Fico neodporúča Harabinovi kandidovať na šéfa Najvyššieho súdu

Dvaja finalisti druhého kola prezidentských volieb, premiér Robert Fico (Smer) a občiansky kandidát Andrej Kiska, odštartovali v sobotu sériu debát na pôde Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

22.03.2014 09:10 , aktualizované: 14:18
Robert Fico, Andrej Kiska Foto: ,
Robert Fico a Andrej Kiska v diskusii na pôde Slovenského rozhlasu.
debata (289)

Podobne ako v uplynulých dňoch sa premiér Robert Fico a jeho súper Andrej Kiska dostal do konfliktu v otázke uznania nezávislosti Kosova, ako aj pri téme predchádzajúcich podnikateľských aktivít Kisku a tiež údajne nenaplnených sľubov politikov.

Fico v diskusii vyhlásil, že by neodporučil súčasnému šéfovi Najvyššieho súdu (NS) SR Štefanovi Harabinovi opäť kandidovať na túto funkciu. Harabin je zároveň šéfom Súdnej rady SR a funkčné obdobie mu končí v júni.

„Dnes máme legitímne zvoleného predsedu Najvyššieho súdu, ale je objektívny fakt, že rozdeľuje súdnictvo, preto ak by sa ma pán Harabin opýtal, či by som mu odporúčal, aby kandidoval na predsedu Najvyššieho súdu, tak by som mu to neodporúčal,“ avizoval.

Jeho súper Andrej Kiska deklaroval, že ak by sa on stal hlavou štátu, tak by spravil všetky formálne a neformálne kroky k tomu, aby Harabin na tento post vymenovaný nebol. Návrh na predsedu a podpredsedu NS SR predkladá prezidentovi Súdna rada na základe ňou uskutočnených volieb. Na aktuálnej schôdzi Národnej rady SR poslanci diskutujú k novele Ústavy SR, na základe ktorej by malo prísť k oddeleniu funkcií predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady SR.

K prípadnému vymenovaniu predsedníčky Ústavného súdu SR Ivetty Macejkovej sa Kiska vyjadriť nechcel. „Máme jasne jednu osobu, ktorá je symbolom problémov nášho súdnictva a k tejto osobe som sa vyjadril,“ dodal. Fico nevidí žiadny dôvod na jej výmenu. „To by bolo úplne nezodpovedné,“ uzavrel.

V otázke uznania Kosova sa nezhodli

„Kto hovorí, že je potrebné uznať Kosovo, nechápe elementárne pravidlá zahraničnej politiky. Kto hovorí o uznaní Kosova, hovorí o ohrození územnej celistvosti Slovenska,“ tvrdil Fico.

Slovensko dlhodobo zachováva odmietavý postoj k osamostatneniu bývalej srbskej provincie, čo podľa pozorovateľov súvisí s obavami, že by kosovský príklad mohol vyvolať snahy o napodobenie u príslušníkov maďarskej menšiny na juhu Slovenska. „Ak vy chcete porovnávať Kosovo so situáciou na Slovensku, tak hovoríme rozdielnou rečou,“ reagoval Kiska a podotkol, že v Európskej únii neuznalo nezávislosť Kosova len niekoľkých štátov.

Fico znovu kritizoval svojho súpera za jeho predchádzajúce podnikateľské aktivity v odbore katalógového a splátkového predaja. Pripomenul, že tieto spoločnosti dostali niekoľkých pokút za klamanie spotrebiteľov. „Vždy sa stanú chyby. Pokutu sme zaplatili, vyvodili sme osobnú zodpovednosť,“ reagoval Kiska.

Ten na oplátku vytkol premiérovi, že štát za svoje pochybenie zodpovednosť pri niektorých kauzách nevyvodil. Pripomenul aféru s predajom emisných kvót neznámej firme Interblue Group, pri ktorom Slovensko za prvej Ficovej vlády prišlo o 47 miliónov eur.

Voliči si podľa premiéra Roberta Fica vyberajú v tohtoročnom hlasovaní „prezidenta do zlého počasia“. Poukázal na zahraničie, predovšetkým na situáciu na Ukrajine, tiež pripomenul štiepenie pravicových strán a rastúci extrémizmus. „Prezident musí spájať. Keby som bol prezident, diskutujem so stranami napríklad na tému územnosprávneho členenia Slovenska. Viem dosahovať aj dohody aj keď som bol v opozícii. Zahlasoval som za zákon o dlhovej brzde alebo za vstup do Európskej únie,“ pripomenul vo vysielaní.

