Rozhodujeme o prezidentovi

Na druhom kole prezidentských volieb by sa mohlo zúčastniť viac ľudí ako pred dvomi týždňami. Sociológovia účasť odhadujú okolo hranice 50 percent. Ak sa tak stane, potvrdí sa trend, že v druhom kole spravidla býva vyšší záujem ľudí o účasť.

29.03.2014 07:00
prezidentské voľby Foto: ,
Príprava na deň D. Volebné miestnosti sú v sobotu otvorené od 7. do 22. hodiny.
debata (20)

Na prvom kole 15. marca sa zúčastnilo 43,4 percenta voličov. S výnimkou roku 2004 bol v druhom kole volieb vždy väčší záujem voličov ako v prvom.

Šancu byť prvým občanom Slovenskej republiky na najbližších päť rokov majú premiér Robert Fico a podnikateľ Andrej Kiska. Podľa politológa Michala Horského voľby majú málo predvídateľný výsledok, lebo nejde len o súboj osobností. „Je to predovšetkým duel medzi politikou a antipolitikou, za ktorou sa v súčasnosti neskrýva iba jeden z kandidátov, ale aj opozičné sily a občan znechutený politikou. Preto aj predpokladaný víťaz či porazený v žiadnom prípade nebude môcť brať volebné výsledky osobne,“ komentoval volebnú situáciu politológ.

V prvom kole Robert Fico získal 531 919 hlasov, čo predstavovalo 28 percent. Andreja Kisku volilo 455 996 ľudí, teda 24 percent. Rozdiel medzi kandidátmi bol 75 923 hlasov. Z doterajších troch priamych prezidentských volieb vyplýva, že prvý postupujúci z prvého kola vždy uspel aj v druhom kole a stal sa prezidentom. Len roku 2004 sa situácia obrátila. Ivan Gašparovič ako druhý postupujúci v súboji s Vladimírom Mečiarom zvíťazil. Svoju podporu z prvého kola dokázal Gašparovič zvýšiť o viac ako 637-tisíc hlasov.

Kľúčom k úspechu bude, kto z kandidátov dokázal lepšie mobilizovať ľudí. Politický analytik Ján Baránek hovorí o účasti niekde okolo 50 percent. Sociológ Martin Slosiarik z Focusu očakáva, že účasť sa v porovnaní s prvým kolom zdvihne. Z prieskumu, ktorý urobil Focus medzi prvým a druhým kolom, sa javila pripravenosť ľudí voliť o 7 až 10 percent vyššia. Znamenalo by to, že účasť by mohla byť aj nad hranicou 50 percent. Aj sociológ Haulík odhadol záujem ľudí o voľby okolo 50 percent.

Pred dvomi týždňami v prvom kole prišli ľudia k urnám v najvyššom počte v Bratislave. Napríklad v bratislavskom Starom Meste presiahla účasť hranicu 57 percent, v okrese Senec bola vyše 53 percent. Naopak, najmenší záujem o voľby hlavy štátu bol v okrese Revúca, necelých 32 percent, ale aj v okresoch východného Slovenska. Trebárs v okrese Trebišov bola účasť len niečo vyše 32 percent alebo v okrese Michalovce 34 percent.

Sociológ Haulík na otázku, či sa v týchto regiónoch zvýši záujem ľudí voliť, odpovedal, že stále nie je známy dôvod, prečo voliči neprišli v prvom kole, hoci naznačovali, že prídu. Vysvetlením môže byť tzv. Kukanov efekt a voľbu vypustili. Podľa neho až údaje o záujme ľudí v druhom kole ozrejmia, čo sa vlastne stalo v prvom kole volieb.

Nový prezident pri predpokladanej účasti zhruba 50 percent by mal získať okolo 1,1 milióna hlasov. Všetkých oprávnených voličov je 4,4 milióna.

V druhom kole je za prezidenta zvolený ten kandidát, ktorý získa najväčší počet platných hlasov zúčastnených voličov. Hoci je to veľmi málo pravdepodobné, obidvaja kandidáti môžu mať rovnaký počet hlasov. S týmto variantom však nepočíta ústava ani zákon o voľbách. Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho by v prvom kroku musela reagovať Ústredná volebná komisia a potom by o veci rozhodoval Ústavný súd.

Podobne ako v prvom kole je kampaň zakázaná aj počas celého dňa volieb. Hlasovacie miestností sú otvorené od siedmej ráno do desiatej večer. Po ich uzatvorení začne Štatistický úrad zverejňovať priebežné neoficiálne výsledky. Kto bude novým prezidentom, by malo byť známe okolo polnoci.

Čo potrebuje vedieť volič

  • Volí sa od 7. do 22. h
  • Na hlasovanie je potrebný občiansky preukaz. Ak niekto nemá občiansky preukaz, môže predložiť aj potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré mu vydala polícia. Potvrdenie volebná komisia môže uznať len vtedy, ak je volič zapísaný v zozname voličov alebo ak hlasuje s voličským preukazom mimo svojho trvalého bydliska.
  • Pas je ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta prípustný, ale len pre tých, čo nemajú na Slovensku trvalý pobyt.
  • Občan Slovenska, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť počas volebného dňa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať tam s platným pasom. Najprv si okrsková komisia telefonicky overí v registri obyvateľov, či má volič skutočne trvalé bydlisko v cudzine. Voliča dopíše do zoznamu oprávnených voličov, vydá mu obálku a hlasovací lístok s menami kandidátov. Do jeho pasu v časti poznámky mu vyznačí, že hlasoval. Uvedie tam číslo okrsku, v ktorom hlasoval, dátum a podpis predsedu a podpredsedu volebnej komisie.
  • Ak volič vopred vie, že v deň volieb nebude v mieste svojho trvalého bydliska, môže voliť aj v inom volebnom okrsku. Na to musí mať vybavený voličský preukaz. Na hlasovanie bude okrem voličského preukazu potrebovať aj preukaz totožnosti.
  • Voliť môžu aj pacienti v nemocniciach či klienti v domovoch dôchodcov, obvinení vo vyšetrovacej väzbe či odsúdení vo väzniciach. Ak zariadenie nie je v mieste trvalého bydliska, potrebuje volič voličský preukaz.
  • Voličovi, ktorý nemôže sám vyplniť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, môže za plentou pomôcť jeho príbuzný alebo iný volič. Členovia okrskovej volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.
  • Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej urny. Oznámiť to volebnej komisii môže napríklad príbuzný voliča či sused.
  • Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude zverejňovať Štatistický úrad na internetovej stránke po zatvorení volebných miestností po 22.00 h.

Ako hlasovať

  • Vo volebnej miestnosti volič dostane po preukázaní svojej totožnosti a vyznačení v zozname voličov hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce.
  • Ak volič nemá žiaden preukaz totožnosti, môže mu ho vo voličskej miestnosti nahradiť svedectvo dvoch osôb známych volebnej komisii, ktoré dosvedčia, že ide o konkrétnu osobu. Na základe svedectva nebude dopísaný do zoznamu voličov, len sa potvrdí, že je to ten, čo je uvedený v zozname voličov. Potvrdiť totožnosť voliča bez občianskeho preukazu či pasu môžu aj členovia volebnej komisie, ak ho poznajú.
  • Na hlasovanie sa potom odoberie do priestoru za plentou.
  • Voličovi, ktorý nechce ísť za plentu, komisia neumožní hlasovať.
  • Do rámčeka pri mene prezidentského kandidáta, ktorého si volič vyberie, vpíše krížik.
  • V priestore určenom na vyplnenie hlasovacích lístkov vloží volič do obálky hlasovací lístok, obálku potom vhodí do urny.
  • Hlas bude platný, aj keď hlasovací lístok bude zašpinený, pokreslený či dokrkvaný. Musí byť však z neho jasné, ako volič hlasoval.

Anketa: Pôjdete voliť? Prečo si myslíte, že je to dôležité?

Martin Halama (23), predajca, Nitra
Určite áno. Pretože každý jeden hlas môže ovplyvniť to, kam bude tento štát smerovať a akého budeme mať prezidenta. Mňa motivuje hlavne to, že môžem vyjadriť svoj názor. Je to jeden z nástrojov, ktorý viem využiť na ovplyvnenie vývoja politiky na Slovensku. Mal by ísť voliť každý, aby boli výsledky objektívne a aby sa ukázalo, kto do tej politiky naozaj patrí a kto nie.

Pavel Ďuriška (66), dôchodca, Veľký Krtíš
Na voľbách sa zúčastním. Že prečo? Voliť chodím vždy. Tieto voľby nie sú pre mňa ničím špecifické. Vnímam ich takisto ako všetky predchádzajúce.

Michal Štrba (32), stavbyvedúci, Svätý Anton
Určite pôjdem voliť, bol som aj v prvom kole. Nemali by sme to nechať na náhodu, myslím si, že každý človek má svoj názor a treba sa vyjadriť. Môj kandidát z prvého kola neprešiel, tak som teraz ešte trochu na vážkach, komu dám hlas, ale určite voliť pôjdem.

Mária Barátová (23), doktorandka, Nitra
Áno. Ale prečo, to je zložitá otázka. Je to moje právo a zároveň to vnímam ako občiansku povinnosť. Je to jediná možnosť, ako môžeme niečo v našej krajine zmeniť. Za túto možnosť bojovali naši rodičia a je smutné, že to ľudia nevyužívajú a len sa sťažujú. Pôjdem si vybrať kandidáta, ktorý bude podľa mňa lepší pre Slovensko. Bola som voliť aj v prvom kole a určite pôjdem aj v druhom, veď bude aj krajšie počasie.

Patrik Botoš (21), administratívny pracovník, Veľký Krtíš
Voliť určite pôjdem. Keby som nešiel, nemal by som potom právo kritizovať alebo nadávať na veci verejné.

Petra Mozolová (18), študentka, Hontianske Nemce
Voliť pôjdem. Je to dôležité preto, lebo my si zvolíme toho, kto nás bude zastupovať. Koho si zvolíme, ten by nám mal byť podľa mňa vzorom. Mali by ísť voliť mladí aj starší, vlastne každý, lebo my si vyberáme svojho zástupcu.

Martin Kováčik (37), zamestnanec vo verejnej správe, Bratislava
Ide o našu budúcnosť, preto pôjdem voliť. Verím, že naše hlasy majú cenu, no otázne je, aká bude realita. Stále lepšie, ako keby sme mali ostať doma a nespraviť nič.

Marcela Matúšková (34), administratívna pracovníčka, Rovinka
Voliť určite pôjdem. Keď raz sme za demokraciu, je dôležité, aby sme vyjadrili svoje myšlienky a pokúsili sa niečo zmeniť.

Milan Kolcun (44), sprievodca, Košice
Voliť dnes určite pôjdem. Lebo ešte stále verím aspoň v nejakú zmenu k lepšiemu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #prezidentské voľby 2014 #Andrej Kiska