Tmavý oblek aj frak. Takto sa má obliekať prezident

Akých protokolárnych omylov by sa mal vyvarovať slovenský prezident? Ako sa vlastne má správať pri vlastnej inaugurácii? Ako by mal prijímať vzácne návštevy, vyznamenávať osobnosti, správať sa v dni významných štátnych sviatkov?

28.03.2014 12:00
inaugurácia, Gašparovič, Fico, Paška, Macejková Foto: ,
Inaugurácia prezidenta Ivana Gašparoviča 15. júna 2009 za prítomnosti premiéra Roberta Fica, šéfa parlamentu Pavla Pašku a predsedníčky Ústavného súdu Ivetty Macejkovej.
debata (32)

„Žiaľ, odpovede na tieto ani na rad ďalších otázok súvisiacich s výkonom prezidentskej funkcie momentálne nejestvujú. Pretože zatiaľ nejestvuje Štátny protokol Slovenskej republiky,“ tvrdí odborník na túto oblasť Jarolím Antal. Ako dodáva, tak aj zväčša slávnostné či formálne podujatia spojené s výkonom prezidentskej funkcie vyzerajú, keďže sa pripravujú len „ad hoc“, podľa náhodných pravidiel.

„Držíme sa síce diplomatického protokolu z éry ministra zahraničia Jána Kubiša, ktorý určuje priebeh oficiálnych či pracovných návštev na rôznych úrovniach, prijatia veľvyslancov, hierarchiu ústavných činiteľov, ceremoniálne prvky. Tento dokument však pokrýva len asi štvrtinu problematiky, nezohľadňuje špecifiká vyplývajúce z Ústavy SR, z nášho politického a právneho systému, z našej histórie,“ hovorí Antal.

Komplexný štátny protokol by mal napríklad podľa neho jasne a pevne stanoviť program osláv jednotlivých štátnych sviatkov. „Aby sa každý rok neslávili inak, ako je to teraz. Veď aj o tom je štátnosť!“ zdôrazňuje. Dať spracovať taký protokol – to by mala byť jedna z prvých úloh pre novú hlavu štátu, myslí si. Úlohou odvodiť od tohto základného protokolu vlastné podrobné protokoly by potom mali príslušné útvary jednotlivých štátnych inštitúcií a rezortov.

Prvým protokolárnym aktom nového prezidenta bude jeho inaugurácia, teda uvedenie do úradu. Konať by sa mala 15. júna. „Doterajšie inaugurácie sa vždy konali v bratislavskej budove Slovenskej filharmónie. Následnou súčasťou bola svätá omša Te Deum v Katedrále svätého Martina a napokon si prezident v Grasalkovičovom – Prezidentskom paláci symbolicky prevzal kľúč od svojho sídla,“ opisuje hovorca súčasného prezidenta Marek Trubač.

Poslednou úlohou súčasného úradu prezidenta bude ešte pred ukončením mandátu Ivana Gašparoviča dôsledne pripraviť a zabezpečiť akt inaugurácie. „Postupovať mienime podľa tradičných zvyklostí,“ ubezpečuje hovorca.

Podľa Antala má však inauguračný ceremoniál paradoxne charakter skôr monarchistický. „Omša s modlitbou Te Deum symbolizuje prepojenie štátnej a duchovnej moci. Pritom slovenská ústava hneď v hlave 1, článku 1 a odseku 1 uvádza, že tento štát sa neviaže na žiadnu ideológiu a náboženstvo,“ zdôrazňuje. Pýta sa, ako by sa asi mal zachovať potenciálny prezident evanjelik, prípadne žid. „Išli by azda do luteránskeho kostola? Alebo do synagógy?“

Akt inaugurácie tiež podľa Antala absolútne potiera fakt, že prezident je zároveň najvyšším veliteľom ozbrojených síl. „V zahraničí je normálne vykonať pri tejto príležitosti vojenskú prehliadku jednotiek všetkých druhov vojsk, na ktorej prezident vojakom odovzdáva svoju štandardu. A u nás?! Na nádvorí Prezidentského paláca čaká prezidenta len čestná stráž s jeho štandardou…“

Podľa Antala je zarážajúce, že na štátny sviatok prvého januára je jediným oficiálnym prezidentovým programom len účasť na omši. Prípadne na večernom slávnostnom koncerte, ktorý si napríklad prezident Kováč a premiér Mečiar, keď mali vzájomné nezhody, usporiadali každý na inom mieste. A vyznamenania potom pravidelne odovzdáva až v niektorý nasledujúci bežný pracovný deň," pripomína.

Porovnáva aj našu situáciu so situáciou v Českej republike, kde napríklad oslavy štátneho sviatku 28. októbra majú osem napevno stanovených bodov, od kladenia vencov k hrobu legionárov na Národnom pamätníku Vítkov až po vyznamenávanie a večernú slávnostnú recepciu na Pražskom hrade. Dopĺňa tiež, že na základe dávnej heraldickej tradície by sám prezident mal byť nositeľom všetkých štátnych vyznamenaní, ktoré by mu mal takisto oficiálne odovzdať napríklad šéf parlamentu. „Nijaký z našich prezidentov vyznamenania týmto spôsobom nedostal,“ uvádza.

A aké pravidlá platia pri obliekaní? „To je opäť celá veda,“ hovorí Antal. Spoločenská etiketa v zahraničí podľa neho káže, aby do 17. hodiny mal prezident formálny tmavý oblek s bielou košeľou, po 19. hodine smoking, po 20. frak. Pri odovzdávaní vyznamenaní sa zase patrí mať striebornú viazanku. „Pravdaže, u nás nijaké pravidlá v tomto smere spísané nie sú,“ uzatvára Antal.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #prezidentské voľby 2014