Krívala aj najmladšia volička, no odradiť sa nedala

Domasedov mohlo od sobotňajších volieb odlákať nepríjemné veterné a studené počasie. No našli sa aj takí voliči, ktorých neodradila zranená noha, cisársky rez či vysoký vek.

15.03.2014 13:47
prezidentské voľby Foto: , ,
Najmladšia volička vo Výčapoch-Opatovciach Kristína Kunová odvolila aj napriek zranenej nohe.
debata

Vo Výčapoch-Opatovciach sa schyľovalo k zaujímavej situácii. Ešte koncom minulého týždňa to vyzeralo tak, že mobilná urna pôjde nielen k najstarším imobilným voličom, ktorí nevládzu chodiť o barlách, ale aj k najmladšej voličke, osemnásťročnej Kristíne Kunovej. Týždeň pred voľbami si pomliaždila koleno na skautskom futbalovom zápase v Bratislave. Pre zranenie a silné bolesti si musela zrušiť jazdy v nitrianskej autoškole, dokonca rozmýšľala o tom, že skoncuje s futbalom, nuž a takmer sa pripravila o príležitosť ísť na prvé voľby vo svojom živote, na čo sa aj celkom tešila.

„Prvé dni som vôbec nemohla chodiť. Najprv to vyzeralo, že voliť vôbec nepôjdem, ale kamaráti ma prehovorili. Čo keby nevyhral môj kandidát práve preto, že som nedala svoj hlas? Ešte som zvažovala mobilnú urnu, ale už je to oveľa lepšie, už ma to tak nebolí a môžem ísť sama,“ vysvetlila dievčina a odkrivkala do volebnej miestnosti. Mamina jej tesne predtým ešte zavolala s jasnými inštrukciami – daj tam ixko a hoď obálku do urny! Hodila a povedala, že je to dobrý pocit… Doterajšie voľby Kristína nijak extra nevnímala, politiku nesledovala a priznala, že pri výbere kandidáta ju viac ako rodičia ovplyvnili kamaráti. „Bavili sme sa vonku, ktorého áno a ktorého nie.“ Prezident by mal byť podľa nej predovšetkým spravodlivý. Po voľbách sa Kristína pustila do upratovania v rodinnom dome a s futbalom nakoniec neskončí. A autoškolu doženie tento týždeň.

Odhodlanie voliť mala v sebe aj najstaršia volička obce storočná babička Cecília Pargáčová, no nakoniec ju pre zdravotný stav nechali radšej doma a nevolali si ani mobilnú urnu. Narodila sa rok pred vypuknutím Prvej svetovej vojny, zažila veľa prezidentov a najlepšie si pamätá Masaryka, o ktorom hovorieva, že to bol dobrý prezident pre obyčajných ľudí. O povinnosti voliť nikdy nezapochovala. „Je to dôležité, aby išla robota a všetko. Aby sme mali lepší život.“ Jej rodina si pamätá, že ju od volieb nikdy nič neodradilo. Ani lopota na ďalekom poli. Všetko museli nechať a utekali do dediny odovzdať svoj hlas.

Voliči boli tentokrát naozaj o čosi zodpovednejší a nechceli premárniť svoju šancu odovzdať svoj hlas. Naznačil to starosta vo Výčapoch-Opatovciach Jozef Holúbek a dokazoval to podľa neho aj zvýšený záujem o mobilnú volebnú urnu. V sobotu ráno stihli členovia volebnej komisie obehať dve rodiny a mali nahlásené ďalšie štyri. Zvýšený záujem bol aj o voličské preukazy. Mali ich dokopy 26. Využili ich takí, ktorí napríklad pracujú v Nitre a nemohli prísť odvoliť do obce. V nitrianskej pôrodnici v sobotu využila mobilnú urnu aj jedna mamička, ktorá bola práve po cisárskom reze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014