Polícia sa zameria na kupovanie hlasov

V teréne bude kvôli voľbám prezidenta viac policajtov. Hliadkovať by mali v okolí volebných miestností, sídiel okrskových, obvodných aj Ústrednej volebnej komisie.

15.03.2014 07:55
Voľby, prezident Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Osobitnú pozornosť budeme venovať prípadom kupovania hlasov. Preveríme každý jeden podnet občanov,“ informovala Denisa Baloghová z tlačového oddelenia Policajného zboru. Zdôraznila, že občan, ktorý bude komukoľvek brániť v ústavnom práve voliť svojho kandidáta, sa dopustí trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Hrozí za to šesť mesiacov až tri roky väzenia.

Volebnej korupcie s trestnou sadzbou do dvoch rokov sa zase podľa Baloghovej dopustí ten, kto priamo či sprostredkovane poskytne, ponúkne alebo sľúbi niekomu úplatok za istý spôsob hlasovania. Trestnému stíhaniu a ročnému väzeniu je vystavený aj ten, kto úplatok prijme pre seba alebo inú osobu, úplatok žiada alebo si ho dá sľúbiť.

Ako zdôraznila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová, počas hlasovania je za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedná príslušná komisia. Preto, ak niekto v deň volieb bude v budove, kde sa nachádza volebná miestnosť, svedkom porušenia poriadku, mal by sa obrátiť na ňu a komisia zváži, či osloví políciu. „Políciu môže v prípade podozrenia z narušenia moratória a pokojného hlasovania kontaktovať aj samotný občan,“ odporúča Chmelová.

S prípadnými otázkami o hlasovaní sa občania v priebehu dňa môžu obrátiť aj na telefónne linky ministerstva vnútra: 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Po­lícia vyzýva občanov, aby poznatky o narušení priebehu volieb oznámili na najbližší policajný útvar alebo na bezplatné číslo 158.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #prezidentské voľby #kupovanie hlasov