Kiska odmietol, že by bol predĺženou rukou opozície

Premiér obvinil Kisku z toho, že ako prezident by bol „predĺženou rukou opozície“, bol by konfrontačný a vystupujúci proti vláde. „Stabilita nie je o tom, že všetci sú predstavitelia jednej strany,“ reagoval Kiska v reakcii na to, že Ficov Smer po víťazstve v parlamentných voľbách zostavil jednofarebnú vládu a obsadila tiež post šéfa parlamentu.

„Stále budem pripomínať, ako štát zlyháva. Vy hovoríte, ako by sa mali problémy riešiť, ale neriešite ich,“ povedal Kiska premiérovi. Dodal, že Ficova prezidentská kandidatúra z pozície premiéra v polovici funkčného obdobia jeho kabinetu je útekom pred zodpovednosťou za plnenie sľubov.

Päťdesiatjedenročný Kiska postavil svoju kampaň na kritike politikov, že nenaplnili svoje sľuby a že hlavou štátu by sa mala stať osoba so skúsenosťami z reálneho života. „My potrebujeme človeka zo skúsenosťami, ktorý dokázal pomôcť ľuďom, vytvoril pracovné miesta a denne zvládal desiatky problémov,“ poznamenal. Nepriamo tak upozornil na kariéru premiéra, ktorý prakticky celý svoj ​​profesionálny život strávil vo vysokej politike.

Fico meno potenciálneho nového premiéra znovu nepovedal

Fico znovu poukázal, že podľa neho musí byť nový prezident nadstranícky. „No mám silné sociálne cítenie a to by mi zostalo.“ Na otázku, kto by ho v prípade víťazstva v pozícii predsedu vlády nahradil, reagoval: „Nie som zvolený prezident. Keď dostanem dôveru, garantujem občanom, že tu bude vláda, ktorá bude pokračovať v programovom vyhlásení."

Premiér tak nekonkretizoval jedného adepta, ale zopakoval nedávne vyhlásenia, že do funkcie ministerského predsedu sú podľa neho pripravení štyria politici Smeru. Robet Kaliňák, Peter Kažimír, Marek Maďarič a Pavol Paška.

Občiansky Kandidát Andrej Kiska si nemyslí, že by sa ako potenciálny prezident učil v politike. „Človek do politiky vchádza a súhlasím, že by mal mať skúsenosti a mal by dobre rozumieť ekonomike či zamestnanosti,“ uviedol.

„Počas mojej doterajšej práce som rozumel veciam, ktoré s tým súvisia: tvorba pracovných miest. Vláda si zo živnostníkov, malých a stredných zamestnávateľov spravila svojich otrokov,“ dodal.

Sobotnú debatu odvysielala RTVS zo záznamu. Relácia bola podľa moderátora Braňa Dobšinského kvôli pracovným povinnostiam jedného z prezidentských kandidátov nahraná v rozhlasovom štúdiu už dopoludnia. V jej závere si Fico aj Kiska podali ruky.

Pôda Slovenského rozhlasu bola prvým miestom, kde spolu prezidentskí kandáti diskutovali pred druhým kolom hlasovania. RTVS odvysielala rozhlasovú diskusiu za prítomnosti televíznych kamier. Sledovať ju mohli poslucháči Rádia Slovensko aj televíznej Jednotky.

Kandidáti absolvujú šesť výstupov v médiách

Celkovo sa kandidáti pred druhým kolom volieb stretnú v štyroch televíznych a dvoch rozhlasových diskusiách. Duel pripravuje verejnoprávny RTVS, televízia Markíza, spravodajská televízia TA3 a Rádio Expres.

V nedeľu sa Fico a Kiska stretnú v TA3 v rámci relácie V politike o 11.00, informoval PR manažér televízie Ján Kalafut. Markíza si dvojicu kandidátov pozvala na utorok. „Diskusia sa začne o 21.50,“ priblížila hovorkyňa Markízy Tatiana Tóthová.

Posledným predvolebným stretnutím Fica a Kisku bude záverečná diskusia z priestorov Bratislavského hradu, ktorú RTVS odvysiela v stredu opäť na televíznej Jednotke a Rádiu Slovensko. Podľa Kadáša sa začne o 20.15. Diskusiu Markízy bude moderovať Zlatica Puškárová, duely RTVS Branislav Dobšinský a Martin Strižinec. Debatu na TA3 bude moderovať Ľuba Oravová a Peter Bielik.

Okrem rozhlasovo-televízneho duelu v RTVS absolvuje Fico a Kiska ešte aj čisto rozhlasový duel v Rádiu Expres. Uskutoční sa v stredu o 12.05, informoval PR manažér rádia Igor Guttler. Hostia deň pred začiatkom volebného moratória zavítajú do relácie moderátora Braňa Závodského Naživo. Guttler spresnil, že každý dostane rovnaký priestor v dĺžke sedem minút.

289 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby #Andrej Kiska