V rodisku Milana Kňažka sa volí aj v krojoch

Nielen v štandartnom oblečení, ale aj v ľudových krojoch zavítali v prvých hodinách volieb niektoré staršie voličky do volebnej okrskovej miestnosti v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš.

15.03.2014 14:49
Horné Plachtince, voľby Foto: ,
Po rannom miernom nápore predpoludním počet voličov, ktorí chodili do volebnej miestnosti ustal. Členovia volebnej komisie boli v miestnosti s urnou sami.
debata (2)

Rodisko jedného z prezidentských kandidátov Milana Kňažka je dodnes známe nosením tradičných ľudových krojov, ktoré si miestne ženy obliekajú na slávnostnejšie príležitosti, či cirkevné sviatky, no ženičky nad šesťdesiať, či sedemdesiať rokov ich nosia aj počas bežných dní.

„Niektoré ženy v krojoch odvolili hneď dopoludnia. Prvým, kto ale hodil lístok do volebnej urny nebol nikto v kroje , ale miestny starší muž,“ povedala predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Horných Plachtinciach Zuzana Ferová. V rodisku herca, politika, ktorý sa zviditeľnil aj ako tribún Nežnej revolúcie je zapísaných 177 voličov, do asi jedenástej hodiny predpoludnia však prišlo odvoliť len 25 ľudí. Ferová predpokladá, že po raňajšom miernom voličskom ataku sa miestni venujú napriek nie príliš priaznivému počasiu domácim prácam. „Myslím si, že ľudia začnú chodiť voliť podvečer,“ zaprorokovala si Ferová.

V Horných Plachtinciach to krátko predobedom vyzeralo ako v meste duchov. Po ulici nechodila ani živá duša a aj takmer všetky dvory, či záhrady zívali prázdnotou. Ak teda Hornoplachtinčania mali robotu, zrejme si naplánovali takú, ktorá ich v bezpečí domu chránila pred dvíhajúcim sa vetrom a nižšími teplotami v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Rušno však bolo vo dvore Slávikovcov, kde voľby prezidenta spojili so zabíjačkou. „Ak stihneme, voliť pôjdeme. Predpokladám, že do desiatej večer to stihneme,“ zakričala cez plot domáca pani a vrátila sa k práci.

Má šancu uspieť vo svojom rodisku Milan Kňažko ? Tomu pred dvomi rokmi miestni postavili pred budovu obecného úradu pamätník osadený na veľkom kameni, na ktorom si ho pripomínajú ako rodáka, herca i politika. Ani tieto faktory mu však podľa Hornoplachtinčanov nezaručujú úspech. Mikuláš Manya z Horných Plachtiniec si myslí, že to, že Kňažko pochádza od nich nikoho neovplyvní. „S obcou je už spätý len málo, takisto mále sem chodí,“ hovorí. Manya ešte okolo obeda nevedel, či svoje volebné právo využije. „Do večera sa rozhodnem. Mám ešte čas,“ dodal. Že Kňažko nemusí byť doma prorokom potvrdzuje aj okrúhly stavebný panelový dielec v strede obce, ktorý je využívaný ako miesto na lepenie plagátov. Vo volebný deň z neho trčali iba franforce viacerých. Nedotknuté boli iba dva. Z oboch sa usmieval Róbert Fico.

Starosta Horných Plachtiniec Ladislav Nozdrovický si tiež nemyslí, že ľudí pri volebnom akte ovplyvní skutočnosť, že Kňažko je ich rodákom. „Toto už dneska u ľudí nerozhoduje. Niektorí to ešte môžu zohľadniť, no väčšina sa rozhoduje podľa iných kritérií. Sto ľudí, sto chutí,“ podčiarkol starosta. Tie chute sú vo volebnom dni práve u neho viac ako aktuálne. Starosta Nozdrovický sa počas prezidentských volieb opäť podujal, že s kamarátom Miroslavom Vargom pripravia členom volebnej kimisie obed. „Dnes ho varíme nielen pre volebnú komisie u nás v Horných, ale aj v Dolných Plachtinciach. Dohodli sme sa na tom s dolnoplachtinským starostom Jozefom Ivicom, ktorý nám poskytol na varenie kuchyňu v škôlke,“ vysvetlil Nozdrovický. A čo dobré členom volebných komisií pripravili pod zub ? „Varíme mäsový vývar s rezancami a ako druhé jedlo bravčové rezne špeciál so zemiakovou kašou,“ dodal Nozdrovický.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby 2014 #Horné Plachtince