sme sa po neúspešných prezidentských voľbách sústredili na voľby do Európskeho parlamentu a potom nás čakajú ešte dôležitejšie voľby do samosprávy. Rok 2015 je už predvolebný rok. Ak si niekto myslí, že ma zlomí, ak ľudia rozhodnú inak, tak to by bola chyba, keby som po 22 rokoch skúseností takto reagoval. Samozrejme, že ľudsky mi to bude ľúto. O funkciu prezidenta sa uchádzam otvorene, nehrám žiadnu hru.

Nebudete sa cítiť politicky oslabený?
V čom by som mal byť oslabený, keď strana je tu 15 rokov? Pozrite sa, svet pôjde ďalej.

Smer prišiel so zmenami v justícii. Nie je to účelové teraz počas kampane?
Návrhy na zmenu v justícii sme mohli urobiť už dávno. V tomto súhlasím, ale aký význam by malo predložiť takýto návrh ústavného zákona, ak nie je garantovaná ústavná väčšina. Profesionálny politický postup nie je taký, že predložíte návrh, ktorý nemá podporu, a hráte sa s ním. Som predseda vlády, ktorý má naozaj záujem urobiť zmeny v justícii. Preto bolo veľmi potrebné najskôr tvrdo rokovať o ústavnej väčšine. Keď ju už máte garantovanú, môžete návrh predložiť. Predsa vieme, že KDH dlhodobo hovorí o manželstve a dlhodobo sa hovorí o justícii. Stretli sme sa v týchto témach, je to veľmi pozitívny krok. Takto by mala vyzerať politická scéna, že aj strany, ktoré sú niekde inde, dokážu vytvoriť ústavnú väčšinu.

Čo hovoríte na argument opozície, že dobiehate to, čo ste zanedbali?
Čo má opozícia iné hovoriť? Všetky strany v opozícii sa porozpadávali, nezostal tam kameň na kameni. Už ani neviem, koľko je nezávislých poslancov, ale všetci sú z opozície. Ale ani jeden poslanec Smeru neodišiel za 15 rokov aktívneho pôsobenia.

K zmenám v justícii sa pridal ústavný návrh KDH o ochrane manželstva ako zväzku muža a ženy. Má spoločný návrh KDH a Smeru znaky politického obchodu?
Nie. Je to otázka zhody dvoch tém, ktoré existovali vedľa seba. V čom by bol obchod? Že my získame zmeny v justícii a oni získajú zmenu v otázke manželstva? Pre tieto strany sú obidve témy hodnotovo prijateľné.

Možno by sa to inak hodnotilo, keby ste so zmenami v justícii prišli až po prezidentských voľbách.
Načasované je to tak, lebo sme o tom dlho hovorili a nakoniec sme si podali ruky a povedali si, že je tu ústavná väčšina. Vtedy nesmiete váhať. Nevidím v tom nič účelové. Urobíme vážne zásahy do justície a prenesieme zo zákona o rodine do ústavy jednoduchú, ale pravdivú definíciu manželstva. Je to jedinečný zväzok muža a ženy.

Nevylučuje to možnosť, že raz Smer príde s návrhom zákona o registrovaných partnerstvách?
Nikdy nepredbieham témy, každá potrebuje vykvasiť. Nemôžete niečo umelo tlačiť dopredu. Spoločnosť musí byť na niektoré témy pripravená. Nevylučujem, že takáto diskusia v nejakom okamihu bude.

Kauza emisie sa udiala za vašej prvej vlády. Opozícia vás chcela pred časom odvolať. Necítite politickú zodpovednosť za túto kauzu?
Pýtam sa, či opozícia necíti politickú zodpovednosť za zneužívanie tém štyri týždne pred prezidentskými voľbami. Bola to kauza spojená so SNS. Odvolal som dvoch ministrov životného prostredia, vyvodil som politickú zodpovednosť. Orgány činné v trestnom konaní majú voľné ruky na vyšetrenie tejto veci. Potom prišla vláda Ivety Radičovej. Všetky potrebné dokumenty, ktoré teraz ukazovali, mali vo vyšetrovacích spisoch. Dva roky s tým nič neurobili. Potom prišla moja vláda, emisná kauza neexistovala. Až som oznámil prezidentskú kandidatúru, a zrazu bolo moje odvolávanie pre emisnú kauzu. Áno, toto je referendum o Smere a mojom mene. Sú pripravení urobiť čokoľvek. Teraz si už len dám veľký dáždnik nad hlavu a budem čakať, čo všetko sa bude na mňa liať nasledujúce dva týždne.

Priznáte, že išlo o zlý obchod?
Doteraz nie je celkom zrejmé, a tieto informácie sa veľmi ťažko získavajú, ako sa predávali emisie v iných krajinách. Za akých podmienok, či tam boli zelené projekty a podobne. Odvolal som ministrov životného prostredia preto, lebo neboli schopní poskytnúť relevantné informácie a vysvetliť verejnosti, čo sa stalo. Predaj organizovalo ministerstvo životného prostredia vo vlastnej pôsobnosti. Orgány činné v trestnom konaní musia povedať, či to bol zlý obchod.

Varoval vás niekto, že to môže byť nevýhodný obchod?
Ako vás môže niekto varovať, keď toto celé bolo organizované na pôde ministerstva životného prostredia a kompetencia podpísať zmluvu bola v rukách ministra životného prostredia. A práve on bol zodpovedný aj za tok informácií.

Do kampane zasiahli aj udalosti na Ukrajine a okupovanie Krymu Ruskom. Reagovalo Slovensko včas a dostatočne rázne na kroky Ruska?
Nechápem, prečo opäť chceme byť na Slovensku pápežskejší ako pápež. Uvedomme si, že aj tie najväčšie krajiny pri formulovaní záverov v Európskej rade, a bol som toho svedkom, sa najskôr pozrú, čo stratia a čo získajú. Slovensko nebolo ani nijakým protiruským jastrabom a nebolo ani krajinou, ktorá by zostala ticho. Zachovali sme sa so zdravým sedliackym rozumom. V našich vyjadreniach je jasná kontinuita. Viete, čo som hovoril o Iraku, že tam bolo porušené medzinárodné právo a vláda stiahla slovenských vojakov z Iraku. O Kosove hovoríme, že vzniklo v rozpore s medzinárodným právom. Aj teraz hovorím, že je porušované medzinárodné právo na území Ukrajiny. Slovensko reagovalo dobre a primerane našim národnoštátnym záujmom.

Znamená to, že nikdy neuznáme Krym ako súčasť Ruskej federácie.
Pokiaľ vznikne akýkoľvek územný celok, kde budeme mať názor, že je porušené medzinárodné právo, určite to budeme hovoriť. Tu bolo porušené medzinárodné právo.

Predstavte si, že je dnes december 2013. Oznámili by ste svoju kandidatúru na prezidenta?
Áno. Máte na mysli, či po týchto skúsenostiach? Určite áno.

Robert Fico (49)

Do vysokej politiky vstúpil v roku 1992 ako poslanec parlamentu za SDĽ. Postupne sa prepracoval na jej najpopulárnejšieho politika a bol aj jej podpredsedom. V roku 1999 SDĽ opustil. V tom čase bola súčasťou koaličnej vlády premiéra Mikuláša Dzurindu.

Založil stranu Smer a vedie ju nepretržite od jej vzniku. Pred rokom 1989 sa stranícky angažoval v KSČ. Je dvojnásobným premiérom. Prvýkrát vykonával funkciu predsedu vlády v rokoch 2006 až 2010. Na čelo vlády sa vrátil po predčasných voľbách v roku 2012.

Je vyštudovaným právnikom. Má manželku Svetlanu a syna Michala. Kandiduje s podporou strany Smer.

© Autorské práva vyhradené

238 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